Златните слънца на есента
Дюлята е един от най-слабо разпространените овощни видове у нас. Определено може да се каже, че компактни, самостоятелни дюлеви насаждения засега у нас няма. Отглежда се предимно като единични дървета в смесените любителски овощни градини. Основната причина за недооценяването на този овощен вид е, че плодовете му имат плътно, грубо, тръпчиво, с много каменисти образувания плодово месо, поради което много рядко се използват за консумация в прясно състояние. Дюлевите плодове обаче имат много ценни хранителни и лечебни свойства. Настъргани и смесени с мед тези свойства значително се повишават. Дюлевото пюре е много ценна храна за малките деца и особено за страдащите от анемия.
Кандилката, която съхранява водата
Из паркове, градини, алпинеуми, а напоследък и по балконите, тя щедро раздава своята хубост. Стройното храстче е покрито от ажурни сиво-зелени листа, които го правят красиво дори когато не цъфти. Многобройните цветове са с твърде причудлив строеж - част от венчелистчетата завършват със своеобразна "шпора".