Сините сливи имат многообразна употреба
Плодовете се използват за консумация в прясно състояние, за замразяване, сушене, сладка, конфитюри, мармалади, компоти, сокове, нектари, мусове. Сливите са богати на захари, органични киселини, дъбилни и багрилни вещества, пектин, витамини и минерални соли.
Студът – какво да очакваме и как да помогнем на растенията
Зимният мраз не е най-доброто условие за живот. На въздействието на ниските температури са подложени всички живи растения. Някои са по-устойчиви, за други обаче се налага всяка есен да се предприемат сериозни защитни мерки. Независимо от всичко сторено, опасността е на лице. Особено реална става тя след краткотрайни зимни затопляния и при повратни пролетни студове. Затова е важно да се знае кога и при какви условия какви повреди са възможни по растенията и да се предприемат съответни мерки.