Сините сливи имат многообразна употреба
Плодовете се използват за консумация в прясно състояние, за замразяване, сушене, сладка, конфитюри, мармалади, компоти, сокове, нектари, мусове. Сливите са богати на захари, органични киселини, дъбилни и багрилни вещества, пектин, витамини и минерални соли.
Бамята не понася засенчването
Бамята произхожда от тропична Африка, затова е и една от най-петенциозните по отношение на топлината култури. За храна се използуват плодовете на бамята, които се берат в техническа зрелост - няколко дни след прецъфтяването, преди да са започнали да се образуват семената и да загрубее тъканта. В този стадий на развитие те са нежни и крехки. Използва се в прясно състояние и консервирана. Някои от сортовете бамя, каквато е Каваклийската се сушат, като се нанизват на низи и се използуват за готвене през зимата. Семената на бамята може да се използват и като заместител на кафето.
Засадете ранното зеле
Разсадът трябва да бъде закален, добре развит, здрав и непрерасъл. Подбират се растения с мощна коренова система, добре развити 4 до 6 листа и запазен вегетационен връх. Преди засаждането коренчетата са скъсяват с около 1/3 от дължината им, а листата на около 1/3 от височината. За по-добро прихващане, стара практика е коренчетата да се потопят в каша от равни части почва и пресен говежди тор с вода.