Амарант - свещеното растение на южноамериканските индианци
Амарантът изглежда великолепно с яркочервените си, пурпурни или златисти съцветия, изправени като факли над пищната листна маса. За индианците в Южна Америка той бил свещено растение, поради което испанските завоеватели забранили отглеждането му. Днес зърната му са една от най-перспективните храни на бъдещето.
Накиснете семената, преди да засеете цвеклото
Салатното цвекло е сред културите, които се засяват в началото на пролетта. Семената му никнат при температура 6-8°С, но залагането им трябва да се направи в края на март - началото на април. При настъпване на ниска температура и задържането й дълго време, развитието се забавя. Не трябва и да се закъснява със сеитбата, защото при последвала висока температура салатното цвекло образува едри сочни листа, но дребни кореноплоди. За бързото и дружно поникване семената се накисват във вода, загрята до 23-25°С за 24 часа, като водата се сменя 2-3 пъти. Изваждат се и се разстилат върху парче плат. Разбъркват се 2-3 пъти, докато се появат малки кълнчета. Леко се просушават и се засяват във влажна почва.
Люлякови нощи
През април, когато нощите стават все по-къси и все по-топли, а събуждащата се природа изпълва всичките ни сетива с очакване за хубави емоции, идва неговото време. Нежният аромат на люляка е запазената марка на встъпилата в правата си пролет. Което е оценено подобаващо от поети и градинари.