Финикова палма (Phoenix dactylifera)
финикова палма,
Вишна (Cerasus vulgare)
Вишна, дърво
Праскова (Persica vulgaris)
Праскова, дърво
Нар, зърнеста ябълка (Punica granatum)
нар
Мушмула (Mespilus germanica)
Мушмула, дърво
Обеззаразете семената
Преди да пристъпите към засяване на семената на домати, пипер и патладжан в парниците почвата трябва да се обеззарази, за да се предотврати сечене на разсада. Може да ползвате 5-6 л на кв.м 2% разтвор на формалин или 250 г на кв.м фузаклин. Торо-почвената смеска може да подготвите като в 1 куб.м от нея сложите 3 кг триходермин НГ и размесите добре, а след това насипете обеззаразената почва върху заредения парник с биотопливо.
Целебната мента
Ментата (Mentha piperita) е многогодишно тревисто растение. Кореновата система се състои от подземно коренище от възлите, на което излизат голям брой нишковидни коренчета. Когато се отглежда по-дълго време на едно и също място, старите корени ежегодно отмират и на тяхно място се появяват нови и вторични стъбла.
Бамята – фините женски пръсти
Много хора са слушали за бамята, но си нямат и ни най-малка представа за това как да я приготвят или какъв е вкусът й. Дълго време този зеленчук е употребяван за храна само в Египет, Африка, арабските страни и страните от Близкия Изток. В Кипър бамята се нарича още "женски пръсти" или гомбо. Робите и френските преселници са взели този зеленчук в Америка, където той е станал важна част от кухнята на много народи.