Начало › Още за ... › Рецепти › › Кулинарни съвети

Статии | Кулинарни съвети

Публикувани статии: 7
Показване статии: 1 - 5

Вкусно като цвят от тиква
Ярко оранжевите цветова на тиквичките все още не се намират на нашия пазар, но ако сте си отгледали в градината, може да опитате този деликатес.

Прочутите гночи, приготвени от тиквата Марина ди Киоджа
Тиквата Марина до Киоджа се разрязва на четвъртини, семената се отстраняват от вътрешността й.  Поръсва се с олио/зехтин и се пече във фурната докато омекне (около 45 - 60 минути). Заедно с нарязаната тиква във фурната се опичат и картофите до омекване.

Вкусните гъби се стерилизират при 120 градуса
Гъбите за консервиране трябва да са млади, 3-6 см широки, без пънчета, нечервясали, добре почистени. Всеки вид гъба се приготвя отделно. Първокачествени консерви стават от булки, печурки, манатарки, брезовки, масловки, гълъбки, млечници, бяла и червена млечница (рижики), които имат много приятна смолиста миризма. При подготовка на гъбите за преработка, те не се мият, а изтриват с кърпа.

Отворете фурната, ако ще сушите гъби
Гъбите се сушат на открито при силно слънце. Оставени на открито обаче те червясват и загниват. Сушенето на гъби в домашни фурни също не дава добри резултати. Фурните бързо изстиват и трябва в продължение на 2-3 денонощия да се поддържат топли.

Сухите смокини удвояват захарността си
Смокините са много сладки плодове. При минимално 9.0% съдържание на захари, то може да се удвои до 18%, чрез изсушаване им. Сушенето се провежда с цели плодове.

Публикувани статии: 7
Показване статии: 1 - 5

Вижте още

Аератори за перфектни тревни площи
Поддръжката на зелената морава изисква сериозна инвестиция на време. Едно от задължителните условия за перфектния външен вид на тревните площи е редовното аериране - на­ряз­ва­не на гор­ния почвен слой с цел да про­ник­не въз­ду­хът в ко­ре­но­о­би­та­е­мия слой на почва­та. Най-удобният начин да го правите е с аератор.

Бодливата красота на японската дюля
На границата между зимата и пролетта в градината започва своето солово изпълнение един неповторим бодлив красавец - хеномелесът. Заради продължителния му цъфтеж и разнообразните багри този храст е истинско украшение на двора. Хеномелесът е известен повече като японска дюля, макар че в крайна сметка съвсем не е дюля.

Топла завивка за хризантемите в студените нощи
Както едногодишните, така и многогодишните хризантеми в саксии издържат ниски нощни температури до - 2 - 3. Въпреки това много е важно през тъмната част от денонощието растенията да са покрити. Сутрин не бързайте да откривате цветето. Нека то да се затопли под своята "нощна шапка".

Календар на градинаря

Месец Май: Важно през май
Всичко цъфти. Цъфтят поля и гори, цъфтят села и дворове. Вълнуващи багри преливат от едни в други, за да се слеят в безбрежна синева. И с ритъма на този тържествен парад на красотата разцъфва и човешката жажда за съзидание и светлите чувства за слънчеви дни. В майската омая от дългоцветни струи запретваме ръкави за работа по поля и градини, за да черпим с пълни шепи от насладата на събудилата се природа.

Прочети повече
Виж календара за годината