За гъби в гората
Гъбите трябва да се берат сутрин рано, преди падането на росата. Отрязват се с нож и се внимава да не се изтръгват с пънчето от почвата. Така подземните им части остават в земята и се увеличава годишната реколта от гъби. Освен това се извършва първоначалното почистване.
Чушката – сладка и лютива
Когато Христофор Колумб тръгва да открива прекия морски път към страната на черния пипер – Индия, знае, че земята е кълбовидна. Не знае, а и до края на живота си не узнава, че достигнатата от него суша е брегът на нов континент, който ще бъде наречен Америка. Не знае и че растението с лютиви плодове, което донася в Испания, ще придобие много по-голямо значение за европееца от дребните черни зрънца с лютив вкус и че различните народи на стария континент ще го нарекат с различни имена, но всички ще се производни на черния пипер.
Декоративните треви
Природата е създала изключително разнообразие от треви. Много от тях притежават високи деоративни качества, постигнати понякога в резултат на целенасочена селекция.
Черешата
И в крехката беззащитност на малкото черешово дръвче, и в отрупаните с плод величествени череши в старите дворове има нещо, напомнящо безгрижните детски дни. За дървото с най-вкусните плодове - статия за всички, които имат професионален интерес към черешата или просто обичат да знаят много.
От кисел трън става жив плет
Киселият трън е декоративен храст, разпространен из цялата страна. Расте и се развива добре на сухи, варовити почви със слънчево изложение. Понася и полусянка. Той може да достигне височина от 1,5 до 3 м. Разклонява се силно и понася резитба. Подходящ е за оформяне на жив плет и естествени огради.
Игликата носи името на пролетта
Много са цветята, които оповестяват насътпването на пролетта. Но само едно от тях носи нейното име - Primula. От старинни летописи научаваме, че игликата е била ценена още от древността, при това не само заради красотата си, но и заради лечебните си качетва. Днес разнообразието от сортове може да изкуши всеки градинар.
Зюмбюлът носи уханието на пролетта
Той се отглежда великолепно в градините на лехи, цветни групи с нарцис, лале и други луковични през пролетта, в алпийски кътчета, в неголеми петна под дървета и декоративни храсти. Има забележителната способност да бъде "форсиран", т.е. да бъде предизвикан по-ранен цъфтеж.