Аспержите - аристократите сред зеленчуците
Макар и сравнително слабо използвани у нас, аспержите са познати от най-стари времена. Те украсявали трапезата на римския император Август, който обожавал аромата и вкуса на този странен зеленчук. Активното им култивиране започва през втората половина на 19 в., когато са селекционирани и множество сортове.
Астилбето блести в ярки багри
Препоръчва се астилбето да се сади на места, които са защитени от обедното слънце, на лека сянка или полусянка от северната страна на зданията, около водоеми или фонтани, където повишената влажност на въздуха влияе благоприятно на неговото развитие. Под големи дървета, на прекалено сенчести места астилбето расте зле.
Боровинката
Като промишлена овощна култура културната боровинка води началото си от Северна Америка. Първите опити за отглеждането й са започнали в щата Индиана с диви растения. В резултат на кръстосване и отбор били създадени първите боровинкови сортове. Те надминават по едрина, вкусови качества и родовитост дивите форми.
Бадемът
Плодовете на бадема са богати на мазнини, белтъчини, минерални соли, витамини. В тях се съдържат почти всички елементи, необходими за нормалното развитие на човешкия организъм. Бадемовото масло е едно от най-скъпите и търсени растителни масла. Ядките имат профилактични и лечебни свойства и са много полезни за бременни жени.
Бодливата красота на японската дюля
На границата между зимата и пролетта в градината започва своето солово изпълнение един неповторим бодлив красавец - хеномелесът. Заради продължителния му цъфтеж и разнообразните багри този храст е истинско украшение на двора. Хеномелесът е известен повече като японска дюля, макар че в крайна сметка съвсем не е дюля.
Свещената смокиня
При представяне на смокинята много рядко се отбелязва една твърде важна съставка - млечният сок. Съдържат го всички части на растението. Той се използва се за лечение на някои лъчеви заболявания. Според изследвания на японски учени този сок задържа растежа на раковите клетки на кожата.
Вкусната дебелана
За баница с тиква, за традиционния тиквеник на Бъдни вечер, печена или варена, тиквата присъства на трапезата през студените зимни дни...
Фаворитът на вертикалното озеленяване
Клематисите превръщат в райско кътче дори обикновената беседка, тераса, ограда, украсяват стени, създават красиви цветни петна и са идеален елемент, а защо не и център за различни композиции. Разнообразните форми и багри позволяват да се правят най-различни съчетания. И още едно ценно качество - студът не ги притеснява...