Начало › Растения › Любимци

Статии | Любимци

Публикувани статии: 172
Показване статии: 6 - 10

Уникалната тиква Хъбард
Синият Хъбард и Златният Хъбард са уникални тиква, които са получани в резултат на селекция. Тиквената кора е груба и покрита с бобунки. Тиквеното месо е бледо жълто и е подходящо за готвене. Тиквити произхождат от Южна Америка и  вероятно са пренесени от Антилските острови през 1700 година и допълнително селектирани.

Пепиното - ананас, лимон, круша или пъпеш
Растението пепино е от едно семейство с доматите и патладжаните, образува многогодишно храстче с дървени стъбла, които  се покриват с бели или розови до яркосини цветове. Плодовете са ароматни, меки, когато са узрели. Имат деликатен вкус, който напомня ананас, лимон, круша и пъпеш.

Томатио или тайните на зеления мексикански домат
Томатиото (Physalis philadelphica) е растение от семейството на доматите и патладжана, чиито плодове са малки, зелени, сферични. Томатиото се отглежда като едногодишно растение, като грижите за него са подобни на грижите за отглеждането на доматите.

Бодлива краставица с вкус на банан
Киваното е наричано още рогат пъпеш, африканска бодлива краставица, мелано, желиран пъпеш, английски домат. На външен вид изглеждат като таралеж с едри, месести, неголеми рогчета. Вътрешността на плода е зеленикава желеобразна маса. На вкус плодът напомня банан, пъпеш, краставица и лайм.

Тиквата Сладки кнедли или по тиква за всеки
Тиквата Сладки кнедли носи името си не само заради формата, но и заради ненатрапчивия сладък вкус. Тиквата е много атрактивна - кремава на цвят с зелено по оребряванията. На тежина достига до 200 грама. Вътрешността й е светло оранжева и доста сочна, поради което тиквата е предпочитана за пълнене и печене. Нейно предимство е и размерът й - една тиква оформя отделна порция.

Публикувани статии: 172
Показване статии: 6 - 10

Вижте още

Кактусови неволи
Любителите на кактуси, които тепърва започват да създават колекцията си, се радват на бързия растеж и яркозеления цвят на своите питомци, на обилието от детки. В действителност това обикновено се дължи на прекомерно поливане и много хранителна почва. При тези условия растенията се деформират, а корените им загниват.

Вкусът на разсада - чиста, рохкава и топла почва
През януари е времето, когато се засяват разсадите. Но тогава е най-неподходящият период търсите почва за тях - вероятно градината ще е покрита със сняг, а земята ще е скована от лед. Използвайте последните топли дни на декември, за да си набавите необходимите почвени смески. И имайте предвид вкусовете на невръстните растения.

Краставична мозайка
Връхните листа остават дребни, междувъзлията им се скъсяват и те се нагърчват. По тях се появява мозаично прошарване. По долните листа петната са едри, хлоротични, с кафяв венец. Цветовете не се развиват нормално и остават стерилни.

Календар на градинаря

Месец Май: Важно през май
Всичко цъфти. Цъфтят поля и гори, цъфтят села и дворове. Вълнуващи багри преливат от едни в други, за да се слеят в безбрежна синева. И с ритъма на този тържествен парад на красотата разцъфва и човешката жажда за съзидание и светлите чувства за слънчеви дни. В майската омая от дългоцветни струи запретваме ръкави за работа по поля и градини, за да черпим с пълни шепи от насладата на събудилата се природа.

Прочети повече
Виж календара за годината