Уникалната тиква Хъбард
Синият Хъбард и Златният Хъбард са уникални тиква, които са получани в резултат на селекция. Тиквената кора е груба и покрита с бобунки. Тиквеното месо е бледо жълто и е подходящо за готвене. Тиквити произхождат от Южна Америка и вероятно са пренесени от Антилските острови през 1700 година и допълнително селектирани.
Пепиното - ананас, лимон, круша или пъпеш
Растението пепино е от едно семейство с доматите и патладжаните, образува многогодишно храстче с дървени стъбла, които се покриват с бели или розови до яркосини цветове. Плодовете са ароматни, меки, когато са узрели. Имат деликатен вкус, който напомня ананас, лимон, круша и пъпеш.
Томатио или тайните на зеления мексикански домат
Томатиото (Physalis philadelphica) е растение от семейството на доматите и патладжана, чиито плодове са малки, зелени, сферични. Томатиото се отглежда като едногодишно растение, като грижите за него са подобни на грижите за отглеждането на доматите.
Бодлива краставица с вкус на банан
Киваното е наричано още рогат пъпеш, африканска бодлива краставица, мелано, желиран пъпеш, английски домат. На външен вид изглеждат като таралеж с едри, месести, неголеми рогчета. Вътрешността на плода е зеленикава желеобразна маса. На вкус плодът напомня банан, пъпеш, краставица и лайм.
Тиквата Сладки кнедли или по тиква за всеки
Тиквата Сладки кнедли носи името си не само заради формата, но и заради ненатрапчивия сладък вкус. Тиквата е много атрактивна - кремава на цвят с зелено по оребряванията. На тежина достига до 200 грама. Вътрешността й е светло оранжева и доста сочна, поради което тиквата е предпочитана за пълнене и печене. Нейно предимство е и размерът й - една тиква оформя отделна порция.
Те първи посрещат пролетта
Те са трогателно нежни, малки и същевременно храбри - нито студът, нито опасността от закъснели снеговалежи не ги разколебават да украсят уморената от дългата зима земя с красивите си цветове. Ранните пролетни цветя идват с обещание за слънчеви дни, ручейчета топящ се сняг и много щастливи мигове за хората, които обичат своята градина.
Подгответе се да засеете захарната царевица
При извършване на сеитбата минималнатга температура на почвата трябва да бъде 10-12 градуса на дълбочина 8-9 см. При по-ниска температура поникването протича бавно. Необходими са по-високи температури не само в периода на поникването, но и в първите фази от развитието й.
Ако имате полски хвощ, значи почвата ви е кисела
Полският хвощ (Equisetum arvense) е многогодишен коренищен плевел. Унищожава се трудно, тъй като лесно се размножава. Коренището му е силно разклонено, а на дълбочина прониква до около 1 метър. Върху него на отделни места има клубенови образувания, които съдържат резервни хранителни вещества. Хвощът образува два вида надземни стъбла. Едни от тях са плодни. Те са неразклонени, кафяви, сочни. Достигат до 25-30 см височина, развиват се рано напролет и завършват на върха със спороносно класче. Другите стъбла са безплодни, разклонени, зелени, високи до 50 см. Те се развиват по-късно.