Начало › Още за ... › Любопитно

Статии | Любопитно

Публикувани статии: 78
Показване статии: 21 - 25

Ягодите
Ягодите утоляват жаждата, усилват апетита и влияят благотворно върху храносмилането. Поради голямото количество на витамин С в тях, те са необходими при пролетната умора и скорбут, ревматизъм, туберкулоза и др. Ягодите действат потогонно, усилват дейността на сърдечния мускул и на дихателните  органи, влияят благоприятно при заболявания на устата и гърлото, укрепват зъбите, придават свеж тен на кожата. 

Кайсия
Пресните кайсии имат високи хранителни и лечебни свойства. Много полезен е и кайсиевият нектар,в който витамините се запазват много добре. Този нектар е особено полезен за малки деца. Непълна чаша кайсиев сок или 4-5 кайсиеви плода задоволяват дневната нужда на човек от витамин А, който влияе благоприятно върху растежа и предотвратява  болестните изменения на кожата и лигавиците. 

Хелоуин – празник на есенната реколта
Есенните дни стават все по-малки. Слънцето, ако го има, е нежно и галещо. Празниците през есента са съпроводени с мистиката на настъпващите тъмни и мрачни дни на заспалата природа.

Ухание на есен
Есента настъпва с изобилието от плодове и зеленчуци на пазара. Но нищо не може да се сравни с Тиквата! В древен Китай този плод е наричан „Император на Градината" и на Слънцето, защото е събрал в себе си цялата мощ на природата от животворните  топли слънчеви дни. 

Цветята - нова мода в съвременната кухня
След като дълго време е пренебрегвано готвенето цветове и гарнирането на ястията с цветя отново става модерно. Готвенето на цветове датира още от римско време. То е известно и да древните китайци, познато е в Близкия изток и в индийската култура. Годните за консумация цветя са били  особено популярни през викторианската епоха.

Публикувани статии: 78
Показване статии: 21 - 25

Вижте още

Musquee de Provence - най-красивата френска тиква
Това е най-красивата френска тиква с плоска форма, гладка, дълбоко набраздена твърда кора. Тиквата е тъмнозелена на цвят, когато не е узряла и придобива охрена окраска, когато узрее. Вътрешността й е наситено оранжева, а вкусът - неповторим - с вкусови нюанси на мандарина и шам-фъстък.  Може да се консумира варена, печена или под каквато се сетите форма.  Не случайно е известна като „Джулия Робъртс" сред тиквите!  

Как да преместим ценните дървета
Засаждането на големи дървета започва с определяне на сроковете за тази операция. Най-добре е това да се извърши в периода на покой на дървесните видове. Тогава растенията сравнително по-лесно понасят пресаждането. Този период на широколистните е през есента, след листопада, през зимата и през пролетта преди разлистването. При нашите климатични условия, особено в Южна България  за предпочитане е есенното засаждане, а в по-студените райони - в ранна пролет. Най-добри резултати от зимно пресаждане се получават, когато се извършват при температура - 10- 12  градуса.

Как да украсим Коледната трапеза
Практически съвети за украсяване на Коледната трапеза и съобразяване наукрасата с интериора и подредбата на масата.

Календар на градинаря

Месец Февруари: Важно през февруари
През февруари зимата започва да ни омръзва. Някъде дълбоко в нас се заражда желанието ни да видим по-скоро пак градината, потънала в зеленина и пищни цветове. А и февруари, като че ли разбрал това, става някак си по-мек и с малкото си дни сякаш бърза да си иде. Все още е зима, но предпролетното настроение ни кара да направим нещо за идващата пролет.

Прочети повече
Виж календара за годината