Касис
Касисът се използва в народната медицина като противодиарийно средство, диуретично, а също и като потогонно средство. За тази цел в чаша кипяща вода се слагат 20 грама плодове, варят се 20-30 минути и се прецеждат. Отварата се пие по една супена лъжица 3-4 пъти на ден. При изостряне на стомашно.чревни заболявания в диетичната храна се включва отвара или сок от касис.
Киви
Научни изследвания показват, че определени вещества в плодовете на кивито разреждат кръвта подобно на аспирина и помагат за образуването на тромби във вътрешността на кръвоносните съдове, кото по този начин предпазва от инсулт.
Крушите
Крушата е добър източник на витамин С. Тя е с ниско съдържание на наситени мазнини, холестерол и натрий. Добър източник е на фибри, което помага на организма да намали холестерола.
Защо са полезни боровинките
Боровинките са сините перли на горските поляни. Тази примамлива и апетитна красавица е разпространена по много планини по света. Зелените й храсти покриват високите райони на Рила, Пирин, Родопите, Стара планина, Осогово и Витоша. Среща се по планинските пасища, каменливите поляни в иглолистни и букови гори.
Аронията и ползите от нея
Аронията е с кисела на вкус, ето защо в повечето рецепти се добавят допълнителни подсладители. Плодовете от арония се считат за новата суперхрана заради голямото съдържание в тях на антиоксиданти, витамини и минерали. Антиоксидантите в аронията предотвратяват появата на рак и спомагат за защита на ДНК на организма. Те се предотвратяват отделянето на холестерол по стените на кръвоносните съдове
Фъстъците
Фъстъците произхождат от Южна Америка. Като тропическа култура са разпространени в страните с тропичен и субтропичен климат, където валежите за вегетационен период са 500 - 600 мм. Въпреки че България е северна граница на възможното отглеждане на фъстъци, страната ни е основен производител в Европа.
Филизенето прави по-стройни лозите
През вегетацията в лозовите насаждения се извършват резитби на зелено за регулиране на растежа и плододаването на лозите и подобряване микроклимата им. Една от тях е филизенето, с което се премахват излишните леторасти от главината. През пролетта от лозите покарват повече леторасти, отколкото са ни нужни и за да не се намали добивът, трябва да се отстранят.