Начало › Още за ... › Любопитно

Статии | Любопитно

Публикувани статии: 78
Показване статии: 1 - 5

Вишните
Вишните подобряват апетита и се ценен диетичен продукт. Минералните вещества в тях влияят благоприятно при анемия, тежки хепатитни заболявания, рахит и др. Вишневата запарка утолява жаждата и се дава на болни с висока температура. Плодовете и техният сок притежават известно антисептично действие. 

Тиква - плодът на есента
Съдържанието на целулоза в тиквата повлиява благоприятно лечението на болестите на стомашно-чревния тракт. Тиквата намира приложение в диетичното хранене със своето леко слабително действие. Тя е мощен диуретик. Богата е на пектин, което спомага за изчистването на дебелото черво и за намаляване на нивото на холестерола.

Прасковите
Прасковите се препоръчват при болести на черния дроб. Помагат при образуването на хемоглобин и червени кръвни телца. Понасят се добре от стомаха, улесняват храносмилането, активизират отделянето на стомашен сок и намаляват перисталтиката на стомаха.

Смокиня
Смокините са плодове е с ниско съдържание на калории. 100 грама пресни плодове осигуряват само 74 калории. Въпреки това те съдържат разтворими фибри, минерали, витамини и антиоксиданти, които извънредно допринасят за подобряване на нашето здраве. Сушените смокини са отличен източник на минерали, витамини и антиоксиданти. В действителност сушените плодове са концентрирани източници на енергия. 100 сушени грама смокини осигурява 249 калории.

Портокал
Портокалите, както всички цитрусови плодове, са отличен източник на витамин С и по тази причина са мощен естествен антиоксидант. Консумацията на храни, богати на витамин С, помага на тялото да развие резистентност срещу инфекциозни заболявания.

Публикувани статии: 78
Показване статии: 1 - 5

Вижте още

Как да отгледаме тиквата-рекордьор Атлантик Гигант?
За първа година www.gradinata.bg пуска на пазара висококачествени и сертифицирани холандски семена на тиквата Атлантик Гигант. Възползвайте се и впечатлете всички с резултатите, които ще получите!

Втори зеленчукови култури в градината
Поради ограничените площи в дворната градина стопаните ги използват уплътнено, като на освободените от ранните култури площи могат да ги използват за производство на втори зеленчукови култури като късоплодни краставици, зелен фасул, късни домати, праз и каба лук, късно главесто зеле, късни броколи, късен карфиол, късен алабаш, летен магданоз, ряпа, късни тиквички, късни репички, късен спанак и др., от които могат да се получат, при добра агротехника, добра реколта и прилични допълнителни доходи.

Растителна защита на зеленчуковите култури през април
Научете как да се преборите с листните въшки, акарите, маната, морковената муха, голите охлюви и други болести и вредители.

Календар на градинаря

Месец Април: Важно през април
През март пролетта се пробужда, а през април се събужда. Събужда се и започва да се гизди в новата си цветна премяна. Живакът на термометъра са устремява нагоре, а подир него разцъфват иглики, нарциси, зюмбюли, бадеми, праскови, череши, ябълки, круши... Разхубавява се природата, разхубавява се и градината. А за да е такава, каквато я искаме, трябва да й се помогне. Не че е много работата в нея, но колкото и да е, по-важното да е свършена навреме. Нищо не търпи отлагане.

Прочети повече
Виж календара за годината