Как да съхраним гъбите, коити сме набрали
Гъбите са много чувствителни по отношение на температурата и бързо се развалят. За целта преди да се пристъпи към съхраняването им в хладилник ги поставете в хартиен плик.
Обраното грозде обича хлад и 70% влажност
Гроздето вече е обрано от лозите. За да го съхраните по-продължително време, трябва да знаете някои тайни за него, които ще ви помогнат да го запазите в свеж вид.
Неугнилите мушмули се държат при 8 градуса
Мушмулите са единственият плод, който не се бои от сланите. При узряването си те са негодни за консумация, защото са твърди, с плътна консистенция и кисело-тръпчиви.
Изолирайте от влагата червеното зеле
Сортовете червено главесто зеле се развиват сравнително по-бавно и образуват по-дребни зелки в сравнение с бялото зеле. Прибират се на един или два пъти след падането на първите есенни слани.
Карфиолът и неговото съхранение
Като типичен представител на семейство Кръстоцветни, карфиолът е с висока хранителност и богат химичен състав белтъци, въглехидрати, минерални вещества, витамини – провитамин А, В, С, никотинова и фолиева киселина. Изключително полезен е за предпазване от ракови заболявания.
Обеззаразете зеленчуковите семена
Обеззаразяване на зеленчуковите семена се прави, за да се опази разсадът от болести, които се пренасят със семената или проникват чрез почвата.
Изгонете плевелите от ягодите
Борбата с плевелите в ягодовото насаждение можете да проведете като използвате химичен или механичен начин или чрез комбиниране на двата метода, което е за предпочитане.
Как да преместим ценните дървета
Засаждането на големи дървета започва с определяне на сроковете за тази операция. Най-добре е това да се извърши в периода на покой на дървесните видове. Тогава растенията сравнително по-лесно понасят пресаждането. Този период на широколистните е през есента, след листопада, през зимата и през пролетта преди разлистването. При нашите климатични условия, особено в Южна България за предпочитане е есенното засаждане, а в по-студените райони - в ранна пролет. Най-добри резултати от зимно пресаждане се получават, когато се извършват при температура - 10- 12 градуса.