Начало › Още за ... › Рецепти

Статии | Рецепти

Публикувани статии: 47
Показване статии: 11 - 15

Морковите се съхраняват под земята или в торби
Морковите са зеленчук, които съдържат голямо количество захари, много минерални соли и витамини, преди всичко витамин А. За да запазите морковите така, че да ги ядете сурови и свежи през зимата, трябва да знаете, че колкото по- бавно растат те, толкова по-дълго можете да ги запазите.

Съхранявайте само бамята, която е дълга 4-5 см, светлозелена е и не е омекнала
Бамята се отличава със слаба съхраняемост, поради това е необходимо да се консумира възможно най-бързо след реколтирането й. Ако продукцията от личното ви стопанство, обаче е надхвърлила очакванията ви, можете да се възползвате от някой от изброените по-долу съвети за целесъобразно съхранение

Как прясното зеле да ни радва по-дълго
Високото съдържание на хранителни вещества, великолепните вкусови качества, както и лесното му съхранение, правят бялото зеле една от културите с високо стопанско значение у нас. Богато е на аминокиселини, захари, минерални соли и витамини.

Изолирайте от влагата червеното зеле
Сортовете червено главесто зеле се развиват сравнително по-бавно и образуват по-дребни зелки в сравнение с бялото зеле. Прибират се на един или два пъти след падането на първите есенни слани.

Технология за замразяване на зеления фасул
Зеленият фасул е богат на целулоза и витамини (С, РР, В1 и В2). Съдържа незаменими аминокиселини - аргинин, тирозин, левцин, лизин, триптофан, аспарагин, които влияят върху основни процеси на обмяната на вещества и имат значение за растежа и развитието на организма.

Публикувани статии: 47
Показване статии: 11 - 15

Вижте още

Ярките огньове на гергините
Когато конкистадорите завоювали Мексико, били впечатлени от красотата и яркостта на цветята, които покорените ацтеки наричали "акокотл". Те били отглеждани специално за украса на храмовете на Слънцето.  За съжаление преситените от задморските чудеса испанци не оценили качествата им. Това станало едва в края на 18 век.

За да форсирате минзухари, сложете ги в хладилника
За гарантиран цъфтеж, минзухарите трябва да преминат период на охлаждане и да се вкоренят добре. Създавайки такива условия за форсиране, можете да се приближите максимално до естествените им условия, затова охлаждането и вкореняването са толкова важни. Подходящо място за охлаждане на луковиците е хладилникът, в който се поддържа температура в рамките на 4-9 градуса.

Тайнствената любов на две царици
То­ва са два­та ви­да вод­ни ли­лии, ко­и­то кра­сят по­речията на ре­ки­те в Бра­зи­лия,  Ар­жен­ти­на и Гви­ана. Те но­сят крал­с­ко­то име Вик­то­рия ре­гия (Victoria regia). На­речени са та­ка от ан­г­лийс­кия бо­та­ник Джон Лин­д­ли през 1837 го­ди­на. Пър­ва­та е Вик­то­рия ре­ги­я ама­зо­ни­ка, с про­из­ход от Ек­ва­то­ри­ал­на Юж­на Аме­ри­ка, а вто­ра­та - Вик­то­рия ре­гия кру­зи­а­на, ко­я­то про­из­хож­да от ра­йо­ни­те с по-хла­ден кли­мат на юг от Ар­жен­ти­на. 

Календар на градинаря

Месец Май: Важно през май
Всичко цъфти. Цъфтят поля и гори, цъфтят села и дворове. Вълнуващи багри преливат от едни в други, за да се слеят в безбрежна синева. И с ритъма на този тържествен парад на красотата разцъфва и човешката жажда за съзидание и светлите чувства за слънчеви дни. В майската омая от дългоцветни струи запретваме ръкави за работа по поля и градини, за да черпим с пълни шепи от насладата на събудилата се природа.

Прочети повече
Виж календара за годината