Вкусен праз през зимата
Празът е ценен източник на хранителни вещества, минерални соли и витамини (витамн А и С). Те се намират главно в лъжливото стъбло, което образува и заради което се отглежда.
Ряпа за зимата
Зимната ряпа ще е чест гост на трапезата. За да я съхраните за зимните месеци, можете да избирате между бяла и черна. Бялата ряпа е по-слабо лютива и с по-нежно месо, по-високодобивна, а черната ряпа съдържа повече етерично масло и се предпочита като лечебно растение. Кореноплодите на зимната ряпа са сочни, месести с парлив вкус и характерна миризма, която се дължи на етеричното масло. Те съдържат още захари, пектини, минерални соли на желязото, медта, цинка, мангана и др.
Чесънът на нашата трапеза
Независимо от това, дали сте купили чесъна от магазина или сте го произвели в собствената си градина, ви се иска да съхраните колкото е възможно по-дълго лечебните му и вкусови качества.
Как да запазим лука?
За да запазим лука за по-дълго време, задължително трябва да се подберат добре узрели глави, които да се изсушат и да се разположат в сандъчета.
Как зелените домати да се запазят по-дълго
Ако при ликвидиране на насаждението от домати сте набрали зелени зеленчуци и искате те да останат по-дълго време такива, за да ги използвате за туршии, е добре да ги съхраните по-далеч от червените.
Хвойновите заемат своите места
Втората половина на април е най-доброто време за засаждане на хвойновите растения. При поставянето им трябва да съблюдавате няколко основни правила. Мястото на засаждане зависи от биологическите изисквания на растенията: борчетата и хвойната са светлолюбиви, туята понася слънце и полусянка, елата предпочита сянка.
Гейпфрут
Грейпфрутите са с много ниско съдържание на калории, но са богати на диетични неразтворими фибри и пектин, които помагат за защита на лигавицата на дебелото черво, като намаляват времето за експозиция на токсичните вещества в дебелото черво. Пектинът намалява нивата на холестерола в кръвта
Растителна защита на овошките през април
Научете как да се преборите със струпясването, брашнената мана, акарите, листните въшки, сачмянката, гъсеници, хоботници, кръвна въшка, загниване, ранно кафяво гниене, сливова плодова оса, лозова краста, екскориоза, филоксера, жълт лозов акар, малинов бръмбър, малинов молец, листна галица и други болести и вредители.