Кайсията хвърля излишните си плодове
Окапването на завръзите при кайсията, а и при останалите овощни видове е едно естествено явление, известно като юнско опадане, при което растенията се освобождават от излишните завръзи.
Четири начина за поддържане на почвата около овошките
Познати са различни начини за поддържане на почвата в овощните градини - черна угар, околостъблени обработки, затревяване, отглеждане на междуредови култури и др. Изборът на системата зависи от овощния вид и възрастта на дърветата, от възможностите за поливане, от теренните условия, почвените и климатичните особености на района.
Растителна защита на овошките през май
Растителната защита на овошките праз май е много важна за тяхното правилно развитие и за получаване на по-добра реколта.
Кога да проредим завързите на овошките
Цикълът на плододаването е доста сложно биологично явление. То започва с диференцирането на плодните пъпки и преминава през редица междинни етапи (зимен покой на пъпките, цъфтеж, опрашване, оплождане, завързване, развитие на плодовете) до момента на беритбата.
Прищипването на лозата
Прищипването се състои в премахване на връхчетата на леторастите с 1-2 недоразвити листенца на лозата. С него се цели да се намали изресяването и да се рагулира растежът на отделните леторасти. Те и ресите в ранна възраст се развиват за сметка на резервите от главината.
Погрижете се за лалетата
Правилното отглеждане на лалетата изисква луковиците да се изваждат всяка година. Това се прави, когато листата са пожълтели, но не са изсъхнали и са още меки. По това време люспите на старата луковица са изсъхнали и твърди, и тя не може да се храни.
Те първи посрещат пролетта
Те са трогателно нежни, малки и същевременно храбри - нито студът, нито опасността от закъснели снеговалежи не ги разколебават да украсят уморената от дългата зима земя с красивите си цветове. Ранните пролетни цветя идват с обещание за слънчеви дни, ручейчета топящ се сняг и много щастливи мигове за хората, които обичат своята градина.
Италианската змия
Кратуната "Италианска змия" е един от малкото редки видове кратуни, които действително са годни за консумация. Ако се откъсне леко незряла, месестата част се приготвя подобно на патладжана. Кратуната е толкова добра, колкото тиквичките, но с по-твърда консистенция и по-лека на вкус.