Зеленчукови спагети!
Тиквата Спагети е подобна на всички останали тикви. Нейното предимство е, че се приготвя по-бързо от останалите тикви, а термично обработената вътрешност на тиквената плът се разделя подобно на спагети, от където и идва името на тиквата. Действително тиквата може да се използва като зеленчуков ниско калоричен заместител на спагетите.
Най-вкусните тиквички – тиквичките „Striato d’Italia”
Според мнение на ценители тиквичките от сорт „Striato d\'Italia"са най-вкусните от всички видове тиквички. Растението дава изобилие от цветове и плодове. От едно растение могат да се получат средно по 5 килограма тиквички.
Уникалната тиква Хъбард
Синият Хъбард и Златният Хъбард са уникални тиква, които са получани в резултат на селекция. Тиквената кора е груба и покрита с бобунки. Тиквеното месо е бледо жълто и е подходящо за готвене. Тиквити произхождат от Южна Америка и вероятно са пренесени от Антилските острови през 1700 година и допълнително селектирани.
Пепиното - ананас, лимон, круша или пъпеш
Растението пепино е от едно семейство с доматите и патладжаните, образува многогодишно храстче с дървени стъбла, които се покриват с бели или розови до яркосини цветове. Плодовете са ароматни, меки, когато са узрели. Имат деликатен вкус, който напомня ананас, лимон, круша и пъпеш.
Томатио или тайните на зеления мексикански домат
Томатиото (Physalis philadelphica) е растение от семейството на доматите и патладжана, чиито плодове са малки, зелени, сферични. Томатиото се отглежда като едногодишно растение, като грижите за него са подобни на грижите за отглеждането на доматите.
Игликата носи името на пролетта
Много са цветята, които оповестяват насътпването на пролетта. Но само едно от тях носи нейното име - Primula. От старинни летописи научаваме, че игликата е била ценена още от древността, при това не само заради красотата си, но и заради лечебните си качетва. Днес разнообразието от сортове може да изкуши всеки градинар.
Пролетно явление през зимата
Зимата безспорно е най-дългият календарен сезон. Отрицателните температури и студените ветрове създават мрачно настроение. Пролетните ранноцъфтящи дървета и храсти са подготвени за новия сезон още от края на есента. Цветните им пъпки са набъбнали на голите клонки. Топлината и слънчевата светлина са необходими, за да разцъфнат и се разлистят напролет.
Облагородяването на храстите и дърветата изисква подготовка
Смята се, че най-подходящият момент за вземане на калеми за зимно-пролетно присаждане, е моментът след листопада до настъпването на големите студове. Януарските дни не са много подходящи, а към края на февруари и март соковете може да се раздвижат и тогава вече ще е късно.