Сляпо куче и къртица
По начина на живот и повредите, които причиняват на растенията, двата вида са близки. Те принадлежат към групата на дребните млекопитаещи гризачи и са от различни семейства, с различно устройство на тялото и с различни биологически особености
Фасулът се напада от пригор
Бактериален пригор е най-опасната болест по фасула. Причинява се от бактерията Xanthomonas campestris pv phaseoli. Пренася се със семената. При засяване на заразени семена голяма част от кълновете загиват преди поникване, други поникват, но семеделите им не се отварят.
Пазете от неприятели зеленчуковия разсад
Белокрилка, трипси и въшки могат да повредят растенията. Въшките са много разпространени неприятели. При настъпване на пролетта те се появяват по някои ранни плевели, по които зимуват като яйца. В площите, в които живеят, телените червеи нанасят големи повреди по разсада. Ларвите им унищожават засятите семена, младите кълнове, стъбълцата, кореновата система.
Пазете ябълките от дървесинояди
Дървесиноядът е едра пеперуда - 65-70 мм при разтворени крила. Предните крила са сиво-кафяви, изпъстрени с множество напречни кафяви линии. Гъсеницата е с плоско тяло, от горната страна яркочервено, от коремната - кремавожълто. На дължина достига 100 мм. Какавидата е тъмнокафява, разположена в пашкул от стърготини и екскременти, оплетени в паяжина.
Копривата може да създава и проблеми
Копривата е тревисто растение, широко разпространено из цялата страна - из тревисти торни и влажни места, покрай пътища и реки, из горите. В последно време навлезе и в обработваемите площи. От сем. Копривови са разпространени видовете обикновена коприва (Urtica dioica L.) и гръцка коприва (Urtica urens L.).
Погрижете се за лалетата
Правилното отглеждане на лалетата изисква луковиците да се изваждат всяка година. Това се прави, когато листата са пожълтели, но не са изсъхнали и са още меки. По това време люспите на старата луковица са изсъхнали и твърди, и тя не може да се храни.
Рядката тиква Марина ди Киоджа
Тиквата Марина до Киоджа е тип тиква - тюрбан със зеленикава до сива на цвят кора. На италиански названието й е "морска тиква" заради изумрудения цвят на плода. Кората на тиквата е дебела и поради тази причина тиквата може да се съхранява до 6 месеца на хладно и сухо място.
Как да оберем облепихата?
За плодовете можете да използвате кошница, която е предназначена за други ягодоплодни култури с вместимост 2-4 кг. За да не изсипят, на дъното на кошницата постелете полиетилен.