Торене на овощни дръвчета
Нуждата на овощните дръвчета от торене се определя най-точно на базата на листни или почвени анализи. В противен случай се приемат ориентировъчни торови норми в зависимост от качеството на почвата, влагата и състоянието на дръвчетата!
Торене на лозя
Лозето се тори от засаждането до встъпване в плододавне и в периода на плододаването. Торенето при засаждането на лозите може да се извърши преди риголването, известно като запасяващо торене, и едновременно със засаждането – при посадъчно торене. При запасяващото торене определеното количеството торене се разхвърля на повърхността на почвата, след което се риголва. При самото засаждане се тори, като определените торове по-вид и количеството се поставят в посадъчната ямка.
Екологосъобразно обогатяване на почвата
Биохумусът е суха органична субстанция, състояща се от фини гранули с черно-кафяв цвят. Той е напълно естествен продукт, получен след преминаване на угнилия органичен отпадък през храносмилателния тракт на червения калифорнийски червей
Как се прави шербет?
В периода на плододаване зеченчуковите култури се нуждаят от повече хранителни вещества. Много удачна форма на подхранване е редуването на минералното с органично хранене на растенията. Шербетуването е изключително ефикасен начин за подхранване по време на вегетацията им.
Как да торите ранните зеленчуци
В групата на ранните зеленчуци влизат спанак, салата, репички, лук и чесън за зелено. Тези култури се характеризират с къс вегетационен период и слабо развита коренова система. Това ги прави много взискателни към почвените условия и хранителния режим, при който се отглеждат.
Декоративният грах прави бързо цветна мозайка
Декоративения грах (Lathyrus odoratus), известен още и като миризлив произхожда от рода Латирус, който включва около 130 вида едногодишни и многогодишни растения. През 1699 година италианският монах Купани изпраща декоративен грах в Англия на инспектор Ювдейл.
Махония наднича през оградата
Махонията е красив вечнозелен декоративен храст, който може да расте на воля в градини на по-сенчести места и по-влажни почви и да ни радва с години. В края на март, в по-южните райони, и до средата на април, започват да ни радват лимоненожълтите, събрани в гроздове ароматни цветове, които канят на паша пчелите.
Маточината - с аромат на лимон
Тя е подправка, която благодарение на приятния ментово-лимонен вкус е подходяща за ястия от риба, месо, гъби, дивеч, птици. Използват се предимно листата, макар че всички части на растението ухаят приятно. Това се дължи на органичните киселини и етеричните масла, които съдържа.