Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Рукола вирее на хлад

Рукола вирее на хлад

07.07.2010 | Коментари (0)

В последните години на зеленчуковия пазар се появиха разнообразни листни зеленчуци и свежи подправки от Средиземноморието. Един интересен зеленчук за прясна салата е руколата. Тя е позната и отглеждана още от времето на древния Рим и задължително е присъствала на всяка трапеза. В природата се среща като плевел по запустелите места из европейското Средиземноморие и Мала Азия. През ХVІІІ век тя загубва част от популярността си, но в последните години възвърна позициите си в Западна Европа и е един високо ценен продукт за деликатесни салати. Предлаганата на пазара у нас рукола е обикновено внос от Германия и Холандия, но това е култура напълно пригодна за нашите условия. Отглежда се като салатата. Използва се като съставна част на салати, самостоятелно или в комбинация с други листни зеленчуци и като гарнитура за месни и рибни ястия.

Съчетава вкус на орех и горчица

Руколата е едногодишно растение, напомнящо листната салата и достига височина до 30 см. Използват се младите листата, като се изрязват. По вкус напомнят на зеленчуците от семейство Кръстоцветни, но с много отчетлив привкус на орехови ядки и горчица. Съдържат етерични масла, каротин, витамин C, витамини от групата B и минерални вещества. По старите листа също могат да се консумират, но са по-жилави и във вкуса доминира лютивината.

Отглеждането й е целогодишно - при зимни условия в оранжерии, а през лятото на открито при сеитба към края на месец март. Дължината на вегетационния й период е около 5-6 седмици. Размножава се чрез семена.

Видовете, разпространени у нас

У нас могат да се намерят семена от 2 вида - Рукола колтивата (Rucola coltivata) и Рукола селватика (Rucola selvatica).

Растенията от вида Рукола колтивата достигат височина до 30 см. Формата на листата е заоблена. Дължината на вегетационния период при зимно отглеждане в оранжерии е около 5 седмици, а през лятото на открито 4 седмици. Семената покълват за 6 дни при температура около 23ºС. Тя е растение на хладния и влажен климат и най-благоприятната дневна и нощна температура за растежа и развитието й през време на вегетацията е 16 ºС. Сеитбената норма при директна сеитба е 40 г за площ от 100 кв.м, а при отглеждане чрез разсад в саксии 40 г за 1000 саксии. Листата се режат докато растенията са млади, а когато пораснат се изрязват изцяло на снопчета. Младите листа имат специфичен аромат и орехов привкус и са оригинална добавка към салати и ястия.

За разлика от предходната Рукола селватика е с тесни листа, които имат значително по-силен аромат и вкус. Семената са с по-слаба кълняема енергия и покълват малко по-бавно - за около 8 дни, също при температура 23ºС. Дължината на вегетационния период и при зимно отглеждане в оранжерии и на открито през лятото е около 6 седмици. Този вид е по-взискателен към температурата. Препоръчва се през време на вегетацията почвената температура да бъде около 20 ºС. Сеитбената норма при директна сеитба е 10 г за площ от 100 кв.м, а при отглеждане в саксии 10 г за 1000 саксии. През лятото бързо започва да цъфти и трябва да се реже редовно. Подходяща е като добавка към всички салати и много ястия.

07.07.2010, Вестник за градината

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.

Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.