Понятието „Бирена градина” битува в нашето съвремие и всеки влага в него различен смисъл с общо взето сходно предназначение на мястото. В наши дни бирената градина е градина на открито, където се сервира предимно бира и други безалкохолни напитки заедно с мезета, харктерни за местната национална кухня. Идеята за създаването на подобен тип градина води началото си от Бавария от преди повече от век, когато отделни бирени изби са усвоили прилежащите им пространства и са започнали да предлагат освежаващата напитка. В днешно време бирените градини са открити пространства в съседство с обществени сгради или бирарии/заведения за обществено хранене, където има възможност за обслужване на голям брой клиенти до 8 000 на вечер.
Ако се върнем два века назад – в набиращия скорост 19 век, когато успоредно с индустриализацията на обществото се разраства и производството на бира в Германия, ще станем свидетели на самата тривиялна история, от която води началото си днешната бирена градина. Тъмното пиво, което е било по-популярната напитка по това време, е трябвало да се съхранява не сaмо през зимните, но и през летните месеци от годината, за да може да бъде предлагано на многобройните си почитатели. Това е причината през 19 век в Мюнхен да започнат да се изграждат подземни бирени изби по бреговете на река Изар, за да се запази произведената тъмна бира и през летните горещини при необходимата за това темперетура - между 4оС и 8оС . За гарантиране на поддъжането на постоянна ниска температура в избите земята над тях е била насипвана с чакъл и са засаждани кестенови дървета, които допълнително да хвърлят сянка и да създадат така необходимите благоприятни условия за съхранение на тъмното пиво. Много скоро, обаче, тези изби започват да се използват не само за складиране на бира, но и за нейното предлагане. Решението е просто и не изисква значителни инвестиции – поставят се обикновени дървени маси и пейки под кестеновите дървета и атмосферата е създадена. Един чисто технологичен и прагматичен подход довежда възникването на така популярните не само в Германия, но вече и в целия свят бирени градини.
Особеното на днешните бирени градини, е, че в тях освен бира се прадлагат и други напитки, мезета, а някои от тях са превърнати в доста удобно място за хранене, особено през лятото. Нашето ежедневие е немислимо без т. н. бирени градини, капанчета и заведения за бързо хранене. Характерните особености на една класическа бирена градина си остават:
· Открито пространство под сянката на кестенови дървета (а не под чадъри);
· Заведение, в което се предлага предимно бира (без предлагане на ястия, хапки, но е възможно предлагане на местни мезета);
· Масите и пейките, на които се сервира, са обикновени дървени градински мебели, а не пластмасови;
· Настилката е насипан чакъл, а не специлно създадена за целта каменна, павирана или теракотена настилка.
Атмосферата се създава от само себе си. Бидейки място, където се събират големи групи от хора, бирената градина се превръща във важно място за социален контакт и поради тази причина доста рекламни агенции обръщат такова внимание на начините, по които ще се представи дадено питие, на съпътстващите атрибути, които създават уюта и неповторимата атмосфера на мястото. (снимка)
Каменните градини
Изграждането на различните по вид каменни градини и подреждането на камъка в тях е толкова субективно, че е трудно да се предложи съвет. Затова би трябвало да се видят други каменни градини, да се огледат много камъни по скалистия морски бряг или планинския склон, за да се опознае ландшафтът на съответния участък и след това да се прецени и вземе решение.
Каменните градини
Изграждането на различните по вид каменни градини и подреждането на камъка в тях е толкова субективно, че е трудно да се предложи съвет. Затова би трябвало да се видят други каменни градини, да се огледат много камъни по скалистия морски бряг или планинския склон, за да се опознае ландшафтът на съответния участък и след това да се прецени и вземе решение.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите