Най-подходящият период за сеитба на разсад за зеле средноранно производство е края на месец април - началото на май. Засяването се извършва в открити лехи, в градина добре запасена с хранителни вещества. Почвата да е предварително наторена с оборски тор и полята. Засяването се извършва равномерно разпръснато, но не гъсто, като за 1 км.м площ са необходими около 4-5 г семена. Отгоре се покриват с около 2 см рохкава почва, смесена с добре угнил оборски тор и леко се притъпква с дъска. За осигуряване на добре развити и здрави растения, те се поливат редовно и подхранват при нужда.
За късно производство семената се засяват също в открити лехи, но към 10-15 юни.
Подхранете предварително
Разсадът е готов за разсаждане след около 30-40 дни от поникването. За средно ранното производство, това е края на май - началото на юни, а за късното през втората половина на юли. Разсаждането може да се извърши на свободна площ или след прибирането на ран предшественик - като салата, спанак, зелен грах и фасул и др. С предварителната обработка се наторява с 4-5 кг суперфосфат, 1,5-2 кг амониева селитра и 1,5-2 кг калиев тор в дози за 100 кв.м. Засаждането се извършва в бразди по схема 70х30-40 см. Растенията трябва да бъдат добре развити, с мощна коренова система и запазен вегетационен връх. Засаждането е до първия лист, като се внимава да не се засипе върхът с почва. Непосредствено след това се полива. Отглеждането е изключително при поливни условия.
Грижите
Грижите през време на вегетацията се състоят в разрохкване на почвата, загърляне, поливане, подхранване и борба с плевелите и неприятелите. След около седмица до 10 дни се извършва първото окопаване и се попълват местата на пропадналите растения. Следващите окопавания са съпроводени със загърляне и еднократно подхранване с амониева селитра. Поливането е всяка седмица, а при по-високи температури през 3-4 дни. При свиване и наедряване на зелката, нуждата от вода нараства. Времето на пълното формиране на зелките зависи от сорта и условията на отглеждане.
Разнообразие
Представяме ви няколко чужди сорта:
Стилон - холандски сорт за средно ранно производство. Зелката е кръгла, много твърда, средно голяма. Вътрешността е бяла с лек кремав отенък. Кочанът е около 8 см. месото е грубо, жилаво, с леко лютиво-горчив вкус. Много подходящ за готвене.
Гренадиер - холандски, средноран сорт. Зелката е кръгла, полупокрита, с къс вътрешен кочан и средна маса около 2,5 кг. Затварянето е добро, месото е средно нежно до грубо.
Роял Вантиж - средноран сорт. Зелката е кръгла при надлъжен пререз, със сравнително голям диаметър. Покривният лист е светлозелен. Вътрешността е средно плътна, рехава, с къс вътрешен кочан. Средното тегло е 3-3,7 кг.
Футошки - сръбски сорт, подходящ за късно производство. Зелката е голяма, плоско-кръгла, със средна маса около 3-3,5 кг. Покривния лист е жълто-зелен. Вътрешността е белезникава до жълтеникава, плътна, със средно голям вътрешен кочан и много добър вкус. Сортът е подходящ за приготвяне на кисело зеле.
Саратога - холандски, късен сорт. Зелката е кръгла, с къс вътрешен кочан, добре покрита, средно голяма, с маса около 1,5-2,2 кг. Консистенцията е сочна, средно крехка, хрупкава.
Пруктор - датски сорт за късно производство. Зелката е кръгла, с къс до средно дълъг вътрешен кочан, диаметър 24-25 см и средна маса 2,3-2,6 кг. Тя е плътна с много добро затваряне. Вътрешността е бяла, с кремав отенък. Консистенцията е сочна, с много добър вкус.
Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.
Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.
Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите