Необходими продукти за 4 поции:
1 килограм коприва, 1-2 връзки зелен лук или 3-4 глави стар лук,6 супени лъжици олио, 1 чаена чаша ориз, 1 чаена лъжица червен пипер, 1 чаена чаша кисело мляко,2 яйца,2-3 супени лъжици натрошено сирене, магданоз и сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Нарязаният на ситно лук се задушава в мазнина. Към задушения лук се добавя нарязаната на едро коприва, а малко по-късно ориза, червения пипер и ситно нарязания магданоз. След 2-3 минути заливаме с 3 чаени чаши кипяща подсолена вода и оставяме ястието да ври на тих огън до увирането на ориза. Получената заготовка изсипваме в тавичка и заливаме с киселото мляко, в което сме разбили яйцата и ситно натрошеното сирене. Мусаката се запича 10-15 минути в силна фурна, докато заливката образува коричка.
Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.
Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.
Стафидите - луксозното грозде през зимата
Време е да помислите за подготовка за сушене на плодовете. Те са много полезна храна, за която хората са знаели още от древността, но все пак всеки плод има своите особености. Сушеното грозде (стафиди) има голяма хранителна и диетична стойност. В него се съдържа голямо количество бор, калий, магнезий и манган. Ето защо през последното десетилетие в света се повиши значително търсенето и консумацията на безсеменното грозде и стафиди.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите