Не са малко хората, които смятат банана за палма. Вероятно заради палмовидната му форма. Други го наричат дърво. И защо не, щом стъблото достига до 10-15 м височина и по него се катерят маймуните. Само че бананът няма истинско стъбло - просто това са плътно завитите едно в друго дълги широки влагалища на листните дръжки. Истинското стъбло е коренищната глава с нейния къс около 10 см вегетационен връх, който всъщност е конус на нарастване. Бананът е гигантска трева с лъжливо стъбло. Петурата на огромните листа, които са около 10-15 на брой, достига до 4 м дължина и до 90 см ширина. Листата от едно растение могат да покрият площ до 92 м2.
Те са подарък от природата за местните люде - "чадъри" при честите тропически дъждове. За съжаление те са и нетрайна играчка на вятъра, който ги цепи на многобройни висящи лентички- нещо като модни рокли и поли.
Не страда от болести, но иска вода
Кореновата система на банана, наречена "ризом" тежи понякога и над 10 кг. Тя е истински склад на скорбяла и от памтивек е била източник на бананово брашно за храна на населението. Ризомът формира мощна "брада" от многобройни дебели, сочни корени. Над зоната на корените, по растежния конус, се намират голям брой растежни точки, от които последователно в продължение на 20-25 г. всяка година израстват издънки - готов разсад. Точно те, след като формират собствени корени, се отрязват и засаждат като нови растения, т.е. с тях се разширяват старите или създават нови плантации. Не със семена! Така се размножава и у нас при единствения начин на домашно отглеждане - в съдове.
След израстване на последния лист растежният конус формира цвета. Той си "пробива" път нагоре през тясната тръбичка в центъра на лъжливото стъбло. Венецът на този процес е огромен висящ "грозд" с дължина до 2 м и тежина до 50 кг - понякога до 70 кг, от 50 до над 200 плода.
За съжаление, при нашите условия на живот в неволя, след като сме чакали с нетърпение 4 до 7 години да добие кураж да (снимка) цъфне, бананът може да ни зарадва с по няколко дребни плодчета. Стига ни наградата да гризнем собствен банан, па макар и лилипут. Добре е, че поне не изисква никаква химия - не страда от болести. Но се нуждае от редовно напояване и подхранване с оборски тор. И топло зимуване - да е не по-хладно от 10-12°С.
Защо е толкова разпространен и обичан от всички този плод? Явно, не само защото е екзотичен. Неслучайно за преобладаващата част от по-бедното население на страните, където бананът се чувствува у дома си, той е основна храна през голяма част от годината.
Освен 75-76 % вода, плодът съдържа 22-25% % захари (предимно захароза -30-50%), около 7 % скорбяла (в недозрелите плодове е повече), 1,3% протеини, 0,3-0,6% мазнини. И още витамините А, В, С, рибофлавин. Наистина богатство! По калоричност бананът не отстъпва на фурмата и сушените смокини, затова се приема с резерви от склонните към дебелеене. Естествено, дебелее само лакомникът.
А бананът си е съблазнително лакомство! Плодът се преработва в брашно, мармалад, конфитюр, сок, вино. Любопитно: някои видове банан (текстилният и енсете), пък и надземната маса на всички своевременно отрязани отплодоносили стъбла, са източник на влакно за корабни въжета, за известната в недалечното минало и у нас манила. А в смес с юта и памучни отпадъци се използват за декоративни тъкани.
Текстилният (Musa textilis) е и относително студоустойчив - в защитени участъци в южен Кавказ расте на открито като декоративно растение. За най-студоустойчив се счита видът Кавендиш.
В света има над 2000 сорта
Бананът Musa, един от членовете на огромното сем. Annonaceae, e сред най-древните културни растения. Според някои ботаници първите стъпки за отглеждането му се крият някъде в плиоцена, т.е още от пра-прачовека. А най-вероятно е, че човекът е открил и използвал най-напред скорбялната сърцевина на ризома, но и плодовете на някои диви банани са вкусни, ядливи, въпреки многото семена. Бананът присъства в много археологически и палеоботанически разкопки.
Все още не е известна родината му, но сега е разпространен по цялата тропическа и субтропична зона - като правило в хълмисто-равнинните терени, но и до 2000 м н.в. като източно-африкансксият вид Musa livingstoniana и в някои райони на Тибет. Ядливи плодове имат и някои диви и "подивели" форми. В Америка е пренесен преди Колумб от Океания по тихоокеанските пътеки, както е пренесен и бататът от Америка в Стария свят.
В света се наброяват над 2000 сорта - плодни и декоративни. Добивите от някои от тях достигат 5 т от дка. В Китай, например, се отглеждат сортове от два вида: бананът на брамините (M.sapientum) и Джуджевидният (M. nana). На нашия пазар би трябвало да са отличниците Грос Мишел и Кавендиш, но под тези имена някои вносители пробутват и по-нискокачествени сортове, а най-често партиди с недозрели плодове.
Примамлива екзотика за просторни офиси
Прекалено едроразмерно растение за домашните "райски градинки" е бананът. Но за отоплявани оранжерии и за просторни офиси и халета е примамлива екзотична декорация. Все пак, има и джуджета. Д-р Хесайон описва два: Муза велутина с височина до 120 см и Муза кокцинея - до 90 см. Красиви, но с неядливи плодове. Не, не бива да фантазираме, че можем да имаме истински банан в двора. Освен... с помощта на сезонна "оранжерия". Все някому е достъпно!
Красиво
Заради обилното съдържание на витамини и други полезни вещества може да използвате бананите за разкрасяване. Смачкайте с вилица един средно голям хубаво узрял банан, прибавете по една супена лъжица извара и сметана, един жълтък. Разбъркайте добре, докато се получи кремообразна смес. Нанесете на лицето за 30 минути. След това изплакнете с хладка вода.
Манго – райската екзотика
Мангото (Mangifera indica) е красиво вечнозелено дърво с височина 10-30 м. Листата са ланцетни, тъмнозелени, гланцирани, 10-30 см на дължина и 2-5 см на ширина, по-светли от обратната страна. Младите листа са жълто-зелени или червени. Дребните жълти или червени цветове са с диаметър 4-5 мм, събрани в метловидни съцветия с пирамидална форма с дължина до 40 см.
Манго – райската екзотика
Мангото (Mangifera indica) е красиво вечнозелено дърво с височина 10-30 м. Листата са ланцетни, тъмнозелени, гланцирани, 10-30 см на дължина и 2-5 см на ширина, по-светли от обратната страна. Младите листа са жълто-зелени или червени. Дребните жълти или червени цветове са с диаметър 4-5 мм, събрани в метловидни съцветия с пирамидална форма с дължина до 40 см.
Коледният чимшир
На пръв поглед няма нищо странно нито в името, нито в поведението на този храст. Саркококата е елегантно вечнозелено растение от семейство Чимширови. Но истинската изненада тя поднася в най-студения сезон, когато много малко растения остават да красят градината. От декември до април саркококата цъфти.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите