Начало › Растения › Отглеждане › Болести и вредители › › Голи охлюви

Голи охлюви

19.06.2014 | Коментари (0)

Голите охлюви са опасни вредители по зелето, морковите, картофите, краставиците и др. култури. Най-големи  щети те нанасят през влажните години, предимно в ниски участъци, на песъчливо-глинести или глинести почви. Те продупчват листата и правят дълбоки дупки в кореноплодите. Там, където се хранят голите охлюви, остава следа от бяла течност във вид на сребриста пътечка. Голите охлюви се хранят през нощта, а през деня се крият под листата и буците почва. Ярката дневна светлина влияе отрицателно на тяхното развитие и хранене, затова те се събират на влажни участъци почва и др. места. При облачно и дъждовно време те се срещат по растенията и през деня. В опасна численост се появяват в дъждовни и хладни сезони. При много сухо или студено време престават да се хранят и се скриват дълбоко в почвата или под растителните остатъци. Нанесените повреди са по-голями при тежки почви, които съдържат по-голямо количество органични вещества.

Зимуват предимно във фаза на яйце. През пролетта от презимувалите яйца се излюпват млади голи охлюви, които за 2 месеца узряват полово. Снасят яйца през втората половина на лятото и през есента по 15-30 бр. в група под бучки пръст или под растения на ниски и влажни места. Всеки гол охлюв може да снесе от 200 до 400 яйца. Оптималната температура за тяхното развитие е 17-19 градуса. При температура 4-7 градуса голите охлюви загиват.

Какво обичат да ядат

Голите охлюви са многоядни. Нападат почти всички културни растения, плевели, гъби. Напълно изяждат вегетационния връх и нежните стъбълца на младите растения. При растенията напреднали в развитието си изгризват големи кръгли дупки или надлъжни ивици по листата, широки и плитки дупки по клубени и плодове, изяждат пониците, пъпките и зародишите на семената преди да покълнат. Голите охлюви зимуват като яйца, ларви и възрастни. Размножават се през пролетта и есента. Снасят яйцата си на купчинки в почвата, в загнилите растителни остатъци, по корените на растенията. Развиват едно или две поколения през годината. Живеят 1-2 години.

Предпазни мерки

Редовно унищожаване на плевели и растителни остатъци, обработка на почвата, почистване на площите от камъни, отводняване на местата, по които се задържа вода.

В парниците и оранжериите могат да се използват примамки от трици напоени с бира, поставени в стъклени буркани под прикритие от мокри чували, парцали, парчета от дъски и др. събраните в тях охлюви се унищожават механически. В зеленчуковите градини се примамват в прикритие от купчинки стари дъски, керемиди, мокра слама.

Химическа борба

Площта може да се напраши с 400 г праховиден суперфосфат, 300 г негасена вар, амониев сулфат 200 г - за 10 кв.м. или дървена пепел. Изброените средства действат контактно, изсушават и разяждат кожата на охлювите. Прилагат се само в сухо време. Трябва да бъдат напълно сухи и преди употребата да са смлени на прах. Разхвърлят се равномерно върху нападнатата площ късно вечер или рано сутрин, когато охлювите са активни. Дозата се разделя на две части, като втората се прилага около половин час след първата.

В зеленчуковите и цветните градини, оранжерии, парници, разсадни лехи се използват гранулирани примамки. Такива са вениш, който има силно привличащо и парализиращо действие. Прилага се в доза 3 г за 10 кв.м. Може да се използва и мезурол шнекенкорн - 4 г за 10 кв.м с карантинен срок 15 дни. Действа като стомашна отрова, а скипер 4Г има контактно и стомашно действие - при 20 г за 10 кв.м с карантинен срок 28 дни. Гранулите се разпръскват в междуредията от двете страни на растенията или върху цялата площ вечер след залез слънце или през нощта след дъжд, обилна роса или мъгла. Да се работи с ръкавици, с лъжица или някакво друго приспособление, за да не се допуска допир на препарата с кожата.

За борба с голите охлюви на посевите от зеле се използва пръскане с калиева сол (1 кг калиева сол на 10 л вода). Посевите със зеленчукови култури се напрашват със суперфосфат (3 кг на 1 декар). Могат да се използват и фитонцидни растения. Например добър резултат дава извлек от люти чушки. С 10 л вода се залива 1 кг нарязани на 2 люти чушки или 0,5 кг сухи смлени люти чушки. Затварят се с капак и престояват 2 денонощия, след което се варят 1 час и пак престояват 2 денонощия. След това чушките се стриват, разтворът се прецежда. Полученият концентрат се използва веднага или се затваря плътно в бутилки и се съхранява на тъмно и хладно място. За пръскане се приготвя разтвор от 10 л вода, 125 г от приготвения концентрат и 40 г сапун, предварително размит в гореща вода. Пръскат се почвата и растенията в местата на струпването на голите охлюви.

 

 

19.06.2014, Вестник за градината

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Обраните плодове също боледуват
Болестите по плодовете се разделят на паразитни и физиологични. Първите са известни като "гниенe" и се дължат на поражения на различни гъби и бактерии. Вторите са в резултат на нарушените жизнени функции. Появата даже на неголеми участъци с гниене може да провокира разпространение на отровни микотоксини.

Напаст в ягодите
Ягодовият акар е много опасен неприятел. Той е подчертано влаголюбив, студоустойчив, напада предимно младите листа. Смуче сок от тях и в резултат листата се деформират, остават дребни и растенията силно закържавяват. Добивите намаляват значително, понякога дори наполовина.

Събудят ли се овошките, вредителите атакуват
След късното зимно пръскане не трябва да се пропуска и предцъфтежното пръскане. От него се нуждаят всички овощни видове. Провежда се в периода от набъбване на пъпките до фаза преди цъфтеж. То е много важно, защото заедно с развитието на дръвчетата започва и вредната дейност на много техни неприятели.