Начало › Още за ... › Рецепти › › Как да запазим китайското зеле?

Как да запазим китайското зеле?

14.05.2010 | Коментари (0)

Китайското зеле има вид на голяма маруля, но е с нежни зелеви и много вкусни листа. Култивира се от 6 000 г във всички части на Китай. За вкуса му китайците казват"Вкусът му е по-меден дори от лотос". Като храна се ползва в сурово състояние или сготвено с други продукти. Полезността му в сурово състояние и лечебен сок с пчелен мед се дължи на състава му. В 100 г китайско зеле има 265 мг витамин А, 140 мг калции, 37 мг витамин С, 50 мг фосфор, желязо, магнезий, калий и витамин В. Като лекарство се ползва против очни инфекции, тумори, подуване на корема, и т.нар. вътрешен огън според източната медицина.

Китайското зеле се съхранява до 4 дни при 4°С в хладилник, пъхнато изцяло плътно в полетиленов плик. Не се препоръчва замразяване.

14.05.2010, Вестник за градината

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.

Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.

Стафидите - луксозното грозде през зимата
Време е да помислите за подготовка за сушене на плодовете. Те са много полезна храна, за която хората са знаели още от древността, но все пак всеки плод има своите особености. Сушеното грозде (стафиди) има голяма хранителна и диетична стойност. В него се съдържа голямо количество бор, калий, магнезий и манган. Ето защо през последното десетилетие в света се повиши значително търсенето и консумацията на безсеменното грозде и стафиди.