Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Празът расте от март

Празът расте от март

22.02.2015 | Коментари (0)
Празът се появява на масата в кухнята късно наесен, но той се отглежда чрез разсад и семената за неговото производството се засяват в средата на март. Сеитбата се извършва върху студени лехи, широки 1-1,2 м. Семената се засяват разпръснато, но по-качествен разсад се получава когато е на редове, 5 см ред от ред.

На 1 кв. м се засяват 8-10 г семена. Ако се засеят повече, броят на получените растения е по-голям, но те са тънки, слаби, некачествени.

Ако сеитбата е извършена на предварително набраздени редове, лехата се подравнява с пръчка. Поръсва се отгоре с прегорял оборски тор и леко се притъпква с дъска или с мотиката, за да се ускори поникването. Грижите за разсада се редовно плевене и поливане при засушаване или като се образува кора. При сеитба в средата на март разсадът е готов за засаждане на постоянно място в средата на юни.                

22.02.2015, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.

Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.