Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › През февруари засейте пипера, пикирайте през март

През февруари засейте пипера, пикирайте през март

07.02.2016 | Коментари (0)
За да отгледате ранен пипер в градината си, трябва да произведете разсад за него. От едроплодните дълги пипери, подходящи за такова отглеждане са сортовете Златен медал, Албена, Бяла капия, Люлин, Сиврия, от едроплодните широки можете да използвате сортовете Калинков 800/7, Бял калинков, а от дребноплодните - Джулюнска шипка, Пловдивска шипка.

Гъстият разсад се отглежда в отопляеми култивационни съоръжения. Температурата по време на поникване на семената трябва да се поддържа около 22-25°С, а след това се понижава за около 2 седмици до 20° през деня и до 16° през нощта.

Семената за разсад се засяват от 25 до 31 януари за Южна България и от 1 до 5 февруари за Северна България. Достатъчни са 10 г семена за 1 кв. м. Семената поникват за 10-12 дни.

През март разсадът се пикира в оранжерии, полиетиленови тунелчета или парници във фаза втори същински лист на разстояние 8 х 8 см по едно растение. До изнасянето на полето, грижите за разсада се свеждат до поддържане на оптимален температурен режим и закаляване на растенията. Подхранва се при нужда. Ако растенията започват да се изтеглят, се подсипват с торопочвена смес. С цел предотвратяване появата на сечене по разсада веднага след сеитбата засятата площ следва да се полее с 0,5 % бордолезов разтвор. При поява на болни растения се полива с 2 % разтвор от син камък, като се облива петното и до 5 см околовръст. Здравите растения се пръскат предпазно със смес от ридомил цинеб 0,25 % + фундазол 0,1 %. За да не прерасте разсада, за бързото му прихващане на полето и повишаване на раннозрелостта, се препоръчва във фаза 5-6 същински лист да се третира с ретарданта ССС (хлорхолинхлорид) в концентрация 0,1 % при разходна норма 3-5 мл на растение.

Добрият разсад има здраво, добре развито стъбло с къси междувъзлия и нормално развита коренова система.1-2 дни преди разсаждането на разсада на постоянно място трябва да го полеете обилно.

07.02.2016, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.

Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.