Колрабито има добри вкусови качества. Приятният сладък вкус на стъблоплода се обуславя от повишеното съдържание на захароза (до 4,6%), и е на първо място сред останалите зелеви култури. С високото си съдържание на витамин С не отстъпва на лимоните и портокалите, и е заслужила прозвището си "северен лимон". Съдържа още каротин, витамините В1, В2, В3, В6, минерални соли на калия, калция, фосфора, мангана, натрия, йода, желязото, суров протеин, целулоза и др. В него са открити вещества, стимулиращи растежа. От стъблоплода се приготвят вкусни и витаминозни салати, както и различни блюда.
Цъфти на втората година
През първата година колрабито образува силно надебелено и скъсено стъбло - стъблоплод, където се натрупват резервни хранителни вещества. Върху него са разположени спираловидно листата върху дълги разширени в основата си дръжки. Листната петура е малка (5-7 см в диаметър), разперена. В зависимост от сорта стъблоплодът има различна големина и тегло, кръгъл или плоско-кръгъл, белезникав, светлозелен или виолетов. Той е приблизително със същия анатомичен строеж, както кочанът на главестото зеле. На втората година растението развива цветоносно стъбло, цъфти и плододава.
Колраби се отнасят към студоустойчивите и бързо растящи растения. В зависимост от сорта вегетационният период се колебае от 60 до 100 дни. По изискванията към условията на отглеждане колраби не се отличава от главестото зеле и успява на всички почвени типове. Може да се отглежда в парници и под леки полиетиленови оранжерии, като култура за уплътняване.
Колко ще произведем
За получаване на ранна продукция разсадът от колраби се отглежда в топли парници. До изнасянето му трябва да минат 40-45 дни. Разсадът се пикира в полутопли парници след образуване на първия същински лист. Отглеждането става изключително при поливни условия, като влагата в почвата не бива да бъде по-ниска от 70% от полската влагоемност. Разсадът се разсажда редово при разстояния 70 см между редовете и 20-30 см в редовете или лентово по схема 50+20+20+20+20.
Колраби може да се отглежда и безразсадово. Семената се засяват рано напролет редово или лентово на дълбочина 2 см. За 100 кв. м декар са необходими 15-20 г семена. Растенията поникват за около седмица. С появата на първият същински лист се прави прореждане, като в реда стръковете трябва да са на разстояние 15-20 см.
След прореждането им насаждението се подхранва с азотни и калиеви торове в съотношение 1:2, поддържа се оптимална влажност на почвата, разрохква се и се почистват плевелите. Колрабито не се загърля, тъй като се забавя растежът на стъблоплода и се влошава качеството му.
Прибирането му става срочно, когато стъблоплодите достигнат размери 6-10 см. Средният добив от 100 кв. м достига 150-180 кг за ранните сортове и 200-300 кг за късните сортове.
Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.
Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.
Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите