Една от тези култури са морковите. За доброто им презимуване, започваме да се грижим още при прибирането им от полето. Главното е да се прибират при сухо време и без да ги нараняваме. Просушават се на сянка, а не на пряка слънчева светлина. Поставят се в пясък и се съхраняват в помещение при 0-4°С с добро проветряване.
При съхранението по морковите може да се наблюдават следните заболявания - мокро и черно гниене.
Мокрото гниене се развива много бързо. В началото на развитието му, нападнатата тъкан е по-тъмна от здравата. За няколко дни от кореноплода остава само външната обвивка като торбичка, изпълнена с мътна слузеста маса с неприятна миризма. Болестта се причинява от бактерията Erwinia carotovora. Заразата става през рани. Развива се в междуклетъчното пространство и предизвиква разлагане на тъканите. Заболяването се явява при висока влажност, умерена температура и недостатъчно проветряване.
Черно гниене по морковите се проявява както през вегетацията, така и при съхранението им. При съхранение по кореноплодите се появяват рязко ограничени, вдлъбнати черни петна и постепенно преминават в изсъхване. Причинители са гъбите Alternaria radicina и Stemphylium botriosum. Те се запазват в заразените растителни остатъци. Заразата става на полето, а заболяването се проявява при съхранение. То се ограничава като морковите се подготвят за съхранение като се напрашават с вар на прах. За добри резултати преди прибирането им не трябва да се поливат обилно и да се торят с азотни торове. Задължително е по време на съхранение кореноплодите да се проверяват и да се унищожават загнилите.
Обраните плодове също боледуват
Болестите по плодовете се разделят на паразитни и физиологични. Първите са известни като "гниенe" и се дължат на поражения на различни гъби и бактерии. Вторите са в резултат на нарушените жизнени функции. Появата даже на неголеми участъци с гниене може да провокира разпространение на отровни микотоксини.
Напаст в ягодите
Ягодовият акар е много опасен неприятел. Той е подчертано влаголюбив, студоустойчив, напада предимно младите листа. Смуче сок от тях и в резултат листата се деформират, остават дребни и растенията силно закържавяват. Добивите намаляват значително, понякога дори наполовина.
Събудят ли се овошките, вредителите атакуват
След късното зимно пръскане не трябва да се пропуска и предцъфтежното пръскане. От него се нуждаят всички овощни видове. Провежда се в периода от набъбване на пъпките до фаза преди цъфтеж. То е много важно, защото заедно с развитието на дръвчетата започва и вредната дейност на много техни неприятели.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите