Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение › › Цветни китки от броколи

Цветни китки от броколи

13.11.2009 | Коментари (0)
Като типичен представител на семейство Зелеви, броколито се отличава с високо съдържание на витамин С. Свежото броколи е изключително вкусно за консумация в прясно състояние или преработено. Можете да приготвите броколито на пара за 3-4 минути или да го оставите да ври на бавен огън в 2 сантиметра кипяща вода за същото време или дори за по-кратко. Добре приготвеното броколи трябва да е светло зелено и нежно-хрупкаво. Превареното броколи развива силна миризма на сяра, освен това става тъмно зелено и страда от загуба на хранителни вещества, особено витамин С.

Замразяването е най-добрия начин да съхраните броколито. Подберете броколи с високо качество и го подгответе за замразяване, колкото е възможно по-скоро след беритбата. Незабавното замразяване е наложително, тъй като след прибирането зеленчуците много бързо губят своите качества и започват да се развалят, особено ако са изложени на високи температури. Изберете плътни, млади и нежни стъбла с компактни глави. Почистете главите и обелете стъблото, тъй като то има влакнест строеж. Разделете главите на цветчета с еднаква големина. Накиснете броколито в солена вода (4 лъжици сол в 1 кг чешмяна вода) за 30 минути, за да премахнете инсектите. Измийте броколито под студена течаща вода. Никога не ги киснете във вода, тъй като по този начин се губят ценни хранителни вещества.

Бланширайте за 3 минути

Всички плодове и зеленчуци съдържат ензими, които разрушават хранителните вещества и променят цвета, вкуса и аромата им по време на замразяването. Поради тази причина, както повечето зеленчуци, така и броколито изисква кратка топлинна обработка (бланширане) преди да се замрази. Времето за бланширане  е 3 минути, а при бланширане на пара 5 минути - достатъчно дълго време, за да се блокира ензимната активност. След като приключите с бланширането, е необходимо незабавно да охладите зеленчуците. По този начин ще спрете готвенето им. За целта поставете броколито в голямо количество ледено студена вода. Охлаждането трябва да има същото времетраене като бланширането. Отцедете водата и подсушете зеленчуците. Поставете охладеното и подсушено броколи в херметически затварящи се пликове за замразяване или кутии за фризер. Премахнете колкото е възможно повече въздух преди да запечатите пликовете, за да предпазите зеленчуците от изсъхване и изгаряне породено от замразяването. Обозначете вида и датата върху пликовете и кутиите с готовите за замразяване броколи и ги поставете във фризера. Важно е да оставите около 2 см място около всеки контейнер докато се замразяват. (снимка)

13.11.2009, Алекс ЖИВКОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.

Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.

Пригответе си стафиди
Подходящи за производство на стафиди са безсеменните сортове грозде Кондарев 6, Русенско без семе, Русалка, Тракийска перла, Кралски рубин, Славянка, Гигант, Коринтско черно, Безсеменен хибрид 23-4, Безсеменен хибрид VІ-4, Безсеменен хибрид V-6, Киш-миш и др.