Има няколко начина за съхраняване. Здрави и сухи пиперки се запазват в хладилник до седмица. Ако пък ги увиете в нещампована хартия и ги наредите на два реда в щайги, те ще престоят до два месеца в мазе при температура 6-70С. Замразяването във фризера на сладък или лют пипер е най-сигурният начин за запазване на полезните вещества: Ето как трябва да се прави:
* Нарязани на ивици пиперки се замразяват на поднос за 30 минути във фризера. След това се нареждат в пликове и плътно се притискат. Съхраняват се в заредения шкаф до 6 месеца и направо замразени се поставят във врящото ястие.
* Целите пиперки се измиват, изважда се семето, отрязват се върховете им и се замразяват предварително също 30 минути на поднос. След това се пакетират и се оставят до 6 месеца във фризера.
Пиперките могат и да се нанижат и да се изсушат при естествени условия, но не бива да ги мокри дъжд. Консервирането на чушките в домашни условия намалява чувствително витамините, но топлинната обработка не пречи на запазването на багрилните вещества, които са мощни антиоксиданти. Лютеници, само от чушки или смес, както пюрета и паста с над 24 % сухо вещество са нашето оръжие в борбата ни срещу старостта.
Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.
Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.
Пригответе си стафиди
Подходящи за производство на стафиди са безсеменните сортове грозде Кондарев 6, Русенско без семе, Русалка, Тракийска перла, Кралски рубин, Славянка, Гигант, Коринтско черно, Безсеменен хибрид 23-4, Безсеменен хибрид VІ-4, Безсеменен хибрид V-6, Киш-миш и др.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите