Сред отпадъците, които могат да послужат за основа за получаването на компост, са обелките от плодове и зеленчуци, торбички от чай, смляно кафе, черупки от яйца, окосена трева, окастрени клончета, листа, едногодишни плевели. В органичния тор не могат да участват сготвена храна, месо, риба, млечни продукти, кокали. Заразените растения трябва да се остраняват, защото болестотворните организми продължават да съществуват и могат да заразят почвата. Ако е студено ще чакате поне 9 месеца, за да се превърнат отпадъците в органичен тор. През лятото трябват само 3 месеца. През студените сезони процесът ще се забави. Ако стартирате през есента, разграждането ще започне чак през пролетта и така срокът ще се удължи тройно. Забележите ли след време, че компостът не е еднороден, може да отделите целите отпадъци и след това отново да ги върнете в съда, за да продължат своето разграждане. Ако органичният тор е уплътнен или мокър, след разрохкване ще е готов за употреба в градината.
Барбекю
Че приготвянето на месо върху горещи въглени е било използвано още от дълбока древност, спор няма. Когато пристига на Карибите в края на ХV век, Колумб открива, че местното племе приготвя уловената риба и дивечовото месо, като ги поставя върху специално изработена дървена поставка над огъня.
Барбекю
Че приготвянето на месо върху горещи въглени е било използвано още от дълбока древност, спор няма. Когато пристига на Карибите в края на ХV век, Колумб открива, че местното племе приготвя уловената риба и дивечовото месо, като ги поставя върху специално изработена дървена поставка над огъня.
Зазимете декоративната градина
Снегът и студът през зимата могат да повредят дърветата, храстите и декоративните тревни площи.Особено това става при необичайно студена зима. Новозасадените растителни видове ще имат нужда от някаква зимна защита. Необходимо е през ноември да се направи следното:
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите