Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Бамята не понася засенчването

Бамята не понася засенчването

17.09.2009 | Коментари (0)
Бамята произхожда от тропична Африка, затова е и една от най-петенциозните по отношение на топлината култури. За храна се използуват плодовете на бамята, които се берат в техническа зрелост - няколко дни след прецъфтяването, преди да са започнали да се образуват семената и да загрубее тъканта. В този стадий на развитие те са нежни и крехки. Използва се в прясно състояние и консервирана. Някои от сортовете бамя, каквато е Каваклийската се сушат, като се нанизват на низи и се използуват за готвене през зимата. Семената на бамята може да се използват и като заместител на кафето.

 Пониква при най-малко 20 градуса

За да поникне, бамята се нуждае от достатъчно висока температура - минимум 20 градуса. Бамята не понася засенчването. В зеленчуковите градини на малки площи може да се засява след различни предшественици - домати, пипер, краставици и други, богато наторени с оборски тор. При сухо, слънчево и горещо лято, съчетано с балансирано торене и редовни поливки, дава високи и качествени добиви и се бере всеки ден. В прохладни дни нарастването на плодовете се потиска.

Вирее на всички видове почви, но за предпочитане е да са дълбоки, влагоемни и плодородни. За  нормалния растеж и развитие на бамята е важно хранителните вещества в почвата да са в лесно усвоима форма, каквато предлагат минералните торове. С оборски тор се подхранва предшественика, но когато не е торен и почвата е бедна, може през есента да се внесе оборски тор и за бамята. Необходимо е през цялата вегетация почвата да се поддържа нормално влажна, особено по време на масовото плододаване.

Задължителна е борбата със заплевеляването, предимно чрез неколкократно окопаване. За да се удължи периода на плододаване е необходимо растенията да се подхранят 1-2 пъти с азотен тор. Важно е да се отбележи, че азотното и калиевото торене осигуряват повече завръзи.

 Бере се всеки ден (снимка)

Беритбата започва началото на юни. През по-топлите дни тя се извършва почти всеки ден, като се прибират всички плодове, достигнали дължина 4-5 см. Такива те стават няколко дни след прецъфтяването. Важно е по растенията да не остават плодове с по-големи размери, тъй като те потискат нарастването на младите завръзи. Беритбите се прекратяват с падането на първите слани.

Бамята се бере в малки щайги и се нарежда на тънък пласт. Трябва да се използва не повече от 2 - 3 дни след обирането й, защото тъканта й е нежна, бързо завяхва и почернява и губи от вкусовите и хранителните си качества.

17.09.2009, Алекс ЖИВКОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.

Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.