Начало › Растения › Отглеждане › Болести и вредители › › Бактерийно увяхване и бактерийно струпясване по домати

Бактерийно увяхване и бактерийно струпясване по домати

16.09.2009 | Коментари (0)
Нападнатите растения от бактерийното увяхване имат първоначално жълтеникав вид. След това растенията бързо увяхват и загиват. При напречен пререз на стъблото се вижда, че проводящата система е потъмняла. От повредените тъкани при натиск изтича мътен бактериален сок. Причинител на заболяването е бактерията Pseudomonas solanacearum, която се съхранява в почвата. В растенията прониква през рани по корена или стъблото. Разпространява се и чрез поливните води.

Влажността помага на заразяването

Високата влажност и температура на почвата благоприятстват развитието на заболяването бактериално струпясване по доматите се явява първоначално като неправилно очертани воднисти, тъмни петна, очертани с хлоротична ивица. Листата пожълтяват и опадват. По плодовете петната са пожълтели. Тъканите около тях се оводняват и загниват. Причинител е бактерията Xanthomonas campestris. Тя се пренася чрез семената. Прониква през устицата или микрорани на растенията. Критичен период за развитие на болестта е интензивното нарастване на плодовете. Зрелите плодове не се нападат.

Мерките:

- Да не се засаждат доматени растения на едно и също място, а да се спазва сеитбообращение;

  • - Да не се допуска прекомерно навлажняване и поливане на доматите;
  • - Закупените семена не винаги са обеззаразени. А срещу бактерийните болести трябва да се обеззаразяват - термично с накисване в топла вода 56°С за 30 минути, химична обработка с препарат витавакс 200ВП за 1 кг - 2 г, каптан 30Д за 1 кг - 1 г, накисване в 1% в разтвор от калиев перманганат за 60 минути;
  • - При поява в началото пръскане с медни препарати - бордолезов разтвор 1%, шампион ВП, косайд 101ВП, фунгуран ОН50ВП - 30 г за 10 л вода през 7 дни.
16.09.2009, Любомила КРЪСТЕВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Обраните плодове също боледуват
Болестите по плодовете се разделят на паразитни и физиологични. Първите са известни като "гниенe" и се дължат на поражения на различни гъби и бактерии. Вторите са в резултат на нарушените жизнени функции. Появата даже на неголеми участъци с гниене може да провокира разпространение на отровни микотоксини.

Напаст в ягодите
Ягодовият акар е много опасен неприятел. Той е подчертано влаголюбив, студоустойчив, напада предимно младите листа. Смуче сок от тях и в резултат листата се деформират, остават дребни и растенията силно закържавяват. Добивите намаляват значително, понякога дори наполовина.

Събудят ли се овошките, вредителите атакуват
След късното зимно пръскане не трябва да се пропуска и предцъфтежното пръскане. От него се нуждаят всички овощни видове. Провежда се в периода от набъбване на пъпките до фаза преди цъфтеж. То е много важно, защото заедно с развитието на дръвчетата започва и вредната дейност на много техни неприятели.