Влажността помага на заразяването
Високата влажност и температура на почвата благоприятстват развитието на заболяването бактериално струпясване по доматите се явява първоначално като неправилно очертани воднисти, тъмни петна, очертани с хлоротична ивица. Листата пожълтяват и опадват. По плодовете петната са пожълтели. Тъканите около тях се оводняват и загниват. Причинител е бактерията Xanthomonas campestris. Тя се пренася чрез семената. Прониква през устицата или микрорани на растенията. Критичен период за развитие на болестта е интензивното нарастване на плодовете. Зрелите плодове не се нападат.
Мерките:
- Да не се засаждат доматени растения на едно и също място, а да се спазва сеитбообращение;
Обраните плодове също боледуват
Болестите по плодовете се разделят на паразитни и физиологични. Първите са известни като "гниенe" и се дължат на поражения на различни гъби и бактерии. Вторите са в резултат на нарушените жизнени функции. Появата даже на неголеми участъци с гниене може да провокира разпространение на отровни микотоксини.
Напаст в ягодите
Ягодовият акар е много опасен неприятел. Той е подчертано влаголюбив, студоустойчив, напада предимно младите листа. Смуче сок от тях и в резултат листата се деформират, остават дребни и растенията силно закържавяват. Добивите намаляват значително, понякога дори наполовина.
Събудят ли се овошките, вредителите атакуват
След късното зимно пръскане не трябва да се пропуска и предцъфтежното пръскане. От него се нуждаят всички овощни видове. Провежда се в периода от набъбване на пъпките до фаза преди цъфтеж. То е много важно, защото заедно с развитието на дръвчетата започва и вредната дейност на много техни неприятели.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите