Сутрин ставаме от сън и веднага посягаме към ароматната черна течност. На работа, на приятелски или служебен разговор сме пак с чашка кафе. Май че трудно бихме живели, без да усещаме удоволствието от любимото питие.
"Дяволската напитка" има дълга история
Достоверни повече или по-малко, легендите битуват до днес. Една от най-старате разказва за момчето, което разбрало, че козите са силно възбудени, след като пасли от един храст, отрупан с плодове. Този храст бил кафееният. По-късно (VII в.) кервани от камили са пренесли кафе през африканската пустиня и са достигнали страната на арабите. Минали векове, докато"дяволското питие" станало любимо на много хора. През ХVI в. в Турция са отворени първите кафенета, там по време на оживените разговори шумно са сърбали "кафе а ла турка". През ХVII в. горещата напитка прониква и в Европа. У нас кафето е внесено от Турция. Кафетериите са обзаведени с миндерлъци, ниски масички, филджани, мангали. Имало е време, когато черната напитка е била в немилост, но въпреки това се утвърждава като най-употребяваното питие с ободряващо действие в света .
Цветовете ухаят много приятно
Кафееното дърво принадлежи към род Кофеа (Coffea)от семейство Рубиацее (Rubicaea). И днес се срещат диворастящи дървета в Етиопия. Родът обединява около 60 вида. Кафееното дърво е тропическо вечнозелено растение. Обича обилната влага и топлина, но не и директното силно слънце. Затова в плантациите се засаждат и други дървета, които да правят сянка. Ако расте свободно, може да достигне над 10 метра височина, но обикновено се подрязва до 2-3 метра, за да се улесни брането. Листата му са маслиненозелени. Цветовете са в пазвите на листата, приличат на жасмина и като него приятно ухаят. Кафееното дърво дава плодове след третата година. Ражда повече от 30 години. Плодовете са месести, в началото са зелени, червени стават, когато узреят напълно. Във вътрешността на плода се намират две бобовидни семена, прилепени с плоската си страна едно към друго. Суровите семена (кафето) са жълтеникави до зеленикави на цвят, с тръпчив вкус. Някои индиански племена ги ядат сурови, но от тях не става кафеено питие.
Арабиката най-лесно се гледа в саксия
Любители на екзотиката желаят да си отгледат кафе собствено производство, като одомашнят този екзотичен вид. Те обаче трябва да изберат дръвче или храстче от вида арабика. Може да предпочете още кафе либерика или робуста. Съществуват и декоративни форми, от които няма да получите плодове.
Кафееното растение изисква почти същите грижи като лимона в стайни условия. Отначало по младото зелено стъбло се появяват кафеникави петна. Те скоро се съединяват, избледняват и кората придобива типичния светлобежов цвят. Растенията растат, цъфтят и плододават през цялата година.
На шарена сянка през лятото, до южен прозорец през зимата
Съдът, в който е настанено растението, трябва да е сложен на шарена сянка през горещите летни дни, а през останалото време да е до южните или югоизточни прозорци. През зимата и есента в стаите температурата да е от 18 до 22 градуса. Храсчето обикновено само оформя короната си. Съкращават се само силните странично разположени леторасти, за да се сгъстят и да се образуват повече пъпки. Ако стопанинът забележи, че листата покафеняват, това показва, че влажността в помещението е ниска. Добре е саксията да се постави върху широка подложка с вода. При стайно отглеждане цветовете се появяват предимно през зимата. Кафеените семена (зърна) узряват приблизително за 6-8 месеца. От едно добре развито тригодишно храстче могат да се наберат 70-80 зърна.
Може да го хванете от семка
Кафето се размножава чрез семена и вегетативно - вкореняват се зрели или зелени резници. Вкорененият резник или поникналото от семе растение се засажда в саксия, на чието дъно се поставят глинени парченца, над тях два сантиметра слой от речен пясък. Отгоре се слага смес от две части парникова, една част чимова почва и една част промит речен пясък, прибавят се също дървесна пепел и рогови стружки. Когато порасне, дръвчето се премества в по-голям съд. Почвата не се сменя изцяло, само се добавя. До тригодишна възраст се презасажда всяка година. След това - през 2-3 години. Периодично се подхранва с течни торове. При нужда растението се пулверизира, за да не засъхнат върховете на листата. Плодчетата се берат, когато от червени започват да почерняват.
Любопитно
Людовик IV бил страстен любител на кафето. Холандската кралица, знаейки тази негова страст и като израз на добра воля му направила подарък - кафеено дръвче. Посадили го в парника на Парижката ботаническа градина. По-късно размножили фиданките и ги пренесли във френските колонии в Южна и Централна Америка и на Карибите. Там направили цели кафеени плантации.
Дипладенията обича тропик на прозореца
Дипладенията, известна още и като мандевила, е родена в страните от Централна и Южна Америка. В природата са разпространени около 40 вида. Това може да се нарече по-скоро оранжерийно, отколкото стайно растение. Има няколко на-известни и употребявани вида.
Зюмбюлът носи уханието на пролетта
Той се отглежда великолепно в градините на лехи, цветни групи с нарцис, лале и други луковични през пролетта, в алпийски кътчета, в неголеми петна под дървета и декоративни храсти. Има забележителната способност да бъде "форсиран", т.е. да бъде предизвикан по-ранен цъфтеж.
Зюмбюлът носи уханието на пролетта
Той се отглежда великолепно в градините на лехи, цветни групи с нарцис, лале и други луковични през пролетта, в алпийски кътчета, в неголеми петна под дървета и декоративни храсти. Има забележителната способност да бъде "форсиран", т.е. да бъде предизвикан по-ранен цъфтеж.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите