Подхранването трябва да се извършва с лесно разтворими торове - амониеви, фосфорни, калиеви. Добри резултати се получават и при подхранване на зеленчуците с органични торове (торна течност, оборски тор, птичи тор и др.), разредени с вода - т. нар. шербетуване. Освен чрез корените си, зеленчуковите растения имат способността да се хранят и чрез листата. За листно подхранване са създадени българските суспензирани торове лактофол.
Разредени или сухи
При подхранване растенията не бива да се мокрят с торния разтвор. Ако това се случи при поливане с лейка, дъждуване, се промиват с чиста вода, за да се избегнат евентуални изгаряния.
Подхранването може да се извърши и чрез внасяне на торовете направо под растенията, без да се разтварят предварително във вода. Това се прави ръчно. Този начин е подходящ при редовно поливане или в райони с достатъчно и последователно разпределени валежи. Най-добре е да се извършва привечер при влажна почва или след дъжд. В сухо време преди подхранване растенията трябва предварително да се полеят, за да попаднат торовете във влажна почва.
Най-широко употребяваният тор за подхранване е богатият на азот - амониевата селитра, в дози според нуждите и възрастта на растенията.
Лесна рецепта
За подхранване може да се използват и торове от животните - говеда, коне, овце, кози, магарета, птици и др. те се използват като пресни разредени с вода. В една кофа се поставя една лопата от пресния тор и се допълва с вода. Престоява 2-3 дни като отвреме на време се разбърква. След това един литър течност от говеждият тор се разрежда с 5 л вода, конският, магарешкият, овчият и козият - със 7-8, а птичият с 10-12 . При големи площи може в началото на градината да се изкопае малък басейн, в него да се поставя пресният органичен тор и водата като минава край него го разтваря и разнася по браздите. За малките дворни стопанство торът се разтваря в подходящи съдове - бидони, варели и др. С разтвора се поливат растенията, като се внимава да не попадне върху листата им. Ако се случи, веднага се отмиват с чиста вода с лейка с решетка.
Кой понася шербетуването
Домати - 20 дни след разсаждането, при поява на първите червени плодове от първото съцветие и около 2 седмици след него.
Патладжан - 20 дни след разсаждането и през 15 дни един или два пъти след това.
Пипер - 15 дни след разсаждането, след образуване на първия завръз, 15 дни по-късно и в началото на август.
Краставици - при образуване на 3-4 листа, при поява на първите плодове.
Практически подхранването се извършва с 0,5 до 2 л разтвор на растение според нуждата и възрастта. Особено подходящо е след градушка.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите