За първи път през 1912 г. алжирският ботаник Трабю научно е описал цитрусовото растение. Според него това е дребно, силно разклонено вечнозелено дръвче с малки яйцевидни плодчета. Дължината им достига от 3 до 4,5 см, а ширината - 2,5 см. На цвят са златистожълти, оранжеви, дори огнени. Обвивката на плода е гладка, ароматна, със сладникав привкус. Месото е сочно, леко кисело. Плодът обикновено е разделен на 4 до 7 сектора, в които има между 2 и 5 семена. Плодовете се похапват заедно с кората. Използват се и за приготвяне на желета, джемове, за украса на десерти или за подобряване вкуса на блюдата от риба и птици.
За разликата от останалите цитруси кумкватът цъфти през есента. Зрее февруари-март. Родът се състои от четири вида, от които само един - хонконгската фортунела, се среща в дивата природа. Тези миниатюрни цитрусови плодчета носят още името японски портокали.
Благодарение на интересното вкусово съчетание на кората и вътрешността, кумкватът често се използва в кулинарията. В рода Fortunella е отделен японският кинкан F. japonica, който въпреки названието си също произхожда от Югоизточен Китай. И той се оформя като неголямо дръвче с кръгли, дребни, яркооранжеви плодчета. Съществуват много естествени и изкуствени междуродови и изкуствени хибриди.
Растението обича светлината и не бива да остава на сухо. Затова трябва да се осигури слънчево място, а през лятото е желателно да се изнася на открито. През зимата се прибира в прохладно светло помещение, където температурата е между 4 и 6 градуса. Ако няма обаче възможност толкова да се намали топлината, за да се развива нормално растението, е необходимо допълнително осветление. През лятото е задължително обилно поливане. Докато през зимата водата трябва да е умерена, но не бива да се допуска преовлажняване или пресъхване на субстрата.
И още нещо важно - полива се само с топла вода. Както и при другите цитруси, от студената вода окапват листата. Необходимо е редовно да се пулверизира растението, особено когато е сух въздухът в горещините или пък дръвчето е в стая с парно. Добре е редовно да се бършат листата му. За да даде плод, фортунелата трябва редовно да се подхранва.
Всички издънки през пролетта се режат, а на всяко клонче се оставят не повече от три-четири млади летораста. Размножава се с резници. Всяка година се пресажда. След петгодишна възраст дръвчето може да се мести в по-голям съд през две-три години. Най-добре е това да се прави през март.
Интересното цитрусово дръвче с мънички оранжеви плодчета е познато под различни имена - кинкан, кумкват или фортунела. Родината на това растение е Югоизточен Китай. Благодарение на красотата не само на дръвчето, но и на свежите кисело-сладки на вкус плодове, за кинкана са разказвали още древнокитайските автори. В европейската литература първото описание се е появило в 1646 г в знаменитата книга "Хесперидите".
Кумкватът е не само красив, но и много удобен за употреба. Благодарение на своята миниатюрност и очарование е украшение за всяка трапеза. А на гостите няма да им се налага да се мъчат със семки и обелки. Фортунелата успешно декорира всеки коктейл и обогатява вкуса му. В мартинито например с лекота заменя портокаловия сок. А в джина с тоник - лимона. А може да го нарежете на плодова салата и да придадете особена пикантност на соса за печени меса. Нарязан на тънки кръгчета, идеално се съчетава с аспержите и свинското. Със същите тези парченца може да се украси торта.
Манго – райската екзотика
Мангото (Mangifera indica) е красиво вечнозелено дърво с височина 10-30 м. Листата са ланцетни, тъмнозелени, гланцирани, 10-30 см на дължина и 2-5 см на ширина, по-светли от обратната страна. Младите листа са жълто-зелени или червени. Дребните жълти или червени цветове са с диаметър 4-5 мм, събрани в метловидни съцветия с пирамидална форма с дължина до 40 см.
Манго – райската екзотика
Мангото (Mangifera indica) е красиво вечнозелено дърво с височина 10-30 м. Листата са ланцетни, тъмнозелени, гланцирани, 10-30 см на дължина и 2-5 см на ширина, по-светли от обратната страна. Младите листа са жълто-зелени или червени. Дребните жълти или червени цветове са с диаметър 4-5 мм, събрани в метловидни съцветия с пирамидална форма с дължина до 40 см.
Коледният чимшир
На пръв поглед няма нищо странно нито в името, нито в поведението на този храст. Саркококата е елегантно вечнозелено растение от семейство Чимширови. Но истинската изненада тя поднася в най-студения сезон, когато много малко растения остават да красят градината. От декември до април саркококата цъфти.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите