Авторката на статията "Краставиците" н. с. Христина Христова, н. с. I ст. д-р, е една от най-известните селекционерки на краставици в България. Тя притежава задълбочени познания и сериозен опит в областта на селекцията, семепроизводството и технологията на отглеждане на тази култура.
Произход и разпространение
Краставицата е един от най-старите и разпространени културни видове. Родината й е Индия, там е била отглеждана преди повече от 3000 години. В повечето европейски страни е проникнала от там през Сирия и Мала Азия, а в Украйна и Русия - през Средна Азия от Китай. Според някои учени Южен Китай е втори формообразувателен център на този зеленчук.
Краставицата е широко разпространена. Като полска култура стига до 61-62 градуса с.ш. У нас тя е една от основните зеленчуци. По българските земи е известна от ХІІ-ХІІІ в., а сега е широко застъпена в оранжериите и на полето.
През последните години широко се отглеждат ранни и средно ранни салатни сортове в култивационни съоръжения, както и дребноплодни краставици, предназначени за преработка.
Плодовете на краставиците се ценят главно заради отличните им вкусови качества и съдържанието на пептонизиращи ензими, които улесняват храносмилането. Те заемат значително място в храната ни както свежи, така и консервирани.
Устройство - родее се с тиквите
Краставицата е едногодишно тревисто растение от семейство Тиквови.
Кореновата система е слабо развита и плитко разположена. Основната й част се простира на дълбочина 10-30 см. На структурни, добре аерирани почви главният корен и някои странични корени от първи разред могат да достигнат на дълбочина до 100 см. Кореновата система е силно разклонена и встрани до 100см. Слабо развитите и плитко разположени корени са една от причините за големите изисквания на краставиците към влажността на почвата през целия вегетационен период. При благоприятни условия на растеж растенията образуват допълнителни корени от подсемеделното коляно, от възлите на главното стъбло и на разклоненията, които имат нормални функции при храненето на растенията.
Семеделите са елипсовидни до удължено елипсовидни, с различна големина. Едроплодните сортове имат по-големи семедели в сравнение с дребноплодните.
Стъблото е влечащо, разклонено, покрито с дребни власинки. Дължината му е от 0,5 м до 2,5 м в зависимост от сорта. При повечето видове стъблото образува странични разклонения от първи, втори, трети разред. Съществуват сортове, чиито стъбла са почти едностъблени, без разклонения.
Листата са длановидни, петделни, с дълги дръжки. Листната петура е окосмена. Големината на листната петура варира в широки граници (от 8 до 25 см) в зависимост от сорта и от начина на отглеждане. Оцветяването на листата е от светло- до тъмнозелено.
Формата, размерите и оцветяването на листата се изменят в границите на едно и също растение. Първите листа са значително по-малки и по-слабо нарязани в сравнение с по-горните. В пазвите им се образуват неразклонени мустачета. Те са видоизменени листа, с които растението се прикрепва към околни предмети.
Цветовете са разположени в пазвите на листата. Краставиците образуват мъжки и женски цветове, които са на едно и също растение. Създадени са сортове, които образуват само женски цветове. Те са разположени поединично или на групи по две-три. Мъжките цветове са събрани в гроздове по пет-седем и повече. Основните хибридни сортове са от женски тип и образуват само женски цветове, които се намират по главното стъбло и по разклоненията му.
Цветовете имат петделна чашка и петделно жълто венче. Тичинките при мъжките цветове са пет - две по две сраснали и една свободна. Плодникът е долен, обикновено с триделно близалце.
Плодът е лъжлива ягода
По големина, форма и оцветяване плодовете са различни. Младите са по-гъсто или по-рядко покрити с брадавици. В зависимост от сорта брадавиците завършват с бели, светлокафяви или черни шипчета. Големината на плодовете варира от няколко десетки грама до един килограм и повече, а дължината - от 5 до 70 см. В техническа зрелост са зелени с различна интензивност на оцветяването - от светло- до тъмнозелени, едноцветни или с по-светли ивици от върха до средата.
По форма плодовете са сферични, яйцевидни, вретеновидни, елипсовидни, цилиндрични, сърповидни и змиевидни. Напречният разрез на плодовете в техническа зрелост в зависимост от сорта е кръгъл, закръглено триъгълен и триъгълен. Семената са разположени в три, рядко повече семенни гнезда.
Семената са бели с жълтеникав оттенък. По форма са продълговати със заострени краища и с дължина от 7 до 16 мм. На върха завършват с шипче. Оранжерийните сортове имат най-едри семена. Абсолютната маса на семената обикновено се движи от 25 до 35 г. В зависимост от сорта в един плод има средно от 100 до 400 семена. Кълняемоста на се запазва 5 - 6 години.
Изисквания
Обича топлината
Краставицата е една от най-взискателните зеленчукови култури към условията на външната среда. Тя е силно топлолюбива. Има големи изисквания към топлината през всички фази от развитието си. 25-300С са оптимални за поникване на семената. При такава температура поникват за 3-4 дни, а при 180С - за 10 дни. Сее се след като температурата на почвата стане над 130С.
В разсадна фаза растенията изискват през деня при слънчево време 22-250С въздушна температура, а в облачно време 18-22 0С . През нощта трябва да е с 3-4 градуса С по-хладно. По време на усилена вегетация и плододаване растенията най-добре се развиват при температура 25-300С. При горещини над 350С спират фотосинтезата и растежът, а при 380С и повече се убива жизнеспособността на прашеца.
При въздушна температура под 150С спират образуването и растежът на плододаващите органи, а под 7-80С се преустановяват растежът и развитието на растенията, настъпват физиологични промени.
Особено важно е да не се допускат резки колебания в температурния режим, тогава се наблюдават депресии в развитието на растенията, нарушава се растежът им и се влошава качеството на продукцията.
Растение на късия ден
Краставицата няма големи предпочитания към светлината, но реагира положително при увеличаването й. При по-слабо слънчево греене в култивационни съоръжения се развива добре, но дава по-ниски добиви. Тя е култура на късия ден и различните сортовете реагират по различен начин в зависимост от дължината на деня. При някои дължина на деня под 12 часа предизвиква смущения в растежа, получават се некрози. Затормозява се развитието на дребноплодните, формират се много мъжки цветове.
Допълнителното осветление в култивационни съоръжения с дневна светлина до определен минимум ускорява развитието и увеличава добивите. Значителен интерес за практиката представлява допълнителното осветяване на разсада през периода от поникване до поява на 3-4 същински лист. Така се получава качествен разсад, а вегетационният период до първа беритба се скъсява с около една седмица.
Има нужда от влага
Краставицата е много взискателна към въздушната и почвената влага. За да се развива и плододава нормално, изисква около 80 % относителна въздушна влажност. До началото на плододаването е необходима оптимална почвена влага около 70 % от пределната полска влагоемност (ППВ). По време на плододаване са нужни 80 % от ППВ.
При ниска относителна въздушна влажност (около 50 %) и недостатъчна почвена влажност настъпват смущения в растежа и развитието на растенията - младите завръзи загиват, плодовете издребняват и се деформират, създават се условия за развитие на паяжинообразуващия акар. Всичко това води до значително понижаване на добивите.
При високи температури и при по-ниска атмосферна влажност трябва да се правят освежителни поливки чрез фино дъждуване в продължение на 2-3 минути.
Суховеят я смущава
Краставицата е много чувствителна към вятъра. Силните суховеи предизвикват смущения в развитието й.
Растението има високи изисквания към почвата и към хранителните вещества. Най-добре се развива на дълбоки, наносни, добре аерирани и богати с органични вещества почви. Тежките и студените с близка подпочвена вода, както и много леките песъчливи почви не са подходящи за нея.
Краставицата е чувствителна към почвената реакция. Най- подходяща за нея е почти неутралната (рН 6,5). Не понася кисели почви и при такива дава лошокачествена продукция и ниски добиви.
Най-добрите предшественици за краставицата са бобовите и житните култури. Тя е много добър предшественик на доматите и зелевите култури.
Торенето
Краставицата се нуждае от значителни количества органични и минерални торове, тъй като се развива с много бързи темпове. Необходимите минерални торове трябва да се внасят на малки дози под формата на подхранване. Високите дози минерални торове предизвиква смущения в растежа и в развитието.
При недостиг на микроелементи е възможно да се появи хлороза по листата. Затова по време на вегетация краставицата реагира много добре на листно подхранване.
Органичните торове оказват много благоприятно влияние върху развитието. В зависимост от типа на почвата е добре да се внасят до 5-6 т/дка оборски тор. На богати крайречни наносни почви са достатъчни около 2 тона/дка добре разложен оборски тор. Могат да се използват също компост, торф и други органични отпадъци.
Отглеждане в полиетиленови оранжерии
Отглеждането на краставици в полиетиленови оранжерии дава възможност да се произведе по-ранна продукция. Има и по-големи възможности да се регулира микроклиматът според изискванията на културата, да се получат високи добиви и качествени плодове. В зависимост от срока на засяване и начина на използване на съоръженията производството на краставици в полиетиленови оранжерии може да е ранно, средно ранно и късно.
Сортовете
Важно значение за получаване на ранна и висококачествена продукция и за високи добиви има правилният избор на сорта. Необходими са сортове с къс вегетационен период (48-50 дни), с плодове от салатен тип, средноплодни, с дължина на плода 22-24 см, партенокарпни и устойчиви на болести.
Подходящи за ранно и средно ранно производство в полиетиленови оранжерии са хибридите Свежест, Десислава и новият сорт Дори, създадени в Горна Оряховица. Хибридите са с женски тип на цъфтеж. Срещат се единични мъжки цветове, които служат за опрашители. Отличават се с голяма ранозрялост (46-48 дни от поникване до първа беритба). Плодовете са салатен тип, цилиндрични, без шийка, с дължина 22-25 см. Повърхността им е тъмнозелена, покрита с рядко разположени нежни брадавички, които завършват с бели шипчета. Плодовете запазват цвета и тургора си дълго време след като се откъснат. Сортовете Дори и Десислава са с партенокарпно развитие на плодовете, което обуславя формирането им, независимо от летежа на пчелите, не е необходимо опрашване на женските цветове. Ценно качество на Дори е, че е генетически лишен от горчивина и при никакви агротехнически обстоятелства плодовете не могат да се вгорчат. Хибридите са устойчиви на брашнеста мана.
Растенията в началния период на плододаване са почти едностъблени, което води до съкращаване на някои агротехнически мероприятия през този период (пензиране на колтуци).
Подходящ за полиетиленови оранжерии е и салатният сорт Гергана. Той се отличава с буйно вегетативно развитие, голяма жизненост, продължителен период на плододаване и висока продуктивност. Това е директен сорт от обикновен тип, който основно плододава по страничните разклонения, средно ран, с вегетационен период от поникване до първа беритба 57-60 дни. През периода на плододаване задължително са необходими пчели за опрашване.
Подходящи за полиетиленови оранжерии от този тип са и вносните хибриди Дарина и Джазер. Плодовете им са 20-22 см, тъмнозелени, брадавични с бели шипчета. При засушаване е възможно да получат лека горчивина.
За късно производство в полиетиленови оранжерии се използват основно дребноплодни сортове краставици (корнишони) - Кала, Левина, Калиопа, Вертице и др.
Разсадът
(снимка) Важна особеност при отглеждане на салатни краставици в полиетиленови оранжерии е и производството на разсад. За предпазване на разсада и младите растения от болестта сечене семената предварително трябва да се обеззаразяват, като се накисват за 20 минути в 3 %-ов разтвор на перхидрол. След това се промиват с чиста вода 30 минути.
Почвената смес се съставя от равни части добре угнил оборски тор и почва (1:1). Сеитбата се извършва около месец преди засаждането на растенията на постоянно място. Благоприятни условия за засаждане на разсада в оранжерии с единична покривка се създават в края на март. В оранжерии с двойна и тройна покривка разсадът се засажда 7-15 дни по-рано.
Тъй като растенията се засаждат на постоянно място, когато температурата на почвата в оранжериите се повиши до 13-140C на дълбочина 15 см, срокът на засяване на семената се определя конкретно в зависимост от почвената температура на района, типа на оранжерията и начина на отопление. У нас обикновено това е от началото на февруари до началото на март.
За да се произведе здрав, непрераснал разсад, е необходимо да се поддържа през деня в слънчево време 22-250C въздушна температура, а в облачно време 18-220C. През нощта трябва да бъде с 3-4 градуса по-хладно.
Разсадът може да се пикира или семената да се засеят направо в пластмасови саксийки. За пикиран разсад семената се засяват разпръснато в щайги или сандъчета. Пикира се във фаза котиледони, т.е. 4-6 дни след като поникнат. Преди пикирането разсадът се полива обилно с вода. Всяко растение се изважда с повече почва около кореновата система. Торопочвената смес в саксийките трябва да е с оптимална влажност, т.е. при маркирането дупките да не се засипват и почвата да не полепва по колчетата. Пикира се на дълбочина до котиледонните листа. Добре пикираните растения при подръпване на котиледона не се измъкват. След пикирането саксийките се поливат с лека струя вода.
Може и без пикиране
Когато разсадът се отглежда без пикиране, семената се засяват по 2-3 в саксийка на дълбочина 4-5 см. Саксийките се подреждат върху подравнен стелаж, покрит с полиетиленово фолио.
При поява на сечене на разсада всяка саксийка се полива със смес от метилтопсин 0,1% с ридомил плюс 0,2% по 50-80 мл разтвор на една саксийка, превикур 607 СЛ 0,15% или ридомил + бенлейт 50ВП - 1+1г/м2.
Профилактично
За да се предотврати появата на болести, сандъчетата за гъст разсад и саксийките се обеззаразяват чрез потапяне в 3 %-ов разтвор на син камък. Торопочвената смес се попарва или се обработва с медни препарати, вапам или формалин. Водата за поливане не трябва да минава през инфектирани места.
В топли лехи
Когато оранжерията не се отоплява, разсадът може да се отгледа в топли лехи. Изкопават се траншеи, дълбоки 25-30 см, зареждат се със затоплен оборски тор, върху който се поставя 5-6 см почва. Саксийките се нареждат и се покриват с полиетиленови тунели. При необходимост се разхвърлят примамки срещу неприятели. В зависимост от микроклимата в тунелите полиетиленовото фолио се отстранява през топлите часове на деня. Преди засаждането растенията се поливат с 0,3% видейт като предпазна мярка срещу оранжерийната белокрилка.
Оранжерията трябва да се подготви
След като се почистят растителните остатъци, в полиетиеновата оранжерия се внасят органични и минерални торове. Обикновено са необходими 8-10 т/дка полуразложен оборски тор. Цялата торова норма от суперфосфат (40-50 кг/дка) и калиев сулфат (30-40 кг/дка) се внася преди основната обработка. През есента след торенето почвата се обработва на дълбочина 30-35 см. В почви с по-лек механичен състав 1/3 от минералните торове се внасят при предпосадъчната обработка или за подхранване по време на първото окопаване. Няколко дни преди да се засадят растенията, оранжерията се покрива с полиетиленово фолио, а почвата се култивира и фрезова на 15-18 см дълбочина. Ако е много засушена, 2-3 дни преди засаждането се полива.
Раните краставици
При ранното производство е необходимо да се приготвят лехи, заредени с биотопливо - пресен оборски тор, слама или да се поставят топлопроводни тръби, за да се затопли почвата. Биотопливото се зарежда в траншеи, широки 70-80 см и дълбоки 30 см. Над него се поставя 15-20 см почва,в която се засаждат растенията. Между дъното на гнездото за засаждане и биотопливото трябва да има слой от 7-8 см почва.
Топлопроводните тръби за затопляне на почвата се поставят върху почвата (по една във всеки ред) или се заравят на около 10 см дълбочина. По тръбите се пуска вода, загрята до 30-400C.
Засаждането
Краставиците се засаждат на постоянно място, когато формират 2-3 същински листа. Непосредствено преди това саксийките се поливат обилно с вода, така растенията ще се извадят с торопочвената смес, без да се наруши целостта на кореновата система. Стръкчетата се поставят редово на разстояние 90Х40 см и ленточно - при разстояние 100 см между лентите, 50 см между редовете в лентите и 40 см разстояние между растенията в реда. Веднага след засаждането се поливат с маркуч със слаба струя вода, за да не се намокри кореновата шийка.
Сроковете на засаждане зависят от характера на отоплението на оранжерията. При неотоплаеми съоръжения без вътрешни тунели това става в средата на април, а с полиетиленови тунели - 7-10 дни по-рано. При комбиниране на биотопливо с вътрешни тунели благоприятен срок за засаждане е краят на март. При наличие на въздушно аварийно и почвено отопление краставиците заемат постоянното си място около 10-15 март.
Когато се отглеждат след разсадна култура, това става през първата десетдневка на май.
Примамки срещу попово прасе
За да се предпазят растенията от поповото прасе, се разхвърлят примамки. За целта се сварява пшеница, за да се убие кълняемостта на семената. На 1 кг примамки се поставят 50-60 г цинков фосфит или 50-60 мл от органофосфорен препарат Би-58, дурсбан, агрия 1060 и др. За да се привлече неприятелят, примамките се объркват с 4-5 супени лъжици захар и олио.
След като се засадят на постоянно място и се прихванат, растенията се прореждат. Оставят се по едно в копка. Няколко дни по-късно, след прихващането, растенията се привързват с манила за тел, опъната на височина 1.8-2 м
Оптималният режим
Голямо значение за правилното развитие и плододаване има оптималният топлинен и воден режим в оранжерията. През първите няколко дни след засаждането е необходимо да се поддържат около 250C въздушна температура, а през нощта 180C. През следващите дни през деня при слънчево време температурата на въздуха трябва да бъде 24-280C, а при облачно 21-220C. Нощните температури трябва да се поддържат с 4-5 градуса по-ниски от дневните.
Необходимата температура в съоръжения без отопление може да се поддържа чрез допълнително покриване на оранжериите с втори пласт фолио и на растенията с вътрешни тунели. Редовното проветряване улеснява навлизането на пчели, с помощта на които се опрашват цветовете.
Първо се полива с хладка вода
Значение за растежа и развитието на растенията има и поддържането на оптимална почвена и въздушна влажност. Първите поливки се правят с хладка вода по гнезда, а по-късно се полива капково, гравитачно или чрез оросяване.
По време на вегетацията се подхранва с амониева селитра (10-15кг/дка) през две седмици. Ако основното торене е извършено правилно, за първи път се подхранва обикновено 15-20 дни след засаждането. В началото на вегетацията се тори с по-малки количества - 8-10 кг/дка, а когато краставиците започнат да плододават, с по-големи - до 15 кг/дка амониева селитра. Ако не е внесено цялото количество фосфорни и калиеви торове с основното торене, 1/3 от тях се дават при първото подхранване. Добри резултати се получават при подхранване с полуразложен или пресен оборски тор, размит с поливната вода (шербетуване). Първото подхранване е в началото на плододаването. Обикновено се тори през 12-14 дни, като за едно подхранване се използва около 1 тон оборски тор на декар.
По време на вегетацията краставиците реагират благоприятно и на листно подхранване с мастърбленд, кристалон, питърс, полифийд и др. Първото третиране е 7-8 дни след прихващане на растенията и се повтаря след две седмици. Правят се 3-4 третирания с листни торове, с последващи нарастващи дози от 300 до 500 грама на декар. Краставиците се окопават 2-3 пъти на дълбочина 8-10 см.
Резитба на краставиците
От изключително важно значение за нормално плододаване е резитбата. Навреме и правилно извършена, тя е гаранция за по-ранни и с по-добри качества плодове и за по-висока продуктивност.
Растенията се режат в зависимост от сортовите особености. При краставиците Дори, Свежест, Десислава всички разклонения и плодове от първите четири-пет възела се премахват. Следващите две-три разклонения от първи разред се съкращават след образуване на едно-две листа, а всички останали - след като образуват три листа. При тези хибриди последните две разклонения до тела се оставят да израснат, прехвърлят се от двете страни на тела, превързват се на 25-30 см, след което се пускат да растат свободно надолу. Броят на плодовете по разклоненията от втори разред не се регулира.
Резитба на Гергана
При сорта Гергана разклоненията се оставят на 20-25 см от основата на стъблото. Първите две-три разклонения се съкращават след образуване на първи лист и първи плод, а по-горните на два-три плода. Оставят се всички плодове по главното стъбло. По-голяма част от плодовете при този сорт се образуват по страничните разклонения.
Резитба на Свежест
Премахват се всички пожълтели листа и деформирани плодове.
Средно ранните краставици
Краставиците за средно ранно производство се отглеждат обикновено в пластмасови съоръжения, след като се освободят от разсадните култури (домати, пипер).
Оранжериите се почистват от растителни остатъци. Внасят се фосфорни и калиеви торове - 40-50 кг/дка суперфосфат и 30-40 кг/дка калиев сулфат. Изорава се на дълбочина 20-22 см и се фрезова на 10-12 см. Използва се разсад, произведен в саксийки. Семената се засяват в началото на април, месец преди датата на засаждане. Използват се същите схеми на засаждане, както при ранното отглеждане.
При безразсадово отглеждане преди сеитбата почвата трябва добре да се навлажни и да се поддържа висока влажност докато поникнат семената. Сее се около 15-20 април при трайно затопляне на почвата, когато температурата й се повиши до 13-140C на дълбочина 15 см.
Грижите по време на вегетацията са същите, както при ранното производство.
Беритбата започва в началото на юни. Добивът до края на юли от едроплодните сортове е 8-10 т/дка, а от дребноплодните - 4-6 т/дка.
Късните краставици
Използват се оранжерии, освободени в началото на юли от ранни домати. До 10-15 юли се сеят дребноплодни сортове - Кала, Мартина, Глория, Левина и др. Разстоянието между редовете е 90 см, а в реда 25-30 см.
Може да се засяват и лентово - 90 см между лентите, 60 см между редовете и 25-30 см в реда.
Сее се на гнезда по три-четири семена и след като се появят първите същински листа, растенията се прореждат, оставя се само по едно. Грижите са както при ранното и средно ранното производство.
Беритбата започва в края на август - началото на септември. Добивът достига 3-4 тона от декар.
Отглеждане на открито
В зависимост от производственото направление, сорта и климатичните условия у нас производството на краставици на открити площи може да се осъществява като форсирано ранно полско, средно ранно и късно производство.
Ранно полско производство
Със засилване на ранното отглеждане в полиетиленови оранжерии значително намаляха площите за отглеждане на ранни краставици на открито. Форсираното ранно производство на краставици се осъществява предимно при отделни дребни стопани, което им дава възможност да получат плодове през първите дни на юни. Форсираното ранно полско производство обикновенно се извършва чрез разсад. Сее се в култивационни съоръжения в края на март, за да може разсадът да се засади на открито през първите дни на май.
Сортовете
За форсирано ранно полско производство са подходящи едроплодни и средноплодни салатни сортове с изравнени плодове и добри пазарни качества. Пригодни са едроплодните сортове Гергана, Старозагорски ланги и средноплодните салатни сортове Свежест, Десислава, Бистренски.
Семената се накисват
За общо стимулиране на растежа и развитието се препоръчва предсеитбена обработка на семената с микроелементи. Семената се накисват в един от следните разтвори: 1-2 г/л манганов сулфат, 0,2 г/л борна киселина, 2 г/л меден сулфат, 2-3 г/дка цинков сулфат. По този начин се повишава ранозрелостта и добивът. За борба срещу болестта мозайка семената се подлагат на термична обработка при температура 760C в продължение на 72 часа. За да се предпазят разсадът и младите растения от сечене, се препоръчва напрашване на семената с ортоцид 75. Дозата е 4 грама за 1 кг семена. А за да се ускори поникването им, семената се рътят - потапят се във вода с температура 18-200C в продължение на около 12 часа. Преди сеитбата рътените семена се проветряват, за да се изпари повърхностната влага. Те се засяват във влажна почва по две в пластмасови саксийки с торопочвена смес. Разсадът се отглежда в неотопляеми пластмасови оранжерии с вътрешни тунели или в тунели с топли лехи. Готов е за засаждане, когато образува 3-4 същински листа.
Мястото
Краставиците изискват плодородни и структурни почви с голям запас от органични вещества с лесноусвоима форма. Подпочвените води трябва да бъдат на голяма дълбочина (2-2,5 м). На леки песъчливи почви растенията се развиват слабо. Тежките заблатени и студени почви също са крайно неподходящи.
Най-добри за ранно полско производство с разсад и без разсад са богатите рохкави песъчливо-глинести почви. Хубаво е участъкът да има южно или югоизточно изложение. Добре е да бъде защитен от ветровете. Силните ветрове разкъсват листата, разместват стеблата и причиняват сериозни смущения в растежа и развитието на растенията.
Добри предшественици за краставиците са доматите, картофите, бобовите, кореноплодни, зелеви култури и зимни житни култури.
Краставиците са отличен предшественик за почти всички култури с изключение на видовете от семейство тиквови. Необходимо е да се спазва четиригодишен сеитбооборот след всички култури от това семейство.
Почвата се подготвя според предшественика
Подготовката на почвата зависи от времето на прибиране на предшественика и освобождаването на площите. Ако предшественик са житни култури и има коренищни плевели, през месеците август или септември се третира с тотален хербицид на база глифозат (раундъп, глифоган, валсаглиф, глифосан, наса, санглифо и др.). При липса на тези плевели се извършва подметка на стърнището. Тя се прави на дълбочина 10-15 см с дискова брана или плуг. През есента се изорава дълбоко на 28-30 см. Преди дълбоката оран се внасят три до четири тона на декар оборски тор, 30-35 кг/дка суперфосфат и 20-25 кг/дка калиев сулфат. Краставицата добре реагира на продълбочаване до 40-45 см. След дълбоката оран, при наличие на заплевеляване се прави есенно култивиране на оранта. През пролетта при рохкави наносни почви и карбонатни черноземи, чисти от плевели, се бранува и преди сеитбата плитко се култивира. При заплевелени почви се извършват две култивирания, първото на дълбочина 12-14 см, а второто - непосредствено преди сеитбата на дълбочина 5-6 см. Когато се засаждат краставиците на висока равна леха, непосредствено преди това се оформя лехата с лехообразувател. При използването на равна повърхност се отварят поливни бразди, след като се прихванат растенията.
Отглеждането на краставиците за ранно полско производство чрез разсад изисква семената да се засеят в култивационните съоръжения в края на март. Така разсадът да бъде готов за засаждане на открито в края на април и началото на май.
Засажда се редово - 100x50см или ленточно - 120x40/50 см, т.е. 120 см се оставят между лентите, 40 см между двата реда в лентата и 50 см е разстоянието между растенията в реда.
Местата за засаждане се маркират и се правят копки на дълбочина 10-15 см. Разсадът се полива предварително и внимателно се изважда от саксйките. Засажда се в подготвените копки. Всяко растение се полива с 1-2 л вода, леко се загърля и се поставят примамки срещу поповото прасе.
За форсирано ранно производство могат да се сложат полиетиленови тунели. Те се премахват, след като трайно се повиши нощната температура над180C.
Грижите
След като се прихванат, растенията се подхранват с 20 кг на декар амониева селитра. Едновременно с това се окопават и загърлят. Оформят се поливните бразди. По време на масовия цъфтеж се прави второ подхранване с азотен тор до 15-20 кг на декар. Желателно е посевът да се окопае два-три пъти до пълното разстилане на растенията. По време на вегетацията краставиците реагират отлично на листно торене, то се извършва 3-4 пъти през седем до десет дни с нарастваща доза на листния тор 300-500 г/дка.
До началото на цъфтежа нуждата от вода не е голяма. Поливките са разредени и са с по-малко поливна вода. В началото на плододаването нуждата от вода на растенията рязко се увеличава. През този период се поливат през три-четири дни гравитачно по браздите. Не се препоръчва поливане чрез дъждуване поради опасност от развитие на гъбни болести. Препоръчва се по време на вегетацията с поливната вода да се шербетува. За тази цел се използва неразложен оборски тор до два тона на декар. Желателно е посевите да се шербетуват един - два пъти през вегетацията. Торенето с оборски тор подобрява водно-физичните свойства на почвата, повишава микробиологичната дейност и ускорява минерализирането на по-трудно достъпните за растенията хранителни вещества.
Беритбите - през ден
Първите беритби започват в началото на юни и продължават до края на юли. Трябва да се бере през ден, едновременно с това се отстраняват деформираните и нестандартни плодове и изсъхналите листа. Добивът зависи от агротехническия фон на растенията и варира между 4 и 6 т на дка.
Средно ранно полско производство
Сортовете
Отглеждат се дребноплодни сортове (корнишони). Всички от тази група са хибриди с женски тип на цъфтеж. Растенията формират основно женски цветове както по централното стъбло, така и по разклоненията. Плодовете им са с брадавична повърхност и са предназначени основно за консервиране. Необходимо условие е да имат добри химико-технологични качества. Интерес за практиката представляват българските хибриди дребноплодни краставици, тъй като са пригодни за отглеждане при нашите почвено-климатични условия.
Кала F1 е български дребноплоден хибрид краставици с предимно женски тип на цъфтеж. На всеки възел от главното стъбло и разклоненията се формира по един женски цвят. Растенията са с буйно вегетативно развитие, с добре развити странични разклонения. Вегетационният период от поникване до формиране на първите плодове е 45-46 дни. Плодовете в технологична зрялост са удължени, цилиндрични, с тъмнозелена повърхност, с рядко разположени брадавици, с бели шипчета. Дълго време запазват вида си и бавно прерастват. Устойчив е на брашнеста мана и е толерантен на мана. Хибрид Кала се отличава по това, че след нападение от мана страничните разклонения продължават да растат и се развиват, което е показател за висока жизненост, буен растеж, поносимост към болестта и продължителен беритбен период.
Мартина F1 е български дребноплоден хибрид с женски тип на цъфтеж. При част от растенията в основата на главното стъбло се формират по няколко смесени възли и единични мъжки цветове. Хибридът образува 11-13 % моноецийни растения, които служат за опрашители. Плодовете са цилиндрични, брадавични, с бели шипчета. Вегетационният период от масово поникване до масов завърз на плодовете е 46 дни. Устойчив е на болестта брашнеста мана.
Глория F1 е български хибрид с женски тип на цъфтеж. Формира 3-4 % растения от обикновен тип, които служат за опрашители. Плодовете на сорт Глория са сходни по морфология с тези на сорт Мартина. Устойчив е на брашнеста мана.
Победа F1 е сорт с удължено-овални плодове, вегетационният период от поникване до формиране на първи плодове е 46-48 дни. Плодовете бързо преминават в технологична зрелост, склонни са към надебеляване. Чувствителен е на мана.
Интерес за производството представляват и българските сортове Калиопа и Тони. Плодовете им са удължено цилиндрични, растенията са с голяма жизненост и слаба чувствителност към брашнеста мана и температурни депресии.
От холандските сортове известни на нашата практика са Левина, Вертице, Анушка, Паркер и др. Плодовете им са удължено цилиндрични, тъмнозелени, брадавични, покрити с бели шипчета. Вегетационният им период е 45-48 дни. Сорт Вертице се отличава с толерантност към маната.
Необходими са влагоемни площи
Това производство е необходимо да се организира на площи с голяма влагоемност. От значение е еднообразието в почвеното плодородие и изравнеността на терена. Добри предшественици са отбелязаните при ранното производство, но при отглеждане на по-големи площи могат да се използват житни култури. При наличие на нематода в почвата корнишоните не трябва да се настаняват след ранни картофи и домати. Да се избягва засаждането им след пипер и патладжан поради опасност от вертицилийно увяхване.
Есенната обработка на почвата и торенето не се различават от тези на ранното полско отглеждане.
През пролетта при първа възможност се прави първо култивиране на почвата на дълбочина 10-12 см. В зависимост от заплевелеността се култивира повторно на дълбочина 5-6 см. При необходимост се прави и трето култувиране на същата дълбочина. При чиста от плевели почва и наличие на почвена кора вместо култивиране се извършват едно или две бранувания на дълбочина 5-6 см. При отглеждане на краставиците на висока равна леха непосредствено преди сеитбата се оформя лехата с лехообразувател. Едновременно с това се внася и част от минералните торове - 1/3 от амониевата селитра (8-10 кг/дка).
Сеитбата
Сеитбата на краставици за средно ранно производство се извършва от 15-20 април до 15-20 май. Когато се отглеждат на по-големи площи, е възможно да се направи етапна сеитба през 10 дни, така се улеснява прибирането и реализацията на продукцията. Сее се със сеялка за точна сеитба, нормата е 0,4-0,45 кг/дка. Сеитбата може да се извърши редово, при разстояние между редовете 80 см и 8-10 см между растенията в реда или на висока равна леха.
Семената в редове
При сеитба на висока равна леха най-подходяща схема за отглеждане на краставиците е 120+40X8-10 см, при нея се осигуряват 16000 до 25000 растения/дка
Висока равна леха
При този начин на сеитба растенията свободно се стелят. Прилага се при отглеждане на краставици на по-големи площи и при максимална механизация на работните процеси, включително и прибирането на продукцията.
Краставиците могат да се отглеждат и на телена конструкция. Този начин има редица предимства. Създава се възможност за прилагане на висок агротехнически фон, по-добро е опазването от болести и неприятели, улеснява се ръчната беритба и се удължава беритбеният период.
Площта за отглеждане на краставиците на телена конструкция трябва да е много добре защитена от ветрове чрез огради, кулисни растения, дървета. Високи добиви се получават, когато краставиците се засяват като основна култура през пролетта. Подготовката на площта започва още през есента. В зависимост от предшественика и запасеността на почвата с хранителни вещества се прави основно наторяване, на декар се внасят 8-10 тона полуразложен оборски тор, 10-12 кг суперфосфат и 8-12 кг калиев сулфат. Дълбоката оран се прави на 28-30 см. През пролетта площта се култивира неколкократно. При последната обработка преди сеитбата на декар се внасят по 4-6 кг суперфосфат и 7-9 кг калиев сулфат. Същите дози минерални торове заедно с един-два тона угнил оборски тор могат да се внесат в отворени бразди на определените междуредови растояния. Най-подходящ срок за сеитба е от 20 до 30 април.
Краставиците се отглеждат редово, на разстояние 90-100 см между редовете и 25-30 см между растенията в реда. За да се подсигури добро гарниране на посева, семената се засяват по-гъсто на 6-8 см и след като поникнат, се прореждат на окончателните разстояния. Сеитбата се извършва във влажна почва на дълбочина не повече от 4-5 см. Нормата е 250-300 г/дка. Телената конструкция се поставя веднага след поникването.
Телената конструкция за прикрепване на краставиците се прави, като през три-четири метра в редовете се забиват колове, високи 2-2,5 м. Върху тях се опъва три реда тел, първият минава на 15-20 см от повърхността на почвата, а третият - на желаната височина на развитие на растенията. Върху теловете над всяко растение се опъва отвесна манила, която се връзва за първия тел, превива се през втория и отново се връзва на третия. С израстването на растението разклоненията му постепенно се увиват и препъхват около манилата и теловете, а междуредията остават свободни. Растенията се прикрепват за първия тел веднага щом достигнат необходимата височина. Всяко закъсняване води до травматизиране на стъблата и листата и смущава растежа.
Растенията се загърлят
През вегетацията почвата се поддържа чиста от плевели, като се окопава в реда. При всяко окопаване растенията се загърлят, за да се стимулира образуването на допълнителни корени и при поливане основата на стъблата да не се преовлажняват. През време на масовия цъфтеж и масовото плододаване се подхранват с по 20-30 кг/дка амониева селитра. Торовете се внасят близо до реда и се заравят с окопаванията. През този период листно се подхранват растенията в срокове и дози както при ранното полско производство.
До плододаването се полива умерено - подържа се 70% от ППВ. През беритбения период поливките зачестяват, не бива да се допуска завяхване на растенията и през най-горещите часове на деня, почвената влажност се подържа 80-85 % от ППВ. Ефикасно е някоя от поливките да се съчетае с шербетуване (поливане с размит във водата оборски тор). Поливните бразди се прекарват от едната страна на реда, като в междуредията почвата остава суха, за да може свободно да се извършват необходимите мероприятия при отглеждането на растенията и беритбите. За предпочитане са гравитачните поливки.
Резитбата на растенията при този начин на отглеждане е ограничена. Премахват се разклоненията и завръзите от първите 3-4 възела, следващите 2-3 разклонения се съкращават на два - три листа, останалите се оставят да растат свободно и се увиват около манилата. Разклоненията от втори порядък се прекършват на две - три листа. Премахват се периодично застарелите, пожълтелите и болните листа.
Пчелите са важни помощници
Важна, но често подценявана предпоставка за получаване на висок добив стандартни плодове е наличието на достатъчен брой пчели, които да опрашват женските цветове. На два-три декара площ е добре да се осигури по едно пчелно семейство. Много често загиването на женските цветове и завръзи, както и деформирането на плодовете, е резултат на недоброто опрашване.
Първата беритба е около 25 юни
Първита беритба на корнишоните започва 45-48 дни след поникването на растенията (около 25 юни). Бере се всеки ден или най-много през ден. Внимателно се обират всички плодове, включително прерасналите и деформираните. Набраните стандартни краставици се сортират по качества на три фракции: екстра с дължина 3-6 см; първо качество - 6-9 см; второ качество - 9-11 см.
При отглеждането на краставиците на телена конструкция се получават 8-10 тона от декар стандартни плодове, а при стелещо отглеждане на растенията - 3-4 тона от същата площ.
Късно полско производство
Сортовете
За късно полско производство се използват основно дребноплодни сортове краставици, които се отличават с къс вегетационен период. Добри резултати се получават при отглеждане на хибридите: Кала, Мартина, Глория, Левина, Калиопа и др. Добре понасят късното засяване и салатните сортове от женски тип: Свежест, Десислава, Мидори, които имат бърз темп на развитие и формиране на плодовете.
Заемат мястото на ранните пролетни култури
Късното производство на краставици най-често се отглежда на площи, освободени от ранни пролетни култури - зелен фасул, зелен грах, ранни картофи, ранно зеле и есенни полски култури - ечемик, пшеница, репко и др.
Подготовката на площта започва веднага след прибирането на основната култура. Наторява се с комбиниран тор (азот- 20%, фосфор- 20%, калий- 20%) при норма 20 - 25 кг/дка. След предшественик ранни пролетни култури площта се освобождава от растителни остатъци и се изорава на дълбочина 15 - 20 см. След предшественик есенни култури преди оранта се дискува. При много суха почва преди оранта площта предварително се навлажнява чрез поливка с дъждовална инсталация. Веднага след оранта площта се култивира на 8-10 см дълбочина и профилира при сеитба на висока равна леха. При невъзможност за поливка след оранта се извършва фрезоване на площта и профилиране. Полива се гравитачно по оформените поливни бразди и след 2 - 3 дни се извършва сеитба. При наличие на дъждовална техника след профилиране се сее, след което се дъждува до поникване на растенията.
Сеят се директно
Семената се засяват чрез директна сеитба на дълбочина 4 -5 см. Сеитбата се извършва от 15 -20 юни до 10 - 15 юли, най- късно до 20 юли. Схемите на сеитба и грижите през вегетацията са сходни с тези при средно ранното полско производство. Особено важно мероприятие са поливките. Поради високите температури и ниската относителна влажност през целия период на вегетация поливките зачестяват през два-три дни. Не се допуска почвата да се засуши и да увехнат растенията. Това довежда до компрометиране на реколтата.
Брането започва от 10 август
В зависимост от датата на засяване беритбите започват от 10-15 август и продължават до края на септември и началото на октомври. През август всеки ден или през ден се бере, а през септември - през 2-3 дни. Добивите са значително по-ниски в сравнение със средно ранното полско производство и са около 1.5 т/дка при безколово отглеждане и 2-3 т/дка при отглеждане на телена конструкция.
Отглеждане в стоманено-стъклени оранжерии
Отглеждането на краставици в стоманено-стъклени оранжерии може да се осъществява почти през цялата година. Времето на отглеждане зависи от периода, през който трябва да започне плододаването, възможностите за реализация на продукцията, от състоянието и отоплителната система на оранжерията. Производството може да се осъществи като ранно производство (зимно-пролетно) - с разтегнат период на сеитбата и засаждането на растенията, и като есенно производство (втора култура).
Сортовете
За зимно-пролетното производство се използват сортове, чиито плодове са дълги (над 30 см), с маса над 300 г, тъмнозелено оцветени, с гладка повърхност, с правилна форма и с по-малка шийка. Плодовете трябва да са партенокарпни, т.е. да се развиват без опрашване. Това са сортове с женски тип на растеж, които не образуват мъжки цветове. От едроплодните краставици подходящи са холандските сортове, които са се наложили масово в практиката.
Сандра е най-разпространеният холандски сорт, който се отглежда у нас от дълги години. Листата са големи, зелени, с дълги дръжки. Растенията са изключително женски. Плодовете са партенокарпни - при нежелателно опрашване и оплождане с мъжки цветове плодникът нараства неравномерно и се получават нестандартни плодове. Сортът се отличава с плодообразуване до всеки лист по стеблото и висока ранозрялост. Плодовете са тъмнозелени, с маса 280-300 г, гладки, със средно дълга шийка (4-6 см). Растенията са по-взискателни към топлинния режим и агрофона в оранжериите.
Колиас е хибриден сорт със средно дълги до къси междувъзлия. Цветовете са изключително женски. Плодовете са със средна маса 380 г, изравнени по форма и големина, слабо ръбести, с рядко срещащи се шипчета, зелени, със средно голяма шийка. Ран високодобивен и жизнен сорт.
Калунга и Белуга са жизнени женскоцъфтящи хибриди с буен растеж. При благоприятни условия могат да се получат и по два плода от възел. Плодовете са тъмнозелени, леко оребрени. Те са устойчиви към болестите листен пригор и краста и слабо податливи на нападение от алтернария и брашнеста мана.
Салво е холандски жизнен сорт, с буйно развитие на разклоненията и висока въстановителна способност. Плодовете са с дължина 34-37 см, тъмнозелени, леко оребрени, с високо качество. Теглото на един плод е 400-450 г. Сортът е устойчив към краста, листен пригор и високо толерантен към брашнеста мана и краставичномозаечния вирус.
Успешно се отглеждат и холандските сортове: Делибор, Фламинго, Пасандра и др. От българските едроплодни сортове интерес представляват хибридите Мирей, Вихра и Лора. По признаци на растенията и на плодовете те са сходни с холандските сортове.
При отглеждането на краставици в стоманено стъклени оранжерии като втора култура се използват гореспоменатите дългоплодни сортове краставици и дребноплодните сортове краставици Кала, Мартина, Глория, Калиопа, Левина и др.
Сеитбата може да обхване голям период
Сеитбата на краставици през зимния период може да обхване широк диапазон от време. За ранното производство семената се засяват от 15-20 октомври, и разсадът е готов за засаждане един месец след това. Плододаването започва в края на декември и продължава до края на юни. Средните добиви до края на беритбения период варират между 25 и 30 т/дка. Основният недостатък при това засаждане е, че вегетацията протича през най-студените месеци и при най-ниска интензивност на слънчева радиация, поради което се налага да се правят много високи разходи на гориво за отопление.
При сеитба 20 - 25 ноември, растенията се засаждат в края на декември и началото на януари. Вегетацията приключва в края на юни. Средните добиви варират между 20-25 т/дка. Вегетацията при тази сеитба протича при по-добри климатични условия и разходът на гориво за отопление е по-малък.
През последните години се прилага и по-късна сеитба - около 20 януари, така че засаждането на растенията да се извърши в края на февруари или началото на март. Вегетацията продължава до средата на юли. При това положение средните добиви варират от 16 до 20 т/дка.
Сеитбата на краставици като втора култура се извършва директно от семена до 20 юли или чрез разсад, който се засажда в началото на август.
Разсадът
За производството на разсад се използват торопочвени смеси - добре разложен оборски тор и структурна средно тежка почва в съотношение 2:1. Добре е торопочвената смес да се обеззарази.Освен торопочвена смес може да се използва смес от минерални субстрати (перлит, вермикулит) и др. Сеитбата се извършва 30-35 дни преди определения за засаждане срок. Преди сеитбата семената се накисват в 10% разтвор на перхидрол за 20 минути, след което се промиват в течаща вода за 20 минути и се просушават. Семената се засяват в щайги или сандъчета с торопочвена смес редово на разстояние 5 х 4 см. След сеитбата се покриват с 1 - 1,5 см от същата смес, като се уплътнява леко. За един декар се засяват 1500 - 1600 семена.
Поникват при 25 градуса
Най-подходящата температура за поникване на семената е 25-270С. По- ниските температури забавят поникването. След като поникнат растенията, температурата в сместа се намалява на 20-210С. Въздушната температура през деня в слънчево време е необходимо да се поддържа в рамките на 20-220С, в облачни дни - 18-200С, а през нощта 16- 180С. Във фаза котиледони растенията се пикират в пластмасови саксийки, напълнени с торопочвена смес. Саксийките се нареждат върху полиетиленово фолио, което изолира растенията от почвата. След пикирането растенията се поливат с хладка вода. Въздушната температура след прихващане на растенията се поддържа 22-250С в слънчеви дни и 18-200С в облачни дни и през нощта. Почвената температура трябва да бъде около 20 градуса.
Наличието на по-голяма отоплителна площ в оранжерията дава възможност семената да се засяват направо в саксийки по две. След поява на първи същински лист по-слабото растение се отрязва.
Сеченето на разсада се предотвратява във фаза първи същински лист и се полива с разтвор от превикур 0,15% и метилтопсин 0,1%, по 50 мл на растение около кореновата шийка. Използва се и ридомил МЦ 72 ВП + Бенлейт 50 ВП 1+1 г/м2 с 5 л вода, или беномил - 1-2 г/м2.
Подготовка на оранжериите
Балираната слама е доброто легло за семената
Подготовката на оранжерията за засаждане започва след прибиране на предшестващата култура. Корените и листната стъблена маса се изнасят вън от оранжерията.
Отглеждането на краставици в стоманено-стъклени оранжерии основно се извършва върху бали от слама. Най-подходящ субстрат, който осигурява добро развитие на кореновата система е балираната пшенична слама. Чрез нея се осъществява добра аерация, по-висока температура в зоната на коренообразуването и обогатяване на въздуха с въглероден двуокис. Използват се бали с маса 12 - 15 кг, добре притегнати. Такива бали се разлагат по-бавно и подържат по-дълго необходимата температура. Балите се полагат в траншеи от двете страни на всеки шед на оранжерията на разстояние 50 см от средата на колонките. Траншеите се правят широки 50 см и дълбоки 8 - 10 см, т.е. вкопават се около 1/3 от височината на балите. По-дълбокото вкопаване затруднява аерацията и растенията не използват целия субстрат. При ширина на шеда 3,2 м се оформят два реда траншеи с пътека между тях широка 1,4 м, а при 6,4 м - три реда траншеи - два край колоните с ширина по 90 см и един в средата с ширина 50 см.
В траншеите балите се нареждат плътно една до друга надлъжно върху широката им страна, в права линия и с изравнена повърхност. В празнините между балите се слага допълнително слама.
Балите се подготвят 20 дни предварително
След полагането на балите започва обработката им с минерални торове, за да се възбудят микробиологичните процеси в тях. Балите се подготвят около 20 дни преди срока на засаждане. Навлажняват се 3-4 пъти през два-три дни. Препоръчва се на бала с маса 15 кг да се внасят 250 г амонива селитра, 160 г суперфосфат, 60 г калиев сулфат, 15 г магнезиев сулфат и 7,5 г железен сулфат, 190 г смлян варовик.
Първо върху балите се разхвърля смленият варовик, след което се полива. След проникване на варовика в балите се внасят
1/3 от амониевата селитра и цялото количество калиев сулфат и суперфосфат. Два до три дни по-късно се разхвърлят останалото количество азотен тор, магнезевият и железният сулфат. Балите се покриват с 8-10 см торопочвена смес от разложен оборски тор и почва в съотношение 1:1. Няколко дни след внасяне на торовете започват ферментационните процеси, вследствие на което температурата се повишава до 500С.
Засаждането
Когато температурата спадне до 300С, започват да се засаждат растенията. Те се поставят в оформени в балите гнезда през 50 см и се загърлят с торопочвена смес. При засаждането относителната влажност на въздуха се повишава до 80-85 %. Разсадът предварително се полива с хладка вода, за да се извади лесно от саксийките. Засадените растения се поливат със слаба струя вода, без да се мокри кореновата шийка.
Няколко дни след като се прихванат, растенията се привързват с манила на телове, опънати на височина 1,8 м по дължина на шедовете.
Температурата трябва да се следи внимателно
Една от основните грижи след засаждане на растенията е поддържането на оптимална въздушна температура. При слънчеви дни до началото на плододаване температурата в оранжерията се поддържа 22-250С, в облачно време и през нощта - 18-200С. По време на плододаването се поддържа по-висока температура - при слънчеви дни - 27-290С, а при облачни дни и през нощта - около 210С.
През пролетта и лятото прекомерното слънчево греене повишава температурата в оранжериите над 32 градуса С, което влошава фотосинтезата на растенията и е неблагоприятно за растежа и развитието им. Ниските температури през зимата (под 150С) оказват отрицателно влияние върху физиологичните процеси на растенията. През пролетта, когато въздушната температура започне да се повишава, се препоръчва засенчване на оранжерията. То се извършва, като се напръскат стъклата с варно мляко, разтворът се изпръсква фино, без да се сливат капките, за да не се намали проникването на светлината.
В зависимост от фазата на растенията влажността на въздуха варира. Относителната влажност на въздуха, докато започнат да плододават се поддържа 70-75 %, а по време на плододаването - 75-80 %. Спадането на влажността под тези граници води до появата на пригори по листата,а прекомерното увеличаване създава условия за развитие на болести. Растенията в този случай се изнежват и плодовете придобиват по-светъл цвят. За да се намали високата влажност на въздуха в оранжерията, се спират поливките в следобедните часове, а в края на деня се проветрява по-продължително.
Полива се сутрин, преди слънцето да загрее оранжерията
Поливането на растенията зависи от фазата им на развитие и от интензивността на слънчевата радиация. През зимния и ранно пролетния период след засаждане растенията се поливат с маркуч с цедка, като се внимава да не се преовлажни кореновата шийка. След като се прихванат растенията, се минава към поливка с оросителна инсталация. Тръбите с дюзите се поставят на 50-60 см височина от почвата. При прекомерно преовлажняване на балите (при стискане с ръка от тях протича вода) се намаляват поливките. Недостатъчно влажната слама се познава по образуването на плесен по нея. Умерено влажната слама при стискане с ръка образува няколко капки вода.
Поливането се извършва сутрин, преди да се засили слънчевото греене и повиши температурата в оранжерията. По-късното поливане в следобедните часове води до повишаване на влажността на въздуха. Допълнителни оросителни поливки по 1-2 минути се прилагат при понижаване на влажността на въздуха.
Азотни и калиеви торове не бива да се внасят едновременно
Подхранването на растенията се извършва чрез равномерно разхвърляне на минералните торове върху цялата площ, на която е разположена кореновата система. Първото подхранване се прави около 20 дни след засаждането, а второто - до започване на плододаването. През периода на беритбите подхранванията са през две до три седмици. В началото на вегетацията първите дози амониева селитра са по-малки (8 - 10 кг/дка), по време на плододаване - по-големи (до 15 кг/дка). Едновременното внасяне на азотни и калиеви торове се избягва поради опасност от прекомерно повишаване концентрацията на солите, на която краставиците са чуствителни.
Недостигът на манган довежда до появата на хлороза по листата. Те стават чупливи и дебели. Това може да се предотврати чрез пръскане с 0,5 %-ов разтвор на манганов сулфат. Хлороза може да се получи и в резултат на недостиг на бор и желязо, което може да се предотврати чрез многократно листно пръскане на растенията с листен тор - мастербленд, агролиф, полифид, кристалон и др.
Върхът се премахва, като достигне тела
Други важни грижи през вегетацията са прикрепването на растенията към телена конструкция и резитбата. Прикрепването на растенията за телената конструкция води до по-пълно използване на светлината и повишаване на температурата и влажността в по-горните слоеве на оранжерията.
Резитбата регулира растежа и плододаването. С израстване на растенията се премахват всички разклонения от първи разред по централното стъбло на едроплодните сортове с изключение на последните 3-4 до тела, за който са привързани растенията. Вегетационният връх се премахва, когато достигне телената конструкция. Когато горните две разклонения от първи порядък израснат, се прехвърлят над тела - по едно от всяка страна на централното стъбло. Привързват се на разстояние 25-30 см. След това се спускат да растат свободно надолу, успоредно на централното стъбло. Вегетационният връх на тези разклонения се премахва, когато достигнат височина 80 см от почвата. Почистват се и израслите разклонения от следващите разреди.
Първият плод се оставя на 90 см височина
Плодообразуването започва по централното стъбло , а след това по разклоненията. Първият плод се оставя на височина около 90 см от почвата. Вторият плод се оставя през един до два листа над първия, а следващите през един или последователно. Броят на плодовете по разклоненията не се регулира. През вегетацията периодично от долу на горе се премахват пожълтелите, застарели и болни листа, деформирани плодове, както и цели неплододаващи разклонения.
Нарушаване на хранителния режим, смущения в развитието на кореновата система и променливи светлинни условия, могат да доведат до загиване на част от завръзите. Загиването може да се предизвика и при формиране на голям брой плодове, което е естествен процес на саморегулиране на растенията. При партенокарпните сортове не трябва да се допуска опрашване и оплождане на женските цветове, тъй като се получават нестандартни и деформирани плодове.
Резитбата на дребноплодните сортове краставици се различава от резитбата при едроплодните. При тях се премахват всички странични разклонения и плодове на височина 40 см от почвата. След това първите 2-3 разклонения от първи разред се оставят на 1-2 листа, а следващите - на 2-3 листа. Последните две разклонения от първи разред се оставят да израснат, прехвърлят се през тела от двете страни на централното стъбло и се привързват на разстояние 25-30 см, след което се пускат да растат надолу.
За подобряване проветряването на посева постепенно от долу на горе се премахват листата по главното стъбло, а след обиране на плодовете се почистват и разклоненията до 80 см от почвата. Броят на плодовете не се регулира. Премахват се пожълтелите листа, неплододаващите растения и деформираните плодове.
Другите грижи за растенията се състоят в почистване на плевелите и житните растения върху сламения субстрат. Ако балите са поставени директно върху почвата, леко се загърля основата им с отваряне на бразда покрай редовете така , че излишната вода при поливката да се оттича към браздите.
Едроплодните се събират през два дни
Динамиката на плододаване на краставиците, отглеждани в стоманено-стъклени оранжерии, се обуславя от сорта, производственото направление и интензивността на слънчевото греене през отделните периоди на развитие на растенията.В началото на плододаване на едроплодните краставици се берат 1-2 пъти седмично, а в периода на масово плододаването - 2-3 пъти. Плодовете се обират, когато достигнат големина, форма и оцветяване, типични за сорта, без признаци на пожълтяване и да са без или с плодна дръжка до 1 см. Изрязват се внимателно от растението, без да се допускат механични повреди. За по-добро съхраняване плодовете се фолират поединично в полиетиленово фолио или в целофан и се пакетират в перфорирани кашони.
Дребноплодните се берат всеки ден
При беритбите се премахват освен стандартните плодове и всички повредени завръзи и деформирани плодове.
Добивите варират в зависимост от срока на засаждане. Средно от дългоплодните сортове краставици се получават 25-30 т/дка, ако са засадени през ноември, 20-25 т/дка - през декември и 16-20 т/дка през март.
При отглеждане на дългоплодни краставици като втора култура се получават средно 6-7т/дка. От дребноплодните краставици добивът достига 4-5 т/дка.
Гъбни
То се предизвиква от голям брой почвообитаващи гъби. Най- широко разпространение имат няколко вида Pythium sp. Предизвиква изгниване на кълновете преди да достигнат до почвената повърхност. При заразяване младите растения добиват мръснозелен цвят, а котиледоните им опадат. В основата на стъблото се образуват воднисти петна, които предизвикват увяхване и пречупване на растенията. Rhizoctonia solani. Симптомите по младите разсади са подобни на симптомите, предизвикани от Pytium. Гъбата на Fusarium equiseti причинява повреди, преди кълновете да са достигнали почвената повърхност, както и на млади поници. Развиват се сухи, червено-кафяви петна, които проникват дълбоко в тъканите и растенията загиват.
Сеченето на разсада се развива силно, когато една и съща култура се отглежда няколко години на едно място, гъсто засяване на разсадите, висока почвена и въздушна влажност, лоша аерация.
Борбата е комплексна
Борбата срещу сеченето на разсада включва комплекс от мероприятия: унищожаване на растителните остатъци от предшественика; термична обработка на почвата - при 96-1000С за 1 ч през 3-4 години; химична обработка на почвата - чрез използване на вапам 100-150 л/дка, базамид Г - 60кг/дка, формалин - 100 л/дка; поддържане на нормална почвена и въздушна влажност; обеззаразяване на семената : със син камък - 2 % (семената киснат 24 ч, след което се просушават), перхидрол - 30 % (разреден в съотношение 1:10 при експозиция 25 минути, последвано от промиване с течаща вода за 30 минути ); поливане на щайгите след сеитба преди поникване на семената : с меден оксихлорид 50 ВП - 0,25%, бордолезов разтвор - 0,5 % или напрашване на почвената повърхност с медизан 12 ПП - 10-15 г/В2; поливане на разсада с комбинации от химични препарати - ридомил цинеб 75ВП-0,25 % + метилтопсин 70ВП-0,1%, превикур 607 СЛ-0,1% + фундазол 50 ВП - 0,1% или метилтопсин 70 ВП- 0,1 %.
Брашнестата мана по краставиците се развива в култивационни съоръжения и на открито. Нападат се всички надземни органи на растенията, но най-силно листата, листните дръжки и стъблата. Появяват се закръглени петна, покрити с брашнест налеп, първоначално от горната страна, а по-късно и от двете листни повърхности. При силно развитие на болестта петната се разрастват, сливат и изглеждат посипани с брашно. Плодовете не се нападат, но често издребняват и се деформират. Към края на вегетацията върху нападнатите органи се образуват многобройни черни точици - плодните тела на гъбата.
Причинители на болестта са гъбите Sphaerotheca fuliginea Poll. Erysiphe cichoracearum D.C. У нас по-разпространен е причинителят Sphaerotheca fuliginea Poll.
Гъбата се развива целогодишно в култивационни съоръжения, откъдето инфекцията преминава на полето. При поява на брашнеста мана се провеждат третирания с един от следните препарати : акрекс 30ЕК-0,15%, афуган 30 ЕК -0,5%, анвил 5 СК-0.05%, байлетон 50 НП-0,03%, байфидан 250 ЕК-0,02%, вектра 10 СК - 0,03%, ендодан ВП-0,2%, нимрод 25 ЕС-0.1%, куадрис 25 СК-0,075%, тилт 250 ЕК-0,015%, топаз 100 ЕК-0,025%, рубиган 12 ЕК- 0,02%, систан 12 ЕК-0,03%, шавит 25 ЕК - 0.02 %.
Маната по краставиците е много вредна болест и има важно икономическо значение. По листата на нападнатите растения се появяват масленожълти, разлети или ограничени от нерватурата петна. Във влажно време от долната страна на листата петната се покриват с моравовиолетов налеп - спороношението на гъбата. При сухи условия налепът отсъства. Петната бързо некротират и често се разкъсват, при което наподобяват признаците на ъгловати петна по краставиците. Болестта се развива много динамично и за 10-12 дни може да обхване целия посев.
Причинител на маната по краставиците е гъбата Pseudo-peronospora cubensis. Оптималната температура за покълването на спорите е 18-250С. Заразяването става бързо при наличие на водни капки по листата. При нашите условия има целогодишно развитие. Рано напролет се появява в пластмасовите оранжерии, откъдето през юни се прехвърля на открито. От късните полски посеви напада краставиците в стоманено-стъклените оранжерии, отглеждани като втора култура.
Причинителят е твърде устойчив спрямо химичните средства и е необходимо да се прилагат различни фунгициди. Като предпазни средства преди появата на болестта се използуват някои от препаратите: пероцин 75 Б- 0.4 %, шампион ВП - 0.15 %, фунгуран ОН 50 ВП - 0.15 %, косайд 101 ВП- 0.15 %. Третира се през интервал от 7-8 дни. След като се появят първите петна от болестта, се препоръчват третирания със системни препарати, които притежават предпазен и лекуващ ефект: алиет 80 ВП- 0.3%, алиет цинеб 70 ВП - 0.4 %, корсейт Р ДФ -0.25 %, ридомил голд МЦ 68 ВП - 0.25 % , сандофан М 8-0.25%, превикур 607СЛ - 0.25%, фортуна 80 ВП - 0.3 %. Третиранията се извършват през 10-12 дни. За да се ограничи създаването на резистентни раси, броят на третиранията с един препарат не трябва да бъде повече от 3-4 за вегетационен сезон. Необходимо е при третиране да се покрива много добре долната страна на листата.
Крастата по краставиците се появява периодично. Развива се главно в култивационни съоръжения и по-рядко на открито. Напада листата, връхните части на стъблата и плодовете. По листата се появяват дребни кафяви петна с неправилна форма. Петната се покриват с маслиненозелен гъбест налеп при висока влажност. По плодовете се образуват слабо хлътнали, тъмни, воднисти петна, които бързо се покриват с маслиненозелен гъбест налеп. Ако влажността се намали, налепът изчезва и се получава корковиден слой. При силно напетняване плодовете не нарастват и се деформират.
Причинител на крастата по краставиците е гъбата Cladosporium cucumerinum Ellis & Arthur, която презимува като спори в почвата. Гъбата прониква в растителните тъкани директно през кутикулата или устицата. Болестта се активира при периодични понижения на температурата и висока влажност на въздуха. Растенията се предпазват от болестта чрез спазване на две-три годишно сеитбообращение; унищожаване на нападнатите растителни остатъци; обеззаразяване на семената - с натриев хипохлорид 2 % за две минути; поддържане в култивационните съоръжения температура над 17-180С и влажност около 75%; третиране с химични препарати : санкоцеб 80 НП - 0,2 %, бенлейт 50 ВП - 0,1 %, фундазол 50 ВП - 0,1 %, метил топсин 50 ВП - 0,1 %.
Листният пригор силно вреди на краставиците. По старите листа се появяват неправилни сивожълти, сухи петна, които леко са издигнати над листната повърхност. От долната им страна при влажно време се развива тъмен спорообразуващ налеп. При висока степен на нападение се наблюдава силна некроза и загиване на тъканите. Причинител е гъбата Corynespora melonis (Cooke) Lind. Тя се запазва в растителни остатъци в продължение на две години. Резките колебания на температурата благоприятстват развитието на гъбата. При поява на първи петна на болестта се третира с някои от препаратите: дитан М 45 - 0.2 %, дитан ДГ - 0,2 %, санкоцеб 80 ВП - 0,2 %, бенлейт 50 ВП - 0,1 %, метил топсин 70НП - 0,1%.
Спорите на фузарийното увяхване се запазват 15 години в почвата
Фузарийното увяхване е опасна болест по краставиците. Признаците се появяват във всички фази от развитието на растенията. Най-характерни са през периода на цъфтеж и началото на плододаването. Първоначално връхната им част увяхва през деня, а през нощта се възстановява. По-късно растенията увяхват изцяло, без да въстановят тургора си. При разрез на стъблото се наблюдава тъмно оцветяване на дървесинните тъкани. Причинител на болеста е гъбата Fusarium oxysporum . Патогенът се съхранява в почвата под формата на спори, които запазват жизнеността си 15 - 16 години. Спорите покълват и навлизат в растението през кореновита власинки, като патогенът обхваща проводящата сиситема, поради което болестта се развива като типична трахеомикоза. Вследствие на това проводящите съдове се запушват. Борбата се провежда чрез унищожаване на растителните остатъци след прибиране на продукцията; обезаразяване на почвата и торопочвената смес при производството на разсад - вапам 150 - 200 л/дка, базамид Г - 60 кг/дка, метил бромид 70 - 80 л/дка или чрез пропарване; обезаразяване на семена - бенлейт 50 ВП - 3 - 5 г/кг; поливане на млади растения - бенлейт 50 ВП - 0,1%.
Вирусни
Листните въшки пренасят вируса на обикновената краставична мозайка
Обикновената краставична мозайка напада растенията във всяка възраст. Признаците се появяват по младите листа, които са по-дребни, грапави, мозаечно прошарени, завити по периферията. Болните растения са жълтеникави, междувъзлията са скъсени, а плодовете са мозаечно прошарени. Причинител на болестта е краставично мозаечния вирус Cucumber mosaic virus CMV. Вирусът се съхранява в голям брой едногодишни и многогодишни храстовидни и тревисти културни и плевелни растения. По тях вирусът се разпространява чрез различни видове листни въшки. Борбата се свежда до отстраняване на болните растения, редовна борба с плевелите и с листните въшки. Летежът на листните въшки в оранжериите може да се контролира и чрез използване на жълти лепливи уловки. Развитието на болестта може да се забави чрез третиране на растенията с 8 - 10% бито мляко.
Зелената мозайка има по-голямо стопанско значение при отглеждане на оранжерийни краставици. По младите листа се наблюдава рязко изразена мозаечност, при която се редуват участъци с нормално зелена тъкан и по-светли участъци. Тъканта в нормално зелените участъци продължава растежа си, вследствие на което се получават издутини във вид на мехури. Плодовете са по-светли, прошарени с по-тъмни издути петна. Мозаечните растения остават дребни. Причинител на зелената мозайка е Cucumis virus 2.
Жълтата мозайка е характерна с рязко изразена мозаечност. Листата са жълти с тъмнозелени ивици около нерватурата. Плодовете са мозаечно прошарени с жълти хлътвания и по-тъмни подутини. Вирусите на зелената и тъмната мозайка се предават със семената. Най-често се извършва термично третиране на семената при температура 760С в продължение на 72 часа.
Бактерийни
Бактерийният пригор е изключително вредна болест
Напада семеделите, листата и плодовете. По листата се появяват мазни ъгловати петна, ограничени от нерватурата. При висока относителна влажност на въздуха от долната страна на листата петната се покриват с мътни жълти капчици, които съдържат множество бактерии. По-късно петната некротизират, опадат и листът се покрива с множество ъгловати дупчици. При силна зараза листата прегарят и остават само нервите. По плодовете се появяват дребни кръгли или продълговати, воднисти вдлъбнати в месестата част петна. От тях се заразяват семената. Причинител на болестта е бактерията Pseudomonas lachrymans. Пренася се чрез заразени семена. Бактерията се запазва в почвата в продължение на две-три години. Развива се при температура 25-270С, а при засушаване спира развитието си. Болестта се предотвратява чрез събиране и унищожаване на растителни остатъци; спазване на 4-5 годишно сеитбообращение; обеззаразяване на семената - киснене в 1%-ов разтвор на оцетна киселина за 4 часа или в цинков сулфат 0,02% за 24 часа; вегетационни пръскания с някои медсъдържащи препарати - купроцин - 0,4%, шампион ВП - 0,3%, косайд 101 ВП - 0,3%, фунгуран ОН 50 ВП - 0,3%.
Бръмбари и мокрици пренасят бактерийното увяхване
Бактерийното увяхване се развива силно върху краставичните растения. Появяват се матовозелени завяхващи области по листата. Впоследствие листните дръжки пожълтяват, увяхват и изтъняват. Стъблото загива последно. Причинител на болестта е бактерията Erwinia tracheiphila. Бактерията се съхранява в неприятели (бръмбари, мокрици и др.). Борбата е насочена към унищожаване на единично болните растения и третиране срещу насекомите преносители.
Неприятели
По-важни неприятели по краставиците са оранжерийната белокрилка, паяжинообразуващият акар, листните въшки, телените червеи, поповото прасе, голите охлюви.
Оранжерийната белокрилка дава дузина поколения годишно
Оранжерийната белокрилка има най-голямо икономическо значение за краставиците, отглеждани в оранжерии. Развива се и при полски условия. Напролет белокрилката напуска оранжериите и се заселва върху растения, които са на открито. Снася яйцата си по долната страна на листата. Излюпените ларви смучат сок от долната страна на листната петура, листната дръжка и по-рядко от стъблата. При хранене ларвите отделят "медена роса", върху която се развиват сапрофитни чернилни гъби, които замърсяват листата и пречат за нормалното протичане на физиологичните процеси.
Възрастното е дребно и нежно насекомо с бели крилца. Развитието му продължава през цялата година и дава 10-12 поколения годишно.
Борбата се води при поява на белокрилката. Третирането на разсада с препарата видейт намалява плътността на белокрилката по растенията в началото на вегетацията след засаждане в оранжериите. Необходимо е редуване на химичните препарати, за да се избегне създаването на резистентни форми. Ефективни са следните препарати : аплауд 25 ВП 0,1%, децис 2,5 ЕК 0,05%, евисект С 0.075%, ланат 20Л 0,1%, каскейд 5 ЕК 0.2%, ортен 75 РП 0,1%, рипкорд 40 ЕК 0,0125%, санмайт 20 ВП 0,075%, циперсан 25 ЕК 0,02% и др.
Червеното паяче се размножава в топло и сухо време
Паяжинообразуващият акар е известен под наименованието червено паяче. Акарите живеят и се хранят от долната страна на листата, като ги оплитат с фина паяжина. Под прикритието на паяжината женските снасят яйцата си. Отначало повредите се виждат като отделни светли точици,които бързо се увеличават, сливат се , листът се прошарва мраморно, след което изсъхва. Акарите са дребни, с размери 0,43 мм, с бледозеленикаво-лимонен, а през есента - оранжево-червен цвят. Зимуват като възрастни в оранжерии или на открито. В зависимост от условията развиват до 20 поколения годишно. Особено силно акарите се намножават при сухо и топло време. Затова е необходимо да не се допуска засушаване на посевите. От химичните средства за борба се използват някои от препаратите: аполо 50 СК - 0,04 %, Би 58 0.1%, биомайт ЕК - 0.2%, даниран 11ЕК 0.05%, данитол 10 ЕК 0.05%, каскейд 5 ЕК 0.1%, митак 20 ЕК 0.3 %, митиган 18.5 EК 0.3%, нисоран 5 ЕК 0.06 %, пираника 20 ВП 0.015%, талстар 10 ЕК 0.03 %, тедифол16/6 ЕК 0.15 %.
"Медената роса" издава листните въшки
Листните въшки са най-често срещаните неприятели в оранжериите и на полето. Те смучат сок от растенията. Едновременно с това разпространяват някои вирусни болести, преди всичко вируса на обикновената краставична мозайка. Размножават се чрез яйца и живо раждане без оплождане. Листните въшки не усвояват напълно захарите, които се съдържат в сока на растенията. Те ги отделят и попадат върху горната страна на долустоящите листа. Получава се т.нар. медена роса, по която се заселват сапрофитни чернилни гъби и се замърсява продукцията. Най-разпространена при краставиците е бахчийската листна въшка. Тя е малко (1,5-2 мм), смучещо насекомо, с жълт,зелен или тъмнокафяв цвят. При полски условия дава 17-18 поколения, а при оранжерийни - над 30. Най-добре листните въшки живеят при средна дневна температура 19-200С и относителна влажност на въздуха 70-80 %. Високите температури и ниската въздушна влажност през юли и август предизвикват депресии в развитието на въшките. При борбата с листните въшки е необходимо да се редуват химичните препарати: вазтак 10 ЕК 0,03%, данитол 10 ЕК 0,05%, децис 2,5 ЕК 0,05%, кронетон 50 ЕК 0,1%, маврик 2 ЕФ 0,025 %, нисоран ЕК 0,05%,конфидор 200 СЛ 0,05%, ланат 25 ВП 0,09%, моспилан 20 СП 0,0125%, пикадор 20 СЛ 0,05%, пиримор 25 ВГ 0.1%, санмайт 20 ВП 0,075%.
Поповото прасе се мори с примамки
Поповото прасе е многояден вид. Прегризва младите коренчета на растенията, храни се с подземните им части или изяжда младите кълнове. Възрастните и ларвите правят ходове под повърхността на почвата, повдигат и разкъсват корените на растенията. В оранжериите обикновено се внася с оборския тор. Поповото прасе е насекомо, дълго 35-50 мм. Презимува като възрастно и ларва в почвата. Размножава се с яйца. Има едно поколение годишно.Борбата срещу поповото прасе трябва да се води напролет и повсеместно срещу презимувалите индивиди. Тя се провежда най-често с примамки. Примамките се приготвят от пшенично зърно, което се потопява в гореща вода за 10 минути, за да убие кълняемостта. След това на 100 kg зърно се прибавят 3-4 kg от органофосфорните препарати: екалукс 25 ЕК, дурсбан 4 ЕК, базудин 60 ЕК, актелик 50 ЕК, агрия 1050, Би-58 (перфектион) и др. Примамки могат да бъдат приготвени и от сварена или едро смляна царевица, която се накисва 6 часа в 3%-ов разтвор на Би-58 (перфектион), екалукс 25 ЕК, агрия 1050 и др. При полски условия примамките се разхвърлят равномерно на цялата площ по 4-5 кг на декар. Добри резултати се получават, когато примамките се прилагат 1-2 седмици преди сеитбата и след това се заравят. В парниците на 1 м2 се разхвърля 15-20 г зърно от примамките и се заравя на дълбочина 1 - 3 см. Предпочита се примамката да се разхвърля веднага след засяването на семената, в парниците и оранжериите, преди да е поставена торовата почва. Може да се използват и препаратите: мезурол шнекенкорн 4Г - 250 г/дка; Скипер 4Г - 1 кг/дка, които се заравят на малка дълбочина.
Голите охлюви и телените червеи също унищожават стъблата
Голите охлюви се срещат на места с голяма почвена и въздушна влажност. Те изгризват стъблата или надупчват листата. При движението си те оставят лигава следа, която е белег за присъствието им. Размножават се чрез яйца. Зимуват като яйца, млади и възрастни охлюви на полето и в оранжериите. Борбата се извежда чрез използване на препаратите : мезурол шнекенкорн 4Г 300гр/дка, скипер 4Г 2 кг/дка.
Телените червеи са ларви на бръмбари. Ларвите са многоядни. Повреждат семената, младите кълнове и кореновата система. Влизат в основата на стъблото и се хранят с вътрешността му. Повредените растения завяхват и изсъхват.
Ларвите на телените червеи са жълто-кафяви, цилиндрични, дълги 17-32мм, силно хитинизирани.По-голяма част от видовете зимуват като ларви от различна възраст или като млади бръмбари. Борбата срещу телените червеи се извършва чрез обеззаразяване на семената с фурадан, карбодан или разхвърляне със сеитбата на скипер 1,5 кг/дка, скруч 5Г - 2 кг/дка, каунтер 5Г - 2 кг/дка, милан 5Г 2 кг/дка, мокап 10Г - 4 кг/дка и др.
Дипладенията обича тропик на прозореца
Дипладенията, известна още и като мандевила, е родена в страните от Централна и Южна Америка. В природата са разпространени около 40 вида. Това може да се нарече по-скоро оранжерийно, отколкото стайно растение. Има няколко на-известни и употребявани вида.
Зюмбюлът носи уханието на пролетта
Той се отглежда великолепно в градините на лехи, цветни групи с нарцис, лале и други луковични през пролетта, в алпийски кътчета, в неголеми петна под дървета и декоративни храсти. Има забележителната способност да бъде "форсиран", т.е. да бъде предизвикан по-ранен цъфтеж.
Зюмбюлът носи уханието на пролетта
Той се отглежда великолепно в градините на лехи, цветни групи с нарцис, лале и други луковични през пролетта, в алпийски кътчета, в неголеми петна под дървета и декоративни храсти. Има забележителната способност да бъде "форсиран", т.е. да бъде предизвикан по-ранен цъфтеж.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите