Какаовият прах е включен в много кулинарни рецепти. Специфичният вкус и мирис съблазнява хора от всички възрасти. Откъде идва този ароматен прах? Разбира се - от какаовото дърво, което с право се нарича "шоколадово".
През ХVІ век зърната били разплащателна единица
Дървото се развива добре в полусенчести условия. Отглежда се в тропичните области, предимно в Средна и Южна Америка - Бразилия, Еквадор, Колумбия и Мексико, които осигуряват около една четвърт от световното производство. Нови и бързо развиващи се райони за производство на какао са Малайзия, Индонезия, Нова Гвинея, Гана, Камерун, там се получават двойно по-големи добиви.
Плодовете са като продълговати пъпеши (снимка)
Растението стига на височина от 5 до 8 м. Цъфти и дава плодове през цялата година. (снимка) Листата са блестящи и тъмнозелени. Цветовете са бели, събрани в съцветия. Типично за какаото е биологичното явление каулифлория - плодовете са разположени направо на стъблото, или по клоните - рамифлория. Те приличат на продълговати пъпеши. Наричат се "шушулки". Меката им част не се използва. Оцветени са в жълтеникаво, червеникаво или кафеникаво. Дължината им достига до 30 см, теглото - между 300 и 600 г са, отвън са ръбести, във всеки има от 20 до 60 семена.
Шоколадовият прах се получава именно от семената. Когато са сурови те са бледовиолетови, с горчив и тръпчив вкус и без характерен аромат. След ферментация и изсушаване, придобиват кафяв цвят, специфичен аромат и вкус. Съдържат около 50 % мазнини, 10-12 % белтъчини, 10-12 % въглехидрати. В тях има и 1-1,5 % алкалоиди (теобромин, кофеин/, които възбуждат нервната система и подпомагат сърдечната дейност на човека. (снимка)
У нас - в контейнер или в оранжерия
Какаовото дърво изисква през цялата година температури от 24 до 26 градуса, висока въздушна и почвена влажност. Размножава се със семена или от вкоренени резници. Започва да цъфти на 3-тата година, най-продуктивни са дърветата между 7-ата и 15-ата. Може да се отглежда у нас в контейнер или в оранжерии. А също и по методите на бонсай. Ботаническите градини в страната предоставят резници по предварителна заявка.
Манго – райската екзотика
Мангото (Mangifera indica) е красиво вечнозелено дърво с височина 10-30 м. Листата са ланцетни, тъмнозелени, гланцирани, 10-30 см на дължина и 2-5 см на ширина, по-светли от обратната страна. Младите листа са жълто-зелени или червени. Дребните жълти или червени цветове са с диаметър 4-5 мм, събрани в метловидни съцветия с пирамидална форма с дължина до 40 см.
Манго – райската екзотика
Мангото (Mangifera indica) е красиво вечнозелено дърво с височина 10-30 м. Листата са ланцетни, тъмнозелени, гланцирани, 10-30 см на дължина и 2-5 см на ширина, по-светли от обратната страна. Младите листа са жълто-зелени или червени. Дребните жълти или червени цветове са с диаметър 4-5 мм, събрани в метловидни съцветия с пирамидална форма с дължина до 40 см.
Коледният чимшир
На пръв поглед няма нищо странно нито в името, нито в поведението на този храст. Саркококата е елегантно вечнозелено растение от семейство Чимширови. Но истинската изненада тя поднася в най-студения сезон, когато много малко растения остават да красят градината. От декември до април саркококата цъфти.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите