Начало › Още за ... › Любопитно › › Трънката гони грипа

Трънката гони грипа

11.01.2019 | Коментари (0)

Който изяде първите три цветчета на трънката, няма да боледува цяла година. Това гласи народното поверие. И с право. В различни рецепти са включени също плодчетата, листата и корените на това растение.

Плодовете се берат напълно узрели, след това се сушат на слънце. Изсушените трънки са почти черни, със синкав оттенък и набръчкана повърхност. Вкусът е кисел, сладък, стипчив.

Отварата от изсушените цветове действа при стомашно- чревни колики, има и кръвоспиращо действие. Отварата от листата помага при копривна треска, а тази от кората и корените се прилага при чернодробни заболявания, и в начална фаза на туберкулоза.

Отварата от плодовете пък понижава кръвната захар. Виното от трънки е затягащо средство при диарии. Сиропът от плодовете предпазва от грип. Смесва се с цветове от лайка и черен бъз. Мармаладът възбужда апетита.

Рецептите:

Извлек - 2 чаени лъжички цветове киснат един ден в чаша студена вода. Дозата се изпива за 1 ден. Препоръчва се при стомашни болки, ревматизъм и възпаление на бъбреците и пикочния мехур.

Отвара - в 1 л студена вода се слага 1 супена лъжица дрога /изсушени цветове, плодове, листа, кора или корени/, течността се вари докато намалее с 1/3. Прецежда се и пие за 1 ден.

11.01.2019, доц. Виолета ТОДОРОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Прасковите
Прасковите се препоръчват при болести на черния дроб. Помагат при образуването на хемоглобин и червени кръвни телца. Понасят се добре от стомаха, улесняват храносмилането, активизират отделянето на стомашен сок и намаляват перисталтиката на стомаха.

Тиква - плодът на есента
Съдържанието на целулоза в тиквата повлиява благоприятно лечението на болестите на стомашно-чревния тракт. Тиквата намира приложение в диетичното хранене със своето леко слабително действие. Тя е мощен диуретик. Богата е на пектин, което спомага за изчистването на дебелото черво и за намаляване на нивото на холестерола.

Вишните
Вишните подобряват апетита и се ценен диетичен продукт. Минералните вещества в тях влияят благоприятно при анемия, тежки хепатитни заболявания, рахит и др. Вишневата запарка утолява жаждата и се дава на болни с висока температура. Плодовете и техният сок притежават известно антисептично действие.