Начало › Още за ... › Рецепти › › Вино от боровинки

Вино от боровинки

12.12.2008 | Коментари (0)

Те са вкусни и полезни не само като десерт. Ценителите могат да превърнат престоялите плодове в прекрасна напитка. Приготвянето на вино от боровинки не е трудна работа. Трябва обаче да се има предвид, че боровинките съдържат и бензоена киселина, която забавя алкохолната ферментация. За целта обраните зрели плодове се оставят да престоят 4-5 дни. Тогава бензоената киселина преминава в други съединения.

Първият момент за направа на обикновено сухо вино е загряването на плодовете докато кипнат - 10 кг боровинки се заливат с 4 литра вода. След това се охлаждат и се пресоват. Останалите твърди части се заливат с вода в съотношение 1:1 и след едно денонощие се пресоват. Сместта от двете пресования се подсилва с по 150 г захар на литър сок. За ускоряване на алкохолната ферментация се прибавят 3 г нишадър (амониев фосфат) на всеки литър сок и 5-10 г лимонена (винена киселина). Алкохолната ферментация трябва да протича при по-висока температура. За да започне по-бързо се прибавят 3-4 г хлебна мая. След като приключи ферментацията готовото вино се оставя да се самозабистри и се пълни в бутилки, те се съхраняват при температура около 8-10 градуса.

Преди консумацията напитката се охлажда при температура около 10 градуса. Може да се прибави и охладената газирана вода преди сервиране.

12.12.2008, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.

Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.

Стафидите - луксозното грозде през зимата
Време е да помислите за подготовка за сушене на плодовете. Те са много полезна храна, за която хората са знаели още от древността, но все пак всеки плод има своите особености. Сушеното грозде (стафиди) има голяма хранителна и диетична стойност. В него се съдържа голямо количество бор, калий, магнезий и манган. Ето защо през последното десетилетие в света се повиши значително търсенето и консумацията на безсеменното грозде и стафиди.