С болестите и вредителите по растенията можете да се борите с помощта на разнообразните продукти, предлагани в селскостопанските аптеки, но ако предпочитате да не внасяте химия и отрови в градината си, опитайте изпитаните народни методи.
* Една част коприва се накисва в пет части вода, оставя се да ферментира два дни. След това се прецежда и се пръска срещу листни въшки. Разтворът също повишава имунитета на растенията. Ако сместа отлежи повече от 48 часа, тя добива характерен мирис и губи свойствата си на инсектицид. Но пък може да се използва за торене. В този случай сместа се разрежда с вода отново в съотношение 1:5 и с този разтвор се поливат растенията.
* 300 г изсушен полски хвощ се вари в 10 л вода в продължение на 20 минути, после се разрежда с 5 л вода. Разтворът се използва като фунгицид, с него се пръска срещу мана, оидиум, ръжди по овощните дървета, против бактериален пригор по доматите.
* 500 г листа от ревен се сваряват в 3 л вода и без разреждане разтворът се използва за пръскане срещу луковия молец и листните въшки по фасула.
* Стъбла и листа от домати се накълцват добре и се оставят да престоят 2 часа в 2 л вода. Екстрактът се използва неразреден срещу бялата зелева пеперуда.
* Ако имате дървесна пепел може да я използвате за напрашаване срещу листни въшки.
Обраните плодове също боледуват
Болестите по плодовете се разделят на паразитни и физиологични. Първите са известни като "гниенe" и се дължат на поражения на различни гъби и бактерии. Вторите са в резултат на нарушените жизнени функции. Появата даже на неголеми участъци с гниене може да провокира разпространение на отровни микотоксини.
Напаст в ягодите
Ягодовият акар е много опасен неприятел. Той е подчертано влаголюбив, студоустойчив, напада предимно младите листа. Смуче сок от тях и в резултат листата се деформират, остават дребни и растенията силно закържавяват. Добивите намаляват значително, понякога дори наполовина.
Събудят ли се овошките, вредителите атакуват
След късното зимно пръскане не трябва да се пропуска и предцъфтежното пръскане. От него се нуждаят всички овощни видове. Провежда се в периода от набъбване на пъпките до фаза преди цъфтеж. То е много важно, защото заедно с развитието на дръвчетата започва и вредната дейност на много техни неприятели.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите