Начало › Още за ... › Любопитно › › Мелотрията ражда мини-краставици

Мелотрията ражда мини-краставици

16.03.2019 | Коментари (0)

Грапавата мелотрия (Melotria Jacobra) е малко позната у нас. Тя се отнася към семейството на тиквените. Разпространена е предимно в Африка. Това е тревисто едногодишно растение, което расте до дължина 30 м. Листата й са триъгълни, остри, меки и грапави. Растението цъфти в яркофълти цветове. Мелотрия се отглежда главно за озеленяване. Растението бързо се разпространява и със своите къдрави мустачки лесно се закрепя на всевъзможни опори. Тя прилича на умалена краставица. Но печели пред нея с много плюсове - може да декорира градината ви, защото едва в късна есен губи зеления цвят на листата си, силният й ръст позволява да си направите жив плет, като я привържете към опора, а плодовете са ядивни и вкусни. Те се малки - 1,5-2,5 см, със светло зелен цвят, имат вкус на краставица, въпреки, че твърдата й кожа придава кисел оттенък.

Мелотрията може да се отглежда на балкона или под прозореца. Не изисква голям обем почва, затова ще расте и в саксия. Като култури от семейството на тиквите, тя предпочита светли участъци.

Най-добре е да я отгледате от разсад. Лесно свиква с ново място, но предпочита лека и плодородна почва. Мелотрията обича водата, но не бива да се прекалява. Устойчива е на вредители и болестите не я поразяват.

16.03.2019, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Прасковите
Прасковите се препоръчват при болести на черния дроб. Помагат при образуването на хемоглобин и червени кръвни телца. Понасят се добре от стомаха, улесняват храносмилането, активизират отделянето на стомашен сок и намаляват перисталтиката на стомаха.

Тиква - плодът на есента
Съдържанието на целулоза в тиквата повлиява благоприятно лечението на болестите на стомашно-чревния тракт. Тиквата намира приложение в диетичното хранене със своето леко слабително действие. Тя е мощен диуретик. Богата е на пектин, което спомага за изчистването на дебелото черво и за намаляване на нивото на холестерола.

Вишните
Вишните подобряват апетита и се ценен диетичен продукт. Минералните вещества в тях влияят благоприятно при анемия, тежки хепатитни заболявания, рахит и др. Вишневата запарка утолява жаждата и се дава на болни с висока температура. Плодовете и техният сок притежават известно антисептично действие.