Начало › Полезно › Касис

Касис

19.02.2023 | Коментари (0)

Касисът или черното френски грозде е плод от невисок храст. Плодовете са дребни, топчести, черни на цвят, които на върха запазват остатък от цвета си.Събрани са на гроздове, по което приличат на обикновеното грозде. Вкусът на касиса е кисел или сладко-кисел и притежава специфична миризма.

Хранителни вещества в 100 грама касис
Енергия - 264 kJ (63 kcal)
Въглехидрати - 15.4 g
Мазнини - 0.4 g
Протеин - 1.4 g
Витамин В1 - 0.05 mg (4%)
Витамин В2 - 0.05 mg (3%)
Витамин В3 - 0.3 mg (2%)
Витамин В5 - 0.398 mg (8%)
Витамин В6 - 0.066 mg (5%)
Витамин С - 181 mg (302%)
Калций - 55 mg (6%)
Желязо - 1.5 mg (12%)
Магнезий - 24 mg (6%)
Фосфор - 59 mg (8%)
Калий - 322 mg (7%)
Цинк - 0.27 mg (3%)

 

Касисът се използва в народната медицина като противодиарийно средство, диуретично, а също и като потогонно средство. За тази цел в чаша кипяща вода се слагат 20 грама плодове, варят се 20-30 минути и се прецеждат. Отварата се пие по една супена лъжица 3-4 пъти на ден. При изостряне на стомашно.чревни заболявания в диетичната храна се включва отвара или сок от касис.

Пресен сок се предписва при язва на стомаха и на дванадесетопръсника и при гастрит с понижена киселинност на стомашния сок. При силна кашлица или пресипналост се препоръчва пиене на сок от касис с лъжица мед. Взаимодействието между флавоноидите от една страна и витомин С и калия от друга е главният фактор за поддъжането на здравината на стените на кръвоносните съдове.
 

19.02.2023, GRADINATA.BG

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Прасковите
Прасковите се препоръчват при болести на черния дроб. Помагат при образуването на хемоглобин и червени кръвни телца. Понасят се добре от стомаха, улесняват храносмилането, активизират отделянето на стомашен сок и намаляват перисталтиката на стомаха.

Тиква - плодът на есента
Съдържанието на целулоза в тиквата повлиява благоприятно лечението на болестите на стомашно-чревния тракт. Тиквата намира приложение в диетичното хранене със своето леко слабително действие. Тя е мощен диуретик. Богата е на пектин, което спомага за изчистването на дебелото черво и за намаляване на нивото на холестерола.