Растението придобива световна известност едва след като мисионери пренасят семената му от континенталната част на Китай до Нова Зеландия, където растението се аклиматизира. От Нова Зеландия кивито се разпространява по цял.
Всеки сезон, който продължава от септември до ноември, лианата киви ражда множество овални форма по форма светло кафяви плодове. Всеки плод е с големината на яйце от голяма кокошка и тежи 125 g. Вътрешността е мека, сочна, изумрудено зелена на цвят и с множество малки, черни, годни за консумация семена. Плодовата текстура е подобен на ягода, а на вкус е прилича на смесица от ягода, ябълка и ананас.
Хранителни вещества в 100 грама киви
Енергия - 255 kJ (61 kcal)
Въглехидрати - 14.66 g
Захар - 8.99 g
Фибри - 3.0 g
Мазнини - 0.52 g
Протеини - 1.14 g
Лутеин и зеаксантин - 122 μg
Витамин В1 - 0.027 mg (2%)
Витамин В2 - 0.025 mg (2%)
Витамин В3 - 0.341 mg (2%)
Витамин В6 - 0.63 mg (48%)
Витамин В9 - 25 μg (6%)
Витамин С - 92.7 mg (112%)
Витамин Е - 1.5 mg (10%)
Витамин К - 40.3 μg (38%)
Калций - 34 mg (3%)
Желязо - 0.31 mg (2%)
Магнезий - 17 mg (5%)
Фосфор - 34 mg (5%)
Калий - 312 mg (7%)
Натрий - 3 mg (0%)
Цинк - 0.14 mg (1%)
Манган - 0.098 mg
Кивито е много богат източник на разтворими фибри (3,8 г на 100 г плодове или 10% от дневната препоръчителна доза). Съдържанието на фибри помага за защита на лигавицата на дебелото черво, като намалява времето за експозиция на токсини и предотвратява рака на дебелото черво.
Плодът е отличен източник на витамин C и осигурява около 154% от ежедневната препоръчителна консумация. Консумацията на храни, богати на витамин С, помага на тялото да развият резистентност срещу инфекциозни заболявания.
Кивито съдържа високи нива на витамин А, витамин Е, витамин К и флавоноиди като бета-каротин, лутеин и ксантин. Витамин К играе потенциална роля в увеличаването на костната маса. Помага на пациенти, които са болни от Алцхаймер чрез ограничаване на невронните щети в мозъка.
Научни изследвания показват, че определени вещества в плодовете на кивито разреждат кръвта подобно на аспирина и помагат за образуването на тромби във вътрешността на кръвоносните съдове, кото по този начин предпазва от инсулт.
Семената на кивито са отличен източник на омега-3 мастни киселини, които спомагат за намаляване на риска от коронарна болест на сърцето, мозъчен инсулт, а също помагат за предотвратяване на развитието на хиперактивност, аутизъм и други заболявания в детска възраст.
Пресният плод от киви е много богат източник на калий, който е важен компонент на клетъчните течности и помага за контролиране на сърдечната честота и кръвното налягане.Плодът съдържа добри количества от минералите като манган, желязо и магнезий. Магнезият е важен минерал за укрепване на костната система като калция.
Прасковите
Прасковите се препоръчват при болести на черния дроб. Помагат при образуването на хемоглобин и червени кръвни телца. Понасят се добре от стомаха, улесняват храносмилането, активизират отделянето на стомашен сок и намаляват перисталтиката на стомаха.
Тиква - плодът на есента
Съдържанието на целулоза в тиквата повлиява благоприятно лечението на болестите на стомашно-чревния тракт. Тиквата намира приложение в диетичното хранене със своето леко слабително действие. Тя е мощен диуретик. Богата е на пектин, което спомага за изчистването на дебелото черво и за намаляване на нивото на холестерола.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите