Първите писмени сведения за вишните се отнасят към ІV век пр. н. е. Произходът й не е доказан със сигурност - възможни ареали са Кавказ, Мала Азия, а една от вероятностите е самият Балкански полуостров. Вишните, за разлика от черешите са кисели на вкус. Вишневите плодове са относително богати на захар, органични киселини, минерални вещества и витамини, а се бедни на целулоза, белтъчини и мазнини. Освен в сурово състояние вишните се използват и при готвене, най-вече в супи, торти, млечни сладкиши.
Хранителни вещества в 100 грама вишни
Захари - 8 g
Фибри - 2 g
Каротин - 0.22 mg
витамин В1 - 0.1 mg,
витамин В2 - 0.013 mg
Витамин В9 - 0.1 mg,
Витамин Е - 0,69 mg
Витамин С - 12 mg
Калций - 7.4 mg
Желязо - 0.1 mg
Магнезий - 7.6 mg
Калий - 46 mg,
Фосфор - 21 mg,
Вишните подобряват апетита и се ценен диетичен продукт. Минералните вещества в тях влияят благоприятно при анемия, тежки хепатитни заболявания, рахит и др. Вишневата запарка утолява жаждата и се дава на болни с висока температура. Плодовете и техният сок притежават известно антисептично действие. Вишни с мляко се употребяват при възпаление на ставите, а сокът се смята за добро отхрачващо средство при възпалителни заболявания на дихателните пътища.
Прасковите
Прасковите се препоръчват при болести на черния дроб. Помагат при образуването на хемоглобин и червени кръвни телца. Понасят се добре от стомаха, улесняват храносмилането, активизират отделянето на стомашен сок и намаляват перисталтиката на стомаха.
Тиква - плодът на есента
Съдържанието на целулоза в тиквата повлиява благоприятно лечението на болестите на стомашно-чревния тракт. Тиквата намира приложение в диетичното хранене със своето леко слабително действие. Тя е мощен диуретик. Богата е на пектин, което спомага за изчистването на дебелото черво и за намаляване на нивото на холестерола.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите