Начало › Полезно › Нарът

Нарът

28.01.2023 | Коментари (0)

Нарът е сред най-популярните плодове с уникален аромат и вкус. Принадлежи към семейство Lythraceae и произхожда от северна Индия.

Дървото израства от пет до осем метра височина. Плодовете са с размери от 6 до 10 см в диаметър и тежи около 200 гр. Външната кора е здрава и жилава. Вътрешната част на нара е разделена на отделения от бяло, подобно на гъба вещество. В тези отделения има множество малки, сочни, червени торбички, пълни със сок и семена.

Хранителни вещества в 100 грама нар
Енергия 346 kJ (83 kcal)
Въглехидрати - 18.7 g
Захар - 13.7 g
Фибри - 4.0 g
Мазнини - 1.2 g
Протеини - 1.7 g
Витамин В1 - 0.07 mg (6%)
Витамин В2 - 0.05 mg (4%)
Витамин В3 - 0.29 mg (2%)
Витамин В5 - 0.38 mg (8%)
Витамин В6 - 0.08 mg (6%)
Витамин В9 - 38 μg (10%)
Витамин С - 10 mg (12%)
Калций - 10 mg (1%)
Желязо - 0.30 mg (2%)
Магнезий - 12 mg (3%)
Фосфор - 36 mg (5%)
Калий - 236 mg (5%)
Цинк - 0.35 mg (4%)

Плодът съдържа 85 калории, малко повече, отколкото в ябълките. Той не съдържа холестерол и наситени мазнини. Богат източник е на разтворими и неразтворими диетични фибри, осигуряващи около 4 грама на 100 грама плод (около 12% от дневната препоръчителна доза). Плодът е ценен при диети за намаляване на теглото и холестерола. Редовната му консумация помага за защита от рак на дебелото черво.

Сокът от нар изобилства от полифенолни антиоксидантни съединения, които са ефективни при предпазването от заболяване на сърцето. Нарът е добър източник на витамин C (100 грама плод осигуряват около 17% от дневната доза). Консумацията на плодове, богати на витамин С помага на тялото да развият резистентност срещу инфекциозни заболявания чрез стимулиране на имунитета.

Установено е, че редовната консумация на нар е ефективна предпазна мярка срещу рак на простатата и диабета. Нарът е добър източник на много жизненоважни витамини от групата на В-комплекс като Витамин В5, освен това съдържа витамин K, и минерали като калций, мед, калий и манган

28.01.2023, GRADINATA.BG

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Прасковите
Прасковите се препоръчват при болести на черния дроб. Помагат при образуването на хемоглобин и червени кръвни телца. Понасят се добре от стомаха, улесняват храносмилането, активизират отделянето на стомашен сок и намаляват перисталтиката на стомаха.

Тиква - плодът на есента
Съдържанието на целулоза в тиквата повлиява благоприятно лечението на болестите на стомашно-чревния тракт. Тиквата намира приложение в диетичното хранене със своето леко слабително действие. Тя е мощен диуретик. Богата е на пектин, което спомага за изчистването на дебелото черво и за намаляване на нивото на холестерола.