Начало › Полезно › Маслините

Маслините

27.01.2023 | Коментари (0)

Маслината произхожда от региона на Средиземно море, тропическите райони на Централна Азия и различни части на Африка. Историята на маслината и нейното използване е почти толкова дълга, колкото тази на западната цивилизация. Археологически доказателства показват, че маслините са били отглеждани в Крит 2500 г. пр. н. е. и от там са разпространени в Гърция, Рим и други части на Средиземноморския район. Маслините се отглеждат с търговска цел в Калифорния, Австралия и Южна Африка.

Маслината изисква дълъг, горещ вегетационен период, за да могат правилно да узреят плодовете. Да няма късни пролетни мразове, които да убият цветовете и достатъчно студена зима, за да измрази плодните пъпки.

Дървото може да се отглежда като декоративно, където зимните температури не пада под - 10оС. Маслината може да се отглежда в голям съд и дори да се подлага на техниката на отглеждане на бонсая.

 

Маслината е вечнозелено дърво, достигащо до 15 метра височина с разклонена корона. Листата й са с форма на перо и са богати на танин, като се подменят на всеки две или три години. Листопадът настъпва едновременно с появата на нови листа през пролетта. Цветовете на дървото са малки и ароматни. Маслината произвежда два вида цветове: едните съдържат едновременно мъжки и женски части и тичинки, а другите само тичинки. Плодът е зелен с костилка, който става черно-лилав, когато е напълно узрял. Суровите маслини съдържат алкалоид, който ги прави горчиви и безвкусни.

Хранителни вещества в 100 грама зелени маслини

Енергия - 115 kJ (249 kcal)
Въглехидрати - 6.26 g
Фибри - 3.2 g
Мазнини - 10.68 g
Протеини - 0.84 g
ВитаминВ1 - 0.003 mg
Витамин В3 - 0.037 mg
Витамин В5 - 0.015 mg
Витамин В6 - 0.009 mg
Витамин С - 0.9 mg
Калций - 88 mg
Желязо - 3.30 mg
Магнезий - 4 mg
Фосфор - 3 mg
Калий - 8 mg
Натрий - 872 mg
Цинк - 0.22 mg
Мед - 0.25 mg

Маслината е един от най-популярните плодове в света, който е доказано полезна за човешкото здраве и за общо състояние на организма.

На първо място употребата на зехтин при готвене намалява опасността от чернодробни заболявания.

Консумацията на зехтин се препоръчва при кръвно налягане и диабет. Консумацията му предпазва организма от някои видове рак: рак на дебелото черво, на матката, на яйчниците. Приемането на една супена лъжица зехтин на ден намалява опасността от рак на гърдата с 45%. Зехтинът намалява нивата на холестерола.

В настоящата статия не се коментират козметичните ползи от използването на маслината.
 

 

27.01.2023, GRADINANTA.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Прасковите
Прасковите се препоръчват при болести на черния дроб. Помагат при образуването на хемоглобин и червени кръвни телца. Понасят се добре от стомаха, улесняват храносмилането, активизират отделянето на стомашен сок и намаляват перисталтиката на стомаха.

Тиква - плодът на есента
Съдържанието на целулоза в тиквата повлиява благоприятно лечението на болестите на стомашно-чревния тракт. Тиквата намира приложение в диетичното хранене със своето леко слабително действие. Тя е мощен диуретик. Богата е на пектин, което спомага за изчистването на дебелото черво и за намаляване на нивото на холестерола.