Начало › Полезно › Лимоните - природният лек срещу повечето заболявания

Лимоните - природният лек срещу повечето заболявания

27.01.2023 | Коментари (0)

 Лимонът за първи път се споменава в арабски трактат от 10 век, като се посочват неговите декоративни качества. Дървото е широко разпространено в целия арабски свят и региона на Средиземноморието 1000 и 1150 от новата ера. Лимонът като плод има широко приложение в кулинарното изкуство и в козметиката. Средна големина лимон съдържа приблизително 3 супени лъжици сок. Това е една от причините плодът да е толкова популярен, а другата причина се крие в неговия състав и лечебните му свойства.

Хранителни вещества в 100 грама плод лимон
Енергия - 121 kJ (29 kcal)
Въглехидрати - 9.32 g
Захари - 2.50 g
Фибри - 2.8 g
Мазнини - 0.30 g
Протеин - 1.10 g
Витамин В1 - 0.040 mg (3%)
Витамин В2 - 0.020 mg (1%)
Витамин В3 - 0.100 mg (1%)
Витамин В5 - 0.190 mg (4%)
Витамин В6 - 0.080 mg (6%)
Витамин В9 - 11 μg (3%)
Витамин С - 53.0 mg (88%)
Калций - 26 mg (3%)
Желязо - 0.60 mg (5%)
Магнезий - 8 mg (2%)
Фосфор - 16 mg (2%)
Калий - 138 mg (3%)
Цинк - 0.06 mg (1%)

 Предимствата на лимона пред останалите плодове е високото съдържание на витамин С, както и наличието на разнообразни микроелементи, които спомагат за повишаване на имунната защита на организма. Основното приложение на прясно изцедения сок от лимон е прочистване на човешкото тяло и предпазване от развитие на различни заразни болести. Това е причината сокът от лимон да се препоръчва като превантивна мярка срещу различните грипни епидемии и настинки епидемия вв късна есен и ранна пролет.

Лимонът от друга страна съдържа естрогеноподобни вещества и фитохимикали и пореди тази причина се препоръчва да се консумира от жени в менопауза.
 

27.01.2023, GRADINANA.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Прасковите
Прасковите се препоръчват при болести на черния дроб. Помагат при образуването на хемоглобин и червени кръвни телца. Понасят се добре от стомаха, улесняват храносмилането, активизират отделянето на стомашен сок и намаляват перисталтиката на стомаха.

Тиква - плодът на есента
Съдържанието на целулоза в тиквата повлиява благоприятно лечението на болестите на стомашно-чревния тракт. Тиквата намира приложение в диетичното хранене със своето леко слабително действие. Тя е мощен диуретик. Богата е на пектин, което спомага за изчистването на дебелото черво и за намаляване на нивото на холестерола.